Vida Digital

06/06/2011: La mort de l'UGC?

Categoria: Internet
Escrit per: VidaDigital Email
Fa no gaire mesos semblava que el contingut generat per l'usuari (UGC, en les sigles en anglès) havia de salvar no només el periodisme digital, sinó també tot internet. "El futur és que els usuaris pengin les seves fotos al mitjà i comentin les nostres notícies aquí; cal obrir vies perquè hi participin", deien alguns. I passa el temps i resulta que aquest principi que semblava immutable no està tan clar.

Exemple? Déu (perdó, la BBC) ha anunciat que tanca el seu servei d'UGC, significativament anomenat Have your say ("Digues la teva"). Perquè ens en fem una idea, és un servei similar a Elmeu3cat24.cat o al Jo hi vaig ser, d'Esport3.

Ho llegim a Lola como mola, que ens ofereix un enllaç cap a l'anunci oficial de la cadena. Anirem als detalls que ens interessen:

- Per què l'han tancat? La raó principal és que fomentava la viralitat dels seus continguts. Amb l'experiència han vist que "Have your say" obtenia participacions, sí, però alhora s'estava creant un univers aïllat de la resta de l'actualitat. Era difícil que els periodistes poguessin lligar els continguts generats per l'usuari amb les informacions que hi publicaven. Per una banda hi havia el relat periodístic i per una altra, a una altra secció, el relat dels usuaris, format per petites peces informatives o d'opinió: fotografies, comentaris, vídeos, etc.

- Ja no permetran la participació dels usuaris? Sí, però ho faran seguint una altra concepció, un altre punt de partida que capgira el plantejament inicial. Una tendència creixent és que els usuaris no només comentin al mitjà de comunicació de torn, sinó que els comentaris els escriguin en blogs i, sobretot, en xarxes socials. Per tant, més que fer que l'usuari vingui a comentar al nostre "site", més que muntar una plataforma pròpia, el que hem de fer és mirar de reaprofitar el que el mateix usuari publica en altres plataformes.

- Com es poden reaprofitar les aportacions dels lectors? La construcció d'un nou llenguatge periodístic -i, per extensió, comunicatiu- a internet encara és a les beceroles. En ple 2011 veiem com un dels debats és si posar enllaços a les notícies o no, o si el "copy/paste" d'agències o d'altres mitjans de comunicació serveix per a alguna cosa. O sigui que no hem avançat gaire des del 1996, any en què el qui subscriu això va començar a molestar a la xarxa...

» Veure més

Categoria: Internet
Escrit per: VidaDigital Email
Yahoo, Google, Twitter, Wikipedia... A tots ens sonen els noms dels llocs web més visitats de l'encara curta història de la World Wide Web. Web Hosting Buzz ens ho posa més fàcil i, seguint el tòpic que una imatge val més que mil paraules, ha elaborat un gràfic que fa més entenedor el paper i l'evolució d'aquests gegants des del 1995 fins a l'actualitat.

Així, podem veure la trajectòria de llocs que avui ja no signifiquen res, com ara Geocities. O l'origen de serveis que ara són gairebé imprescindibles per a la nostra vida diària, com Google Maps o el mateix Facebook. O el poder de Baidu, número 1 a la Xina i gairebé invisible a Occident, però amb una influència creixent.

També s'hi ha inclòs una captura de pantalla dels orígens de cada lloc web analitzat, així com els noms dels seus responsables i estadístiques de la seva força de treball.

I tres coses que ens han cridat l'atenció: el discret paper de Microsoft en aquest vessant de la cultura digital, amb només una medalla al pit, segons els autors del gràfic: l'aparició de Windows Live; la sorpresa per la no presència d'un lloc tan important com Amazon, que va establir les bases de l'"e-commerce", i la broma "friqui" relacionada amb Star Trek. La veieu? Busqueu-la a l'any 2002.
Categoria: Internet
Escrit per: VidaDigital Email
Fa anys que les vendes d'ordinadors de sobretaula van a la baixa, canibalitzades per l'èxit dels portàtils. Les raons són bàsicament dues, com sabem: la facilitat per dur-los amunt i avall i la gran millora de prestacions i refrigeració que han viscut els "laptops" en els darrers temps han fet que els consumidors cada vegada en comprin més.

