Una mà de contes El blog del programa

01/07/2013
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Propostes
L'ombra d'un arbre, les fulles que semblen cantar, la brisa del mar com un perfum que ens fa somiar ... hummm ... hi havia una vegada ...

Des d'Una mà de contes us proposem una selecció de contes perquè aquest estiu el gaudiu amb els cinc sentits. i us convidem a participar en qualsevol dels tallers del web per explicar-nos com sentiu l'estiu.

A QUÈ FA OLOR L'ESTIU?

De vegades estem tan atents a què veiem i escoltem, que se'ns oblida que tenim nas i que les olors i els perfums també poden viatjar per l'espai com la llum i el so. Fins i tot ens poden explicar històries. Les olors sempre ens fan recordar: persones, llocs, aventures ... A què fan olor les vacances? I l'estiu? A platja, com la de la Gavina Darina? A nit de lluna plena i Txa, txa, txa? O al bosc on viu el Bernat?Enllaços:
- Col·lecció OlorVisual / Olor de Cadaqués
- De quin color és aquesta olor? (1 i 2)
- Contes entrellaçats


PER ALS GUSTOS MÉS EXQUISITS

L'estiu és ideal per viatjar des de la cuina: provant menjars dels llocs que visitem o de persones que ens visiten a nosaltres; preparant receptes d'altres països o cultures, i per què no? inventant nosaltres mateixos nous plats i combinacions. Perquè t'inspiris aquí tens alguns suggeriments del nostre xef: marcians i ous fregits, paella valenciana i unes sardinetes a les matemàtiques.Enllaços:
- Contes a fons: Papallones
- Eulàlia Fargas. Cuina per nens
- Arcimboldo virtual


COM UNA CARÍCIA

A l'estiu passem més temps a l'aire lliure i la pell es fa més sensible: l'hem de protegir del Sol, ens avisa quan ens hem d'acostar una miqueta quan sortim a passejar a la nit, i ens dóna molt de gust quan ens banyem i quan abracem al nostre osset de peluix preferit o un nou amic o amiga; quan li donem un petó a algú que ens agrada o ens cau molt bé o quan l'avi ens acarona el cap amb afecte. Suau com una perla, tendre com un petó i sempre a l'abast de la .Enllaços:
- Kid's Handprint Art
- Fingerprint Art
- Hand Made (teatre amb les mans)


UN REGAL PER A L'OÏDA

Com una carícia per a la pell, la música és una carícia per a l'oïda. No es veu, no es toca, no fa olor, no té gust... però quan escoltem música o cantem, la sentim per tot el cos, ens emocionem, el cor batega diferent i ens posem a ballar. L'estiu és ideal per escoltar música en viu, amb músics de veritat: en les festes dels pobles, en concerts, pel carrer... a Bremen, a l’Àfrica o a casa, com el Josep del conte Tocant la vida.Enllaços:
- Les músiques d'Una mà de contes
- Dibuixar la música
- Catalunya Música


MIRAR ÉS DIVERTIT

En el conte Veig cares l'Elena descobreix cares per tot arreu mirant a través de la seva càmera fotogràfica. I en el conte inspirat en el mural La batalla de Mallorca del MNAC, podreu trobar un rei a qui li encanta jugar a "veig veig". Per cert, si mireu molta televisió aneu amb compte amb alguns programes, que no us passi com en el conte Llami, llami on un presentador enreda a tothom dient que les llaminadures són bones per a les dents.Enllaços
- Museu Nacional d'Art de Catalunya
- TV3. Súper 3
- Arxiu Fotogràfic de Catalunya

27/11/2012
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Propostes
Us proposem resseguir el web d’Una mà de contes amb els aliments com a fil conductor. Hi ha una manera ben senzilla de saber si algun conte ens parla del nostre aliment favorit: si ens agrada el sucre, per exemple, podem anar a “Cerca un conte” i posar-hi “sucre” com a paraula clau. La cerca ens condueix a 3 contes en què el sucre té un protagonisme més o menys gran. Contes dels quals disposem també del text del guió en català i en molts casos en altres idiomes.D’aquesta manera, d’enllaç en enllaç, podem fer un banquet imaginari en una taula parada en què no hi falta ni el sucre, ni la sal, ni l’aigua. Podem triar ous o paella de primer,; oca o sardines de segon; poma, xocolata o pastís de postre. Fins i tot podem acabar amb un bon cafè.

