"ELS HOMES DEL SILENCI"
EMISSIÓ: Dimarts 15 de maig, a les 21.55, a TV3 i internet

“Ciutadans de Catalunya, ja soc aquí!”
24 d’octubre de 1977, Josep Tarradellas

40 anys després d’aquesta històrica frase, “Els homes del silenci” narra com va ser possible que, amb una democràcia jove i fràgil, s’arribés a un acord fora de la legalitat vigent per restablir la Generalitat de Catalunya del 1932 i el retorn de Josep Tarradellas com a president.

El documental aporta informacions sobre la negociació que no s’havien explicat fins ara.


Una producció d’Ottokar en coproducció amb TV3 i TVE, i la col·laboració de l’ICEC
El 23 d'octubre del 2017 es va commemorar el quaranta aniversari de la històrica frase de Josep Tarradellas, "Ja soc aquí", pronunciada des del balcó de la Generalitat de Catalunya.

"Els homes del silenci" és la història poc coneguda del grup de persones que van treballar a la rebotiga de la política en un moment històric complex, per fer possible el restabliment de la Generalitat de Catalunya i el retorn de Josep Tarradellas a Catalunya el 23 d'octubre del 1977. Aquestes dues decisions, absolutament rupturistes en el seu moment, van generar enormes tensions entre els sectors més ultraconservadors del franquisme.

El documental aporta dos elements nous que no s'havien explicat fins ara d’aquest procés. El primer és que els contactes amb Tarradellas van començar molt abans del que se sabia, gràcies a Manuel Milián Mestre, periodista i assessor de Manuel Fraga (1970-80), a començaments del 1976, i, en segon lloc, treu a la llum una sèrie d'entrevistes que es van fer entre els anys 1986 i 1988.
La negociació va implicar molta gent, trobades i informes, i va fer possible que dos caràcters tan oposats com els d'Adolfo Suárez i Josep Tarradellas poguessin construir ponts d'entesa. Fernando Ónega, director de premsa de Presidència del govern de Suárez (1977-1978), recorda la primera trobada entre tots dos, el 21 de juny de 1977, com “un diàleg entre dos galls. Suárez deia que el president del govern era ell. Tarradellas responia que hi podria haver un milió de persones que el seguirien i li donarien suport. I Suárez replicava: ‘Vostè no és ningú. Vostè serà el que digui jo’”. Va ser el principi d’unes intenses i controvertides negociacions entre els dos polítics.

"Els homes del silenci" compta amb els testimonis de membres del gabinet d'Adolfo Suárez, els ministres Rodolfo Martín Villa i José Manuel Otero Novas, d’alts càrrecs del seu govern, com Federico Mayor Zaragoza i Salvador Sánchez-Terán, i dels periodistes Fernando Ónega i Miguel Ángel Aguilar.

També hi participen Narcís Serra, Miquel Roca, Josep Maria Bricall, Ramon Espasa, Josep Tarradellas (fill de Tarradellas), els periodistes Albert Arbós, Manuel Milián Mestre, Màrius Carol, Ricardo Fernández Deu i Valentín Villagrasa, que el van conèixer a l'exili de Saint-Martin-le-Beau, i el director de cinema Pere Portabella, responsable de la cerimònia d'arribada de Josep Tarradellas a Barcelona.
“A Espanya, hi ha hagut massa baralles, massa guerres i massa morts. El que hem de fer tots plegats és reunir-nos al voltant d’una taula i discutir, parlar i posar-nos d’acord en què hem de fer el dia de demà.”
Josep TarradellasDirigit per Josep Morell i Jordi Vilar.

“ESPIES EN L’ARENA. OBJECTIU ESPANYA”
EMISSIÓ: Dimarts 15 de maig, a les 23.10, a TV3
INTERNET: Fins al 14 de juny (geolocalitzat a Espanya)


La inèdita i tràgica història d'un grup de republicans espanyols, exiliats al nord d'Àfrica, al servei de la intel·ligència militar dels Estats Units durant la Segona Guerra Mundial.El 1943, un grup de republicans espanyols exiliats al nord d'Àfrica van ser reclutats, amb la col·laboració del Partit Comunista d'Espanya per l'Office of Strategic Services, predecessora de la CIA, que els va entrenar en tècniques d'espionatge i sabotatge. De juny a desembre del 1943, els agents espanyols va realitzar tres desembarcaments clandestins a les costes de Màlaga amb la missió de recaptar informació militar davant una possible invasió alemanya d'Espanya i, si era possible, preparar el terreny de cara a una resposta bèl·lica aliada, la coneguda com a operació Backbone. El documental, que barreja animacions creades per Luis Ozonas, imatge real i d'arxiu, revela la història completa d'aquest tràgic i desconegut succés, i creua per primera vegada fonts documentals nord-americanes, britàniques i espanyoles.

Pablo Azorín i Marta Hierro, directors d’“Espies en l’arena. Objectiu Espanya”, van localitzar els familiars de diversos dels participants en aquesta operació clandestina, van accedir al sumari judicial dels detinguts el 1944, custodiat a l'Arxiu General i Històric de Defensa, a imatges inèdites d'Espanya el 1943 procedents del National Archives Records and Administration dels Estats Units i de la Filmoteca Espanyola i a documents, també inèdits, de l'Arxiu Històric del Partit Comunista d'Espanya i dels Arxius Britànics. D'aquesta manera, els directors van poder contrastar la documentació per conformar un relat històricament rigorós.

“Espies en la arena. Objectiu Espanya” és una coproducció de Quindrop Produccions Audiovisuals amb la Televisió Pública de les Illes Balears IB3, Ràdio Televisió Espanyola RTVE i Dacsa Produccions amb el suport de Culturarts de la Generalitat Valenciana, el Consell de Mallorca i l'Institut d'Estudis Baleàrics i la col·laboració de Filmoteca Espanyola i l'Arxiu General i Històric de Defensa de Madrid.


Premis
Premi del Públic, Memorimage, Festival Internacional Cinema de Reus, 2017
Millor llargmetratge documental, Som Cinema, Festival de l’Audiovisual Català, Lleida, 2017
Millor documental, Festival Ciutadà Compromès, València, 2017
Menció especial al millor documental de memòria històrica, Festival ExtremaDoc, 2016Dirigit per Pablo Azorín i Marta Hierro.