Sembla que aquest esquema es pot repetir amb els iPad i similars. Els grans perjudicats serien, precisament, els portàtils. I els netbook, de retruc. Segons un estudi de Nielsen referit al mercat dels Estats Units, el mercat de tauletes tàctils està creixent a costa de portàtils, "netbooks" i ordinadors de sobretaula.

Com veiem en el quadre adjunt, la majoria dels compradors de tauletes asseguren que no han variat els seus hàbits d'ús, però hi ha una tendència creixent que suggereix un tomb de la situació.

» Veure més

Categoria: Internet
Escrit per: VidaDigital Email
Afrontem-ho. No n'hi ha prou amb instal·lar ordinadors a les aules. Ni tampoc s'hi val pensar: "Com que els nens són nadius digitals, això d'internet ja ho duen tot après de naixement". Sí, d'acord, les generacions més joves del nostre país segurament tenen un domini dels ordinadors, de les xarxes socials o dels cercadors molt superior al que teníem nosaltres quan els quadruplicàvem l'edat.

Però ja que vivim en una societat on les comunicacions són part essencial de la nostra vida (quant fa que no escoltes la ràdio, mires la televisió o envies un sms?), cal educar-los perquè aprenguin tots els matisos d'això que en diem comunicació interactiva.

Potser us sembla que no n'hi ha per tant, però pensem-hi un moment. És probable que en el decurs de la setmana hagueu rebut uns quants correus electrònics que deixaven en blanc el camp "Tema" (o "Asunto", o "Subject"), o que, en un marc de comunicació formal, no us saludaven al principi de l'escrit ni s'acomiadaven al final, o que feien servir el camp "Còpia" en lloc del camp "Còpia Oculta" per enviar un correu massiu a destinataris que no es coneixen entre ells.

O que estaven escrits en MAJÚSCULES, o que, de tan caòtics en l'ordenació de les idees, heu entès la meitat del que us volien dir. Netiqueta (aquí, en castellà, i aquí, en anglès). A algú li sona?

Teresa Baró aporta alguns punts de partida per ajudar tothom (els nens especialment) a tenir una guia d'actuació per a un àmbit que cada dia té més presència en la nostra societat. Ho fa en un article titulat "20 raons per aprendre a escriure correus electrònics a l'escola", publicat a la revista de les Escoles Pies de Catalunya.

» Veure més

Categoria: Internet
Escrit per: VidaDigital Email
Si us interessen els mitjans digitals i les xarxes socials, les darreres hores han estat apassionants, dignes d'estudi. Primer de tot, us remetem a l'anàlisi que ha publicat el nostre company janquim al 3cat24.cat. Un bon recull de com la notícia s'ha difós per Twitter a velocitat supersònica i quin paper hi han tingut actors principals, com la Casa Blanca, i un destacat membre de l'administració Bush, l'"spoiler" que va ser el primer d'aixecar la llebre en aquesta xarxa social.

També ens criden l'atenció els convidats inesperats, com l'informàtic pakistanès que va tuitejar l'operació "in situ" sense saber exactament què estava passant. Per cert, Sohaib Athar -així es diu el nostre home- ha multiplicat el seu nombre de seguidors en només dos dies i ja en suma més de 100.000.

Us recomanem, així mateix, aquest post de Karma Peiró, també col·lega del 3cat24.cat, sobre com la notícia es va estendre per tota la xarxa quan només era un rumor.

Però en aquesta història digna de Hollywood també hi ha punts foscos que molts mitjans no han tingut en compte. I ja hem hagut de veure més d'una rectificació. Vejam. Els Estats Units asseguren haver mort Ossama bin Laden a uns 50 quilòmetres de la capital pakistanesa, Islamabad. Però no han presentat cap prova que això sigui cert. Entenem que en aquest cas, tractant-se d'una operació secreta, pot ser complicat certificar-ho. Però ens crida l'atenció que:

» Veure més

Categoria: Internet
Escrit per: VidaDigital Email
International Business Machines. Big Blue. HAL. Amb tots aquests noms es coneix una de les companyies que va marcar de manera decisiva el passat segle XX. Sense IBM moltes de les grans fites de la humanitat (com l'arribada de l'home a la Lluna, per exemple) no s'haurien aconseguit. La popularització d'internet va semblar deixar-la fora de joc i va passar de ser un actor principal a mirar des de la segona fila com la revolució era cosa d'Amazon, Google, Yahoo! o Napster.