Ni abans ni després d’aquest menú són recomanables les llaminadures… No hi ha res millor que la bona cuina de mercat.

Però, tornant a la pàgina web, sí que és recomanable (abans i després) visitat l’apartat de llibres, on hi trobarem recomanacions de llibres i àlbums il·lustrats agrupats sota la temàtica Els aliments.
01/02/2012
4
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Propostes
Si tenim en compte característiques que comparteixen, podem anar entrellaçant contes, i així aconseguir que si ens agrada molt, posem per cas, el mar, sigui possible anar acumulant contes i contes que el tenen com a escenari.

Navegar per internet és una de les maneres d’enriquir el coneixement sobre el món dels contes. És per això que anirem ampliant el nostre capítol d’Enllaços en la Revista del web, agrupant-los segons diverses temàtiques que anirem destacant en portada.

D’aquesta manera us convidem a descobrir i explorar els enllaços sobre contes del mar. Hi trobareu coses tan sorprenents com el conte de pirates que, a la manera d’Una mà de contes, han fet els nens i nenes de P5 de l’Escola Pere Torrent de Lloret de Mar.


05/05/2011
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Propostes

El programa Una mà de contes del Canal Super 3 i el Museu d’Història de la immigració de Catalunya, presenten aquest dissabte, 21 de maig, el projecte UNA MÀ DE CONTES D’AQUÍ I D’ALLÀ.

Es tracta d'un taller literari on els més petits intercanviaran amb els més grans –avis, pares, mares, amics i cosins inclosos- les seves històries de viatges: viatges de vacances, viatges de nuvis, d'aventures, de fugida, d'exili, viatges llargs, curts, com, per exemple, canviar-se de barri, de ciutat, anar a escola... I fins i tot aquells viatges que encara que siguin els mes quotidians es poden convertir en una autèntica aventura. Com, per exemple, anar a comprar el pa, travessar el carrer o travessar un passadís de casa a les fosques i en plena nit. I, com que un viatge no és del tot un viatge fins que no s'ha explicat, no hi hauria millor conte que aquell que puguem protagonitzar i compartir amb els altres.

Lloc i data: Museu d’Història de la immigració de Catalunya, dissabte 21 de maig a les 11.

Des del Taller de contes il·lustrats us convidem que participeu escrivint i dibuixant la vostra història. N'hi haurà prou que, a l’enviar la vostra participació, afegiu al vostre nom les inicials en majúscula MHIC.

I perquè us animeu, podeu mirar aquests exemples ja publicats: El viatge de Yaqian-Ye, Nyir, Perpis i Bienvenido, El viatge de Rosario.

Paucasals

03/05/2011
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Propostes

Una mà de contes, al Loop Festival 2011 de Barcelona

El Loop Festival és una mostra internacional dedicada al videoart que se celebra des de fa nou anys a Barcelona. En lloc dels llapis o les pintures, els videoartistes fan servir càmeres de vídeo o de cinema, ordinadors, pantalles, projectors... Aquest any és la primera vegada que el Loop Festival, a través de MINISCREEN (Associació d'amics del Videoart), convida els nens a fer les seves videocreacions i per això organitzarà uns tallers de vídeo i animació i la web d’Una mà de contes per fer petites pel·lícules que després podreu veure a la mateixa web.

I com que el festival se celebrarà, entre altres llocs, en un hotel, i viatjar s’assembla molt a imaginar un conte o una història, des d’Una mà de contes et proposem que vinguis a l’hotel Catalonia Ramblas de Barcelona, al carrer Pelai –antic edifici de “La Vanguardia”-, entre els dies 19 i 21 de maig, per explicar-nos l’últim viatge que hagis fet. Vas anar amb avió, amb tren, amb bici, a cavall o amb un camió? A casa de la iaia o a Nova York? Pel camí vas dormir al cotxe, en una cabanya, a dalt d’un arbre o en un hotel misteriós?

