Una mà de contes El blog del programa

18/02/2016
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Notícies
A partir del 20 de febrer, amb un nou horari de caps de setmana, s'estrenen 10 nous capítols, protagonitzats per robots, seguint amb la temàtica dels autòmats dins de la proposta d'Una mà de contes La Màquina de la Fantasia que té com a objectiu apropar-nos al món de la tecnologia a través de la imaginació i dels contes.Aquests capítols es presentaran també el 23 de Febrer a les 18h al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona en el marc de l'exposició +Humans (que té en la robòtica un dels temes més importants), amb la col·laboració de CCCB Educació. Participaran en la sessió, que tindrà lloc a l'espai Beta de +Humans, la seva guionista, la Teresa Duran, els il·lustradors Pep Montserrat i Àfrica Fanlo, el constructor d'autòmats Lluís Ribas i el director del programa Manuel Barrios.Us hi esperem!
09/10/2015
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Notícies
Com cada any, Una mà de contes estarà present amb un estand propi a la Festa dels Súpers que es durà a terme els dies 17 i 18 d’octubre

A l’espai d’Una mà de contes es podrà veure una petita història dels autòmats i els robots: un titella, un autòmat i un robot acompanyats del guant i la silueta d’autòmat que s’ha fet servir per produir vint nous capítols del programa sobre autòmats, robots i ninots
Una selecció d’aquests contes es podran veure a una pantalla gran a mes de poder contar dins l’estand amb llibres relacionats amb el tema. Es demanarà als nens que dibuixin un robot o un autòmat fen servir el taller de dibuix de la pàgina web del programa.

Us esperem a la festa!
09/09/2015
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Notícies
A partir del 14 de setembre, dia d’inici de les classes, i al llarg del curs 2015-2016, el canal Super3 emetrà dos capítols diaris d’Una mà de contes, tots els dies lectius, de dilluns a divendres a les 12:05.

Les emissions es fan dins la franja en anglès que el canal Super3 va posar en marxa el curs passat per fomentar l’ús d'aquest idioma. Des d’un primer moment, el web d’Una mà de contes es va sumar a aquesta iniciativa i va elaborar un apartat específic: DRAW ME A STORY: Una mà de contes en anglès, per tal que servís com a eina per a alumnes, mestres, famílies i públic en general per reforçar l'aprenentatge de l'anglès, a l’escola i a casa.Als últims mesos s’han dut a terme versions en anglès de nous capítols del programa, que s’emetran pel canal Super3 i es recolliran també dins del web, que veurà ampliada d’aquesta manera la ja rica oferta de contes disponibles en anglès.

De manera que esteu convidats a gaudir i aprendre amb Els tres porquets (The Three Little Pigs), La Ventafocs (Cinderella), El sastre valent (The Brave Little Tailor) El Patufet (Tiny Tom), La caputxeta vermella (Little Red Riding Hood)... i molts altres contes que us sorprendran de nou en escoltar-los en un idioma diferent del que esteu acostumats a usar.

06/07/2015
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Notícies
El FAD (Foment de les Arts i el Disseny s’ha sumat a la 50a Escola d’Estiu Rosa Sensat organitzant dues taules rodones (2 i 3 de juliol) amb l’objectiu de posar en relació el disseny i l’educació dins del festival FADfest

La primera taula, presentada i moderada per l’arquitecta Carme Ribas i centrada en l’espai públic com a context educatiu, ha comptat amb la participació de Milagros Pérez Oliva (periodista i professora), Carme Pigem (arquitecta de RCR) i Manuel Barrios (realitzador de TV i director d’Una mà de contes)Manuel Barrios va destacar les característiques que feien que el programa Una mà de contes pogués ser considerat com un servei públic dins d’una televisió pública, i va destacar com a exemple la col·laboració amb l’escola pública Drassanes de Barcelona. Aprofitem per recordar-vos que podeu gaudir dels contes resultants d’aquesta col·laboració, així com d’un detallat seguiment del projecte.
27/02/2015
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Notícies
El programa Una mà de contes, del Super3, ha estat guardonat, en la categoria infantil, en la 20a edició dels Premis Zapping.