Ara celebra el seu primer centenari amb un especial on repassa algunes de les seves fites. I ens hem volgut fixar en el camí que ha seguit una empresa que simbolitza com poques els canvis econòmics que hem viscut en els darrers anys. No és fàcil viure a cavall entre la nova economia i la societat industrial, amb tot el que comporta: noves àrees de negoci, nous escenaris i noves condicions de treball, que sovint comporten decisions complicades.

IBM va passar uns anys difícils. Era una empresa especialitzada en "hardware" que va veure com en pocs anys les regles del joc es reformulaven. Semicadàvers com Apple i aventures com Dell li prenien la supremacia en el seu propi mercat. Aleshores va decidir apostar fort per l'R+D en el terreny dels superordinadors. I a poc a poc ha aconseguit reinventar-se com a empresa: a les llars o a les oficines no veureu gaires ordinadors IBM, però sí que els trobareu als laboratoris i instal·lacions de tecnologia punta. Dos noms propis? El Blue Gene i el "català" Mare Nostrum, del BSC, en són dos exemples.

Tres dècades enrere ningú no hauria dit que IBM, la HAL de "2001", s'hagués de reinventar per sobreviure. Va tenir clar que no tenia res a fer en el sector minorista davant la competència d'empreses xineses o del mateix Michael Dell, que no necessita una xarxa de distribució dels seus productes ja que ven gairebé exclusivament per internet. Va vendre la seva divisió d'ordinadors personals a Lenovo i es va centrar en el que altres no poden fer. Una reconversió que molts altres no s'han atrevit a dur a terme, sobretot si de tu depenen uns 400.000 treballadors i tens seus a 200 països.
Categoria: Internet
Escrit per: VidaDigital Email
Què tenen en comú FourSquare, Gowalla, Google HotPot o Facebook Places? Totes aquestes aplicacions gratuïtes per a "smartphones" es basen en el geoposicionament: aprofiten el GPS i la connexió a internet permanent del teu mòbil per plantejar-te reptes, entretenir-te o ajudar-te en la teva vida de cada dia. Recordem que permeten marcar l'indret on ets -sigui un bar, un cinema o la botiga de la cantonada-, i saber què fan i on són els teus amics, i quina puntuació (per cada marcatge s'atorguen punts) sumen.

No és només un joc, o un entreteniment de tafaners. Tenen una aplicació comercial evident. Hi ha botigues, grans magatzems i comerços de tota mena que ja estan aprofitant el potencial d'aquestes xarxes socials: ofereixen descomptes a aquells clients que hagin fet un "check-in" a un dels seus establiments. Per veure-ho, només cal que obriu FourSquare, per exemple, al centre d'una ciutat. Els anuncis de promocions augmenten setmana rere setmana.

» Veure més

18/04/2011: Promocions QR

Categoria: Internet
Escrit per: VidaDigital Email
Ja hem parlat en altres ocasions dels codis QR i el seu immens potencial comunicatiu, coincidint amb la popularització dels "smartphones". Via Ivo Serrano ens arriba un altre exemple del que es pot fer amb aquests codis de barres de nova generació, una campanya publicitària a Suècia on la persona que desxifra un codi QR determinat guanya un passi de temporada per a una cadena de cinemes.

Si us fixeu en el mobiliari urbà o en les tanques publicitàries, veureu que els codis QR (sigles de Quick Response, resposta ràpida en anglès) cada vegada estan més presents. Recordem breument que per conèixer el contingut d'aquests codis cal descarregar-se al mòbil un programari gratuït com ara Barcode Scanner.

Fet això, només cal posar en marxa la càmera del telèfon, fer-li una foto i deixar que el programa ens reveli el contingut que amaga. En el cas de la campanya que ens ocupa, cal anar codi per codi. Si s'encerta, cinema gratis durant tota la temporada. Una idea que anirà a l'alça.
Categoria: Internet
Escrit per: VidaDigital Email
Fa un any ja hi havia alguna cosa que feia pudor de cremat. A poc a poc el cercle es va tancant i la vella política "trec un bon producte gratuït perquè la gent s'hi enganxi i a poc a poc el vaig fent de pagament" es va fent cada vegada més evident. Els creadors de Spotify, els suecs Daniel Ek i Martin Lorentzon, segueixen el guió sense apartar-se'n ni una coma, i van aplicant progressivament noves rebaixes en les modalitats de subscripció gratuïtes.

