Una mà de contes El blog del programa

14/03/2016
Escrit per: Una mà de contes
Estudiants de 2n ESO de l’escola Jesuïtes El Clot ens han fet arribar un interessant i sorprenent conjunt de paisatges hivernals, duts a terme amb el Taller de retall i composició del nostre web.

La proposta de les professores d’educació artística consistia en dur a terme un collage d'un paisatge d'hivern. El dia abans de fer l'activitat a l'ordinador, els estudiants havien de fer, en un full DinA4, com a mínim 4 idees-esbossos a llapis, i es podien inspirar en imatges que trobessin a internet. El treball a l’ordinador va ocupar els dos dies següents: el primer es va dedicar a familiaritzar-se amb l’eina del taller i fer diverses proves; el segon dia, a acabar la feina i enviar-la.

Us recomanem veure el procés de treball fet pels estudiants tal com queda recollit a Veure participacions dels dies 28 i 29 de gener i 2 de febrer de 2016.

Agraïm a l'escola aquesta col·laboració que mostra el potencial expressiu del Taller de retall i composició, especialment quan es treballa des de l'aula de plàstica seguint una proposta atractiva i un guiatge sensible.
08/01/2016
Escrit per: Una mà de contes
Com cada any per aquestes dates, els arbres de Nadal, els ninots de neu, les nits estelades, els paquets amb regals i el Pare Noel han estat els protagonistes de les participacions al Taller de dibuix, amb el desig de bones festes que volem compartir. Aprofitem l'ocasió per destijar-vos un bon any 2016

30/01/2015
Escrit per: Una mà de contes
El 28 de gener de 2015 s'ha clausurat l’exposició TRAÇ. EL DIBUIX COM A EINA DE CONEIXEMENT, produïda per Sant Lluc i Arts Santa Mònica i comissariada per Oscar Guayabero.

A més d'exposar els dibuixos originals i els esbossos que l’Arnal Ballester va realitzar per il·lustrar un dels capítols del programa (Els quatre músics), Una mà de contes va col·laborar en el projecte amb un taller de dibuix que es va dur a terme en el marc d l’exposició amb diferents escoles de Barcelona.

Per tal de conservar el record d’aquesta interessant experiència, a l’apartat Contes entrellaçats de la Biblioteca del nostre web hem creat el capítol El dibuix com a eina d’aprenentatge on podeu veure una selecció de contes relacionats amb l'exposició i els dibuixos dels tallers que van realitzar els alumnes de les escoles Drassanes, Santa Anna, Xiprers, Sant Josep i Arenal de Llevant, presentats segons les mateixes pautes de l'exposició: Dibuixar per aprendre, dibuixar per provar, dibuixar per recordar, dibuixar per explicar.


Dibuixos de l'escola Drassanes


Dibuixos de l'escola Santa Anna


Dibuixos de l'escola Sant Josep


Dibuixos de l'escola Xiprers


Dibuixos de l'escola Arenal de Llevant

15/01/2015
Escrit per: Una mà de contes
Les festes de Nadal i de cap d'any impliquen un augment de participacions en el nostre web, especialment en el Taller de dibuix que molts usuaris fan servir com a eina per felicitar familiars i amics. Part d'aquestes felicitacions s'envien també al programa i es publiquen al web.

Seguint aquesta petita tradició, al llarg d'aquest canvi d'any 2014-2015 també hem rebut nombroses participacions amb desitjos unànimes de bones festes i feliç any 2015, desitjos que compartim. El dibuix de bones festes de la Susanna constitueix un exemple destacat a partir del qual, i a través del Taller de sonorització, hem afegit com a banda de so una versió de la sintonia d'Una mà de contes composada per Josep Lluís Jornet "Panxulo", donant com a resultat una bella peça audiovisual que podeu gaudir en aquest enllaçTambé com cada any, diverses escoles han creat felicitacions col·lectivament a l'aula: entre elles volem destacar (i agrair) els dibuixos fets per l'alumnat de les escoles Immaculada Concepció de Lloret de Mar i Sant Ignasi de ManresaVolem comentar també que el centre Arts Santa Mònica ha prorrogat fins a finals de gener l'exposició TRAÇ en relació a la qual s'han anat fent uns tallers d'Una mà de contes amb les escoles que ho sol·licitin conjuntament amb una visita prèvia a l'exposició. Això ha permès que es poguessin incorporar a l'experiència noves escoles com l'escola XiprersQuan acabi l'exposició farem un resum d'aquesta activitat.

Propostes participatives, projectes de col·laboració amb entitats culturals i educatives... i NOUS CONTES: ben aviat podreu gaudir de nous i sorprenents capítols d'Una mà de contes que podreu veure en la seva emissió televisiva, però també al web.

El nou any 2015 es presenta doncs ple de bons desitjos i de contes. FELIÇ 2015
11/12/2014
Escrit per: Una mà de contes
Com és habitual des de fa anys, diverses escoles d'arreu de Catalunya utilitzen els tallers del nostre web com a recurs per a les classes de plàstica i d'escriptura i de lectura. I com fem regularment, volíem destacar algunes participacions que ens han arribat des d'escoles al llarg de les últimes setmanes.