Els premis Zapping són els únics guardons audiovisuals que es concedeixen a Catalunya per votació popular, en reconeixement a la qualitat, i no a l'audiència, per part dels socis de TAC i un jurat encapçalat pel president de l'associació, Josep Maria Guerra.

El premi a Una mà de contes ha estat un dels quatre guardons obtinguts per TV3


El director d'Una mà de contes, Manuel Barrios (i família...) van recollir i agrair el premi obtingut en l'acte de lliurament dels XX Premis Zapping dut a terme al CaixaForum de Barcelona el dia 25 de febrer de 2015.
03/11/2014
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Notícies
Més d’un miler de nens i nenes van participar en les propostes de l’estand d’Una mà de contes a la Festa dels Súpers celebrada els dies 25 i 26 d'octubre
Volem donar les gràcies a tots els participants en el taller d'Una mà de contes per aprendre a organitzar, carregar i col·locar bé la motxilla.

Amb la vostra col·laboració heu contribuït al fet que els nens i les nenes que cada dia fan la motxilla per anar a l'escola puguin tenir una vida més saludable. Explicar contes no és només una manera de tenir entretinguts els nens. Els contes ens ajuden a entendre les coses i a poder-les explicar i compartir amb els altres. I saber-se cuidar un mateix és potser la més important.Al llarg dels dos dies de la Festa, es van registrar més de set-centes entrades a la balança que ens deia si havíem carregat el pes correcte a la motxilla. Es van fer més de mil fotos (que aviat penjarem al web) per comprovar que la motxilla estava ben posada a les espatlles...

I es van fer més de cent dibuixos sobre motxilles:

A l'estand també es va poder gaudir d'un espai de lectura ple de contes il·lustrats cedits per diverses editorials a les quals fem extensiu el nostre agraïment: Editorial Barcanova, Editorial Combel, Editorial Casals, Editorial Juventud, Editorial Takatuka, Editorial Estrella Polar i Edicions Sd.

Finalment, si voleu més informació sobre el tema podeu contactar amb els col·laboradors del taller, sense els quals aquest no hauria estat possible:
... "I al dia següent, per fi, plenes d'il·lusions, les motxilles del col·legi de tots els nens del món es van convertir en unes ales fantàstiques"
26/09/2014
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Notícies
Ja ha començat el curs i tenim un munt d'idees i projectes per compartir amb vosaltres.

Per començar hem posat en marxa una nova producció de capítols per estrenar l'any vinent i dels que aviat tindreu notícia. Efectivament, tornem al plató de gravació.Per continuar, dir-vos que l'Aventura de llegir segueix el seu camí i el passat dia 20 de setembre la vam presentar a la Jornada TAC 0-8 a la Universitat de Vic. El programa va organitzar un taller on una vintena de mestres van conèixer el taller de dibuix i van dibuixar les vocals: l'a , la i, la i, la oi la u. A més, van conèixer també els contes del programa d’històries sobre les vocals, i vam comentar les possibilitats que s’obrien per treballar-ho a l’aula amb nens i nenes. Si voleu veure alguns dels seus dibuixos aquí els teniu:I seguim: el proper dia 30 de setembre a les 17 hores es projectarà a la Filmoteca de Catalunya una selecció de capítols d'Una mà de contes amb ocasió de l'inici del cicle Per amor a l'art i amb la presència d'alguns dels il · lustradors i guionistes del programa. Aquesta sessió es repetirà els dies 4 i 5 d'octubre a sessió infantil i gratuïta.

Què més us podem explicar? Ah si! que ja estem preparant la Festa del Super3 amb un taller molt divertit, i que ens han convidat a participar en una exposició on es podrà veure un capítol del programa acompanyat dels esbossos i dibuixos preparatoris per a la gravació. Ja us anirem informant.
29/05/2014
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Notícies
Un any més Una mà de contes participa a la mostra de vídeo internacional Loop Festival, dins de la secció infantil miniSCREEN, i et convida a fer de videoartista en un taller en què podràs crear la teva pel·lícula amb la col·laboració de tres artistes: Steve Pulham, Diego Mallo i Rosell Meseguer.Aquest any el focus del Loop Festival se centra en com els artistes i creradors d’imatges en moviement arriben al seu públic; o, dit d’una altra manera, en com expliquem a la gent allò que sabem fer, o, si ho preferiu, en com ens comuniquem amb els altres. Així que, si vens al taller et proposarem que ens expliquis alguna història o anècdota relacionada amb el teu millor amic o amiga. Segur que tens un munt d’aventures per explicar i que poden interessar a tothom.