Paucasals

25/11/2010
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Propostes

Els alumnes de primer de primària de l'escola pública Rocafonda de Mataró han dut a terme una experiència a classe de matemàtiques, proposada per la seva mestra Carme Aymerich a partir del visionat del conte El rei i el savi.


Aquesta experiència concreta en una aula de l'escola Rocafonda una proposta de treball que la professora Aymerich va desenvolupar sobre com utilitzar aquest i altres contes d'Una mà de contes com a punt de partida per aprendre matemàtiques, una recerca que podem consultar extensament en l'apartat Contes i matemàtiques.

Reisaviescola19/04/2010
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Propostes

Us heu fixat, com s’assemblen la paraula comptar i la paraula contar? Comptem números: 1,2,3,4…,i contem contes: Hi havia una vegada... Totes dues paraules serveixen per ordenar coses.


Quan comptem, ordenem quantitats (5,6,7,8…), i quan contem un conte, posem en ordre les aventures i les coses que passen als protagonistes del conte. I com que, a més de fàcil, és molt divertit, aquest any hem produït cinc nous capítols d'Una mà de contes inspirats en les matemàtiques.


No us perdeu el capítol de contes entrellaçats que hem dedicat a Contes i matemàtiques.

Contesimats

24/02/2010
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Propostes

Imagineu una història a partir d'una obra d'art!

ConvidatsCoincidint amb l'exposició Convidats d'honor que es presenta al Museu Nacional d'Art de Catalunya fins al 11 d'abril de 2010, es du a terme al museu una activitat per a tots els públics encaminada a donar a conèixer els contes d'una mà de contes del MNAC.


Aquesta activitat proposa continuar algun dels cinc contes que s'han seleccionat a partir d'una obra present en l'exposició Convidats d'honor: Bona nit, Jesús; Quin nadal!; Un casament amb sorpreses; El dilema de la Teresa, La volta al món d'en Pere i en Ramon.


Els dibuixos i textos que es generin a partir de l'observació atenta de les obres es poden compartir amb els altres visitants deixant-los a la Ludoteca del museu.


Aquesta activitat es pot realitzar també virtualment fent ús dels tallers de dibuix i de contes il·lustrats de la nostra pàgina web, present també en l'espai de la Ludoteca.

30/10/2009
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Propostes


“Nit de por” és el títol de la història amb la què Irina Venus Solà felicita el Halloween. A través d’aquesta i altres narracions dibuixades que Irina ha enviat al taller de dibuix (1, 2, 3, 4, 5) es fa evident l’enorme potencial creatiu d’aquest instrument.
Install flash playerVeure participació
04/08/2009
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Propostes

El proper mes d’octubre, coincidint amb la posada en marxa del nou canal de Super 3, s’estrenaran cinc nous capítols d’Una mà de contes, produïts en col·laboració amb l’equip de CREAMAT (Centre de Recursos per Ensenyar i Aprendre Matemàtiques del Departament d’Educació de la Generalitat).


El projecte neix de la confluència entre, d’una banda, la voluntat del CREAMAT d’integrar les matemàtiques en tots els àmbits socials i, més concretament, d'utilitzar els contes com a vehicle de transmissió del coneixement científic, i, d’altra banda, l’interès d’Una mà de contes per estar sempre en contacte i establint col·laboracions amb entitats i col·lectius diversos.


Al llarg de cinc capítols s’han desenvolupat una sèrie de conceptes, vinculats a les matemàtiques, que resultaven imprescindibles per a la resolució dramàtica de cadascuna de les històries narrades: la construcció de la noció de quantitat, la descoberta de patrons temporals, l’ús de números amb significat o la predicció d’un terme d’una sèrie numèrica…


Els contes, consensuats amb l’equip de CREAMAT -a través de Carme Aymerich i Montserrat Torra- han estat adaptats per Lluís Alcarazo, il·lustrats per Mercè Framis i Olga Oliveira (especialistes en teatre d’ombres) i Joan Saura ha composat la música original.


El petit Inuït és una proposta sobre la relativitat de la mesura; El rei i el savi mostra el creixement exponencial; La fàbrica, la poca importància de la divisibliitat front l’eficiència de la productivitat; La caravana de la Júlia, la idea d’infinit i Quan es refreda el pastís, la partició i mesura del temps.
| Entrades anteriors

Enllaços patrocinats