És el cas dels dibuixos fets amb el Taller de dibuix provinents de l'Escola Miquel Martí i Pol de Viladecansde l'escola Catalònia de Barcelonao de l'escola Santa Anna també de Barcelonaque han experimentat també amb el Taller de retall i composicióEl Taller de contes il·lustrats ha estat una bona eina per a l'escola Joc de la Bola que, des de Lleida ens ha enviat tot un seguit d'històries i llegendes il·lustrades sobre la ciutat, el seu entorn i la seva història, que us recomanem llegir: La llegenda del riu Segre, “Misteri”: la història d’una bruixa, La llegenda de Santa Clara, La llegenda de la partida copa d’or, La font del diable, Llegenda d’Indívil i Mandoni, La ferotge guerra, La Haly i la fantasia, El camp d’esports, El dimoni, Calistra a la mitjana.


20/12/2013
Escrit per: Una mà de contes
L'equip d'Una mà de contes us desitja unes bones festes de Nadal i un millor any 2014.
I ho vol fer compartint aquest desig amb els nombrosos usuaris dels tallers del nostre web que any rere any, per aquestes dates, ens envien les seves felicitacions.


A nivell col·lectiu, volíem agrair les participacions de l'escola Immaculada Concepció de Lloret de Mar. Amb els tallers de dibuix i de so d'Una mà de contes, l'alumnat de tercer de primària d'aquesta escola ha creat unes felicitacions ben originals, animades i sonores, que podeu gaudir si entreu a veure les publicacions del taller de sonoritazació corresponents als dies 11, 16, 18 i 19 de desembre.

09/09/2013
Escrit per: Una mà de contes
Explicar com sentiu l’estiu amb els tallers d’Una mà de contes: això us proposàvem fa dos mesos. A través de diverses participacions hem pogut compartir i coincidir amb les expressions de la Georgina: “L’estiu és el millor” i de la Laura: “M’agrada l’estiu”…Els dibuixos de la Gemma, la Carlota, l’Elena, la Jana, el David… ens han fet sentir el plaer de gaudir del riu, de la piscina, del mar, del sol i de les diverses activitats que les vacances permeten i faciliten.Ens agrada l'estiu, és veritat, però sobretot és perquè és l'estació de l'any en què fem vacances... I aquestes s'acaben i un nou curs comença. Aquesta situació no sempre és fàcil, especialment per als més petits. És per això que hem creat l'apartat Anar a l'escola en el capítol de llibres recomanats de la nostra Biblioteca: un bon conte ben explicat sempre pot ajudar a veure el costat positiu de les experiències per les quals hem de passar forçosament.

També podeu trobar a la pàgina principal del nostre web una tria de contes en què el món escolar és protagonista. Esperem que gaudiu amb ells i que el començament de curs sigui el millor possible.
10/10/2012
Escrit per: Una mà de contes
Aquesta activitat es du a terme a classe de grec de primer de batxillerat de l’Institut de secundària de Premià de Mar.

Ideada per la professora de clàssiques Margalida Capellà, l'activitat resulta útil per a aprendre l'alfabet grec, memoritzar el nom de les lletres i saber traçar-les bé i en ordre.

A través del Moodle de l’Institut, es proposa dibuixar les lletres de l'alfabet grec o el nom de l’alumne en grec. La tasca finalitza amb l’enviament del dibuix per mitjans electrònics.

Amb els dissenys més originals, es publica un recopilatori en un article a Aracne Fila i Fila, bloc dels alumnes de que permet seguir El Fil de les clàssiques d’una manera més col·laborativa.

El curs 2011-2012, els resultats de l’activitat es van imprimir en color i decoren encara l'aula.Podeu veure alguns exemples recollits a Participacions del Taller de dibuix i gaudir amb el procés d'escriptura/dibuix de cadascuna de les lletres, de l'alfa a l'omega, de l'alfabet grec: (1, 2, 3, 4, 5)
10/05/2012
Escrit per: Una mà de contes
Recomanem la lectura d’una dotzena de relats creats, al llarg del 2012, amb el Taller de contes il·lustrats del nostre web.Els contes que hem triat són molt diversos. Alguns d’ells tenen personatges i objectes amb poders màgics (Les llàgrimes de Berta, El somni d’en Pau, Les ulleres màgiques) . Altres tenen animals com a protagonistes (En Tim, La poma vermella, La aventura de la cueva). No hi falten els que tenen lloc en un espai o un temps llunyans (En un castell llunyà, Jaume II i el seu amic Ton) o els que relaten una història amb protagonistes insòlits (El petit núvol espantat per la pluja); per contrast, també podem llegir contes en què la imaginació brolla a partir d’una situació quotidiana (La mel). Hi ha qui utilitza el Taller de contes il·lustrats per elaborar en aquest format contes d’Una mà de contes (El gegant egoïsta), però també qui opta per fer-ne una versió.La diversitat temàtica dels contes comporta també una diversitat des del punt de vista de l’autoria. Així ens trobem amb contes fruit d’una iniciativa personal, però també amb contes fets per un grup d’amics o en família. Seguint amb aquesta varietat tipològica d’autors dels contes, volem destacar, com hem anat fent periòdicament, els contes que es duen a terme en el context d’un aula escolar: n’és un exemple recent la sèrie de narracions enviades per l’escola Torrent d’en Melis de Barcelona.
04/01/2012
Escrit per: Una mà de contes
| Entrades anteriors

Enllaços patrocinats