El taller de dibuix d’Una mà de contes serà l’eina que utilitzaràs. D’aquesta manera podràs realitzar una pel·lícula similar a les que periòdicament ens arriben al web d’Una mà de contes (cliqueu aquí i aquí)A més, podràs crear la teva història amb l’ajuda i guiatge dels artistes col·laboradors del taller: l’Steve Pulham –capaç de dibuixar tot un món dins d'una cara- ; el Diego Mallo –que ha participat amb els seus dibuixos en vídeos de la UNICEF- ; i la Rosell Meseguer, a qui li encanta rescatar històries de la memòria de la gent i dels llocs, així com buscar-ne on sembla que no hi passa res.T'esperem doncs a la sessió de creació en directe del Loop Festival, el dissabte 7 de juny de 19h a 20,30h
02/04/2014
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Notícies
Estrena de nous capítols d'Una mà de contes

Ja fa tres temporades que Una mà de contes ha dedicat la seva producció al foment de la lectura i la millora de la lectoescriptura. Quaranta cinc títols originals dedicats a explicar històries sobre escriptors clàssics i moderns; a imaginar històries inspirades en l'etimologia, sobre el significat d'alguns noms propis i paraules curioses i divertides; a contar les aventures de lectors imaginaris i reals: inspirats en els drets del lector de Daniel Pennac o en anècdotes familiars recopilades pels alumnes de sisè curs de l'Escola Drassanes de Barcelona.

Partint de la idea que llegir és sobretot atendre per entendre les coses que ens passen i que ens envolten, inclòs el llenguatge escrit, hem volgut jugar amb les paraules, però també amb les veus, amb els escriptors sense oblidar els lectors, amb els llibres i les llibretes, amb el teatre i el cinema, amb la premsa i amb la televisió. I per posar la cirereta hem convidat als nostres espectadors a participar en la producció del programa obrint un espai a la nostra web des d'on poder seguir en línia la nostra última producció en col·laboració amb l'Escola Drassanes de Barcelona i estrenant els cinc contes que els seus alumnes han argumentat i il·lustrat, a la Filmoteca de la Generalitat de Catalunya, coincidint amb la setmana de Sant Jordi.I així el dia 26 d'abril, a les 17.00, els alumnes de sisè de l'Escola Drassanes de Barcelona que han participat en el projecte L'aventura de llegir, fem una mà de contes, presentaran en públic en una sessió de la Filmoteca de la Generalitat, els cinc contes que han il·lustrat i argumentat a partir de les seves experiències.
Serà la primera vegada que el programa es presenta a la pantalla gran d'una sala de cinema. En una sessió oberta al públic, cada equip presentarà el treball que ha fet abans de la projecció de cada conte. I per als que vulguin saber més detalls sobre com s'ha dut a terme el projecte, poden visitar la web de l'escola Drassanes o l'espai del nostre web dedicat a fer un seguiment de la producció.

Cinc contes sobre l'aprenentatge de la lectura.

Cinc contes inspirats en històries originals documentades i il·lustrades pels alumnes de sisè curs de l'Escola Drassanes de Barcelona. Com a part del programa escolar, amb el suport del Consorci d'Educació de Barcelona, la direcció de l’escola i en coordinació amb el cap d'estudis i la professora de plàstica, a més d'implicar diverses assignatures, l'experiència ha servit per fomentar l'alfabetització digital atès que les il`lustracions s'han fet utilitzant les eines de dibuix que s'ofereixen des de la mateixa web del programa.Llegir en família
Un regal especial
Primera emissió: 29 d'abril. 8’20’’

Quan no és possible accedir a l’escola, l'entorn familiar es converteix en la nostra principal font d'informació: avis, pares i germans ensenyen als més petits les primeres lletres i amb elles la possibilitat de mantenir els vincles afectius fins i tot en la distància.