Acaben d'anunciar al seu blog oficial una nova i importantíssima retallada: els subscriptors de les modalitats "Free" i "Open" veuran restringides encara més les hores que poden escoltar cançons. Fins ara se'ls permetia escoltar fins a 20 hores mensuals, amb publicitat intercalada. A partir de l'1 de maig, en seran només 10, també amb publicitat, i no podran escoltar una mateixa cançó més de cinc vegades.

No cal dir que amb aquesta restricció es persegueix que hi hagi més subscriptors de les modalitats pagament. Aquestes són Unlimited i Premium (4,99 i 9,99 euros al mes, respectivament). Hi ha qui afirma que Spotify necessitaria diners per afrontar la seva entrada als Estats Units. Alhora, tranquil·litzaria les discogràfiques (precisament les grans del sector són majoritàriament nord-americanes), que miren els serveis gratuïts amb recel.

Alternatives?

Raons empresarials a part, la veritat és que ha arribat l'hora de plantejar-nos si val la pena fer servir Spotify. Com sempre, hi ha altres alternatives que podem provar per seguir escoltant música via streaming. I com que a internet sempre hi ha gent que fa les coses molt millor que un, ja hem pogut veure unes quantes anàlisis que comencen a circular per la xarxa. La de LaInformación.com, o la del Blog Inspiración Digital (La Vanguardia), i també la de TechRadar.

Una pista sobre què podem fer servir? Grooveshark té bona pinta. Aquí expliquen com migrar les llistes de Spotify a aquest servei. I és que aquest tipus de canvis de tarifes poden convertir-te en el rei del sector o en un nou Napster, protagonista d'una revolució a qui ningú ja no recorda.

El més curiós és que si es compleixen les inquietuds que expressa Mike Butcher, de TechCrunch, el canvi podria provocar un nou augment de la pirateria musical. Fins ara teníem una via legal per escoltar música de manera gratuïta (premissa falsa, per cert: no oblidem que internet no és gratis: tots paguem un tant per accedir-hi). Si ara ens tanquen aquesta via, molts tornarem a baixar-nos cançons, al·lega el redactor.
Categoria: Internet
Escrit per: VidaDigital Email
Necessites mirar el "mail" cada pocs minuts? No pots deixar d'atendre el Twitter ni quan ets al cinema? La teva possessió més preuada és qualsevol que tingui connexió a internet? Pateixes d'una certa síndrome d'abstinència quan no pots entrar al Facebook? Si la resposta a la majoria d'aquestes preguntes és "sí", no ho dubtis: "crackberry" és una paraula per a tu.

Ja fa anys que aquest terme es fa servir per descriure la dependència creixent que algunes persones tenen dels aparells que els permeten connectar-se a internet en general i del mòbil en particular. Acceptat pel diccionari Webster -que la va nomenar neologisme de l'any el 2006-, és evident que l'origen de "crackberry" es troba en el popular telèfon de RIM i en una de les drogues més conegudes i nocives, el "crack".

Però no t'amoïnis perquè cada vegada en sou més. I cada vegada més joves. Segons un estudi de Ia Universitat de Maryland (UM), la manera de viure la "desconnexió" és similar entre els joves de tot el món. "Si tens menys de 25 anys, no importa si vius a Xile o a la Xina, a Eslovàquia, Mèxic o el Líban: no et pots imaginar la vida sense els mitjans de comunicació", asseguren els autors de "The world unplugged "(el món desendollat), que es va fer amb la col·laboració d'una dotzena d'universitats de quatre continents.

Cal aclarir que aquí s'entenen mitjans de comunicació no en el sentit tradicional (ràdio, televisió, diaris, cinema...), sinó referit als aparells que ens permeten connectar-nos a internet i als continguts que allà hi trobem. Es consideren "mèdia" tant les xarxes socials com Facebook o Twitter com els telèfons mòbils o ordinadors que ens hi connecten.

» Veure més

Publicitat

::: Anterior