Llegir al carrer
La nena que no s'atrevia a llegir
Primera emissió: 30 d'abril. 8’45’’

Més enllà dels llibres, el nostre entorn està ple de missatges i símbols que hem d'aprendre a interpretar per orientarAnos. I, al mateix temps, també nosaltres hem de saber expressar i comunicar als altres les nostres idees i propòsits.

Llegir a l'escola
Camí de l'escola
Primera emissió: 2 de maig. 8’20’’

Accedir a l'escola no sempre és fàcil. A més d'un edifici on hi ha alumnes i mestres, cal que tothom s'impliqui perquè això sigui possible. Incloses les bruixes, les serps i les àguiles.

Llegir i parlar
La família viatgera
Primera emissió: 5 de maig. 8’

Un idioma és com un món. Per això saber idiomes és com VIATJAR. A la família d'aquest conte no li ha quedat cap altre remei que viatjar per buscar feina. Però haver après diferents idiomes durant els seus viatges els ajudarà a trobar una llar.

Llegir els sentiments
El tigre enamorat
Primera emissió: 6 de maig. 9’10’’

L'amor és la millor motivació per animar-nos a aprendre, ja que a més de poder conèixer altres persones i altres mons, ens inspira a crear per compartir i comunicar-nos amb els altres. Quin missatge misteriós s'amagarà en les ratlles dels tigres? I en les de les zebres?

Història original i il·lustració dels cinc contes: alumnes 6è Escola Drassanes
Guió: Anna Manso
22/10/2013
Escrit per: Una mà de contes
Categoria: Notícies
Aquest any a la Festa dels Súpers 2013 hem demanat ajuda als personatges dels contes perquè ens ajudin a explicar que no n'hi ha prou de treballar, també cal fer-ho en bones condicions de seguretat. La Caputxeta, si fos missatgera i conduís una moto per anar a casa l'àvia, hauria de dur casc. I la Ventafocs, si dirigís una fàbrica de sabates i es passés els dies asseguda davant d'un ordinador, hauria de fer-ho asseguda en una bona cadira, amb una distància adequada de la pantalla, i els treballadors de la seva fàbrica de sabates haurien de dur guants, mascaretes i diferents elements de seguretat.

Així doncs, a l'estand, els més de 1.000 súpers que hi han passat han pogut llegir contes que ens parlaven dels oficis o que estaven protagonitzats per personatges que exercien diferents professions. Els contes ens els han cedit les editorials Animallibres, Barcanova, Baula, Combel, Cruïlla i La Galera.


També hi havia ordinadors connectats a la nostra web, al taller de dibuix. Uns ordinadors que han tret fum de tants dibuixos que s'han fet sobre els oficis i la seguretat. Dibuixos d'astronautes, metgesses, infermers, cuiners, bombers, mestres, perruquers, científics, pintores, pilots, jardiners, veterinàries, pallassos, policies, pescadors, esportistes, paletes... Podeu veure tots els dibuixos enviats a l'apartat Veure participacions del web. Amb el nom que vàreu posar, el dia que vau anar a la Festa (19 o 20 d'octubre) i una mica de paciència, trobareu el vostre dibuix publicat.
Però el que ha fet gaudir més a grans i petits ha estat el fotomaton que es va muntar amb col·laboració de la UPC i la PIMEC. Allà hi havia vestits de diferents oficis i de cada un n'hi havia dues talles, una de gran i una de petita, perquè se'l posés un nen o nena i el seu pare o mare. Tots dos, vestits de mecànic de cotxes de carreres (amb guants i granota), de treballador d'una indústria química (amb ulleres protectores, bata, guants, elements reflectors i mascareta) o d'altres oficis, com el de soldador, metge, fuster, treballador de la neteja, pescador, paleta, etc., han posat l'un al costat de l'altre. La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) té un centre de recerca que investiga sobre com fer que les persones a la feina no prenguin mal i no es posin malaltes. Cada any reuneix als savis de tot el món sobre aquest tema en un congrés anomenat ORP i gràcies a ells hem après una miqueta més sobre com cal anar vestit i protegit a la feina. Hi ha fotos espectaculars!

Podeu consultar totes les fotos en aquest àlbum en pdf

| Entrades anteriors

Enllaços patrocinats