“Vèncer el terrorisme implica sobretot entendre’l”
(Nicolas Henin, periodista, assagista i exostatge d’Estat Islàmic)


El dimarts 20 de març, TV3 dedica un especial del “Sense ficció” als atemptats de Barcelona i Cambrils i al fenomen del terrorisme jihadista. Aquesta programació especial inclou el documental “17A: lliçons apreses?”, dirigit per Montserrat Besses i realitzat per Pere López, i “17A: deures pendents”, un programa en directe per debatre sobre el jihadisme conduït per Montserrat Besses i Joan Carles Peris.DOCUMENTAL “17A: LLIÇONS APRESES?”
EMISSIÓ: Dimarts 20 de març, a les 21.55, a TV3 i internet

Un atemptat, per definició, significa que alguna cosa ha fallat en l’anticipació, per part de cossos de seguretat i serveis d’intel·ligència. Ells són els primers d’admetre-ho.
A partir d’aquí, com de cada error, cal aprendre’n.
Què ens ha permès aprendre el que va passar a l’agost a Barcelona i a Cambrils?
Quins són els errors que no es poden repetir? Quines eines hem d’utilitzar per evitar nous atemptats?


“17A: lliçons apreses?”, produït per TV3, dirigit per Montserrat Besses i realitzat per Pere López, té l’objectiu d’analitzar i comprendre els processos, els comportaments i els patrons de conducta que es donen en els atemptats terroristes. El punt de partida és el “No tinc por” dels atemptats de Barcelona i Cambrils del passat mes d’agost.

El documental intenta explicar com uns joves, que no han viscut en la marginació social, han canviat de manera tan radical el rumb de les seves vides sense que ningú se n’hagi adonat. Aquests joves, un cop reclutats i consolidats com a cèl·lula jihadista disposada a atemptar, tenen, en alguns aspectes, uns comportaments semblants al d’altres cèl·lules que han actuat a Europa; en canvi, en altres, trenquen els esquemes.
El treball de Montserrat Besses recorda els atemptats del 17 d’agost i s’endinsa en els seus preparatius per analitzar tots els passos, entendre a què responen uns determinats comportaments i el “modus operandi” de l’anomenada cèl·lula de Ripoll.

El cas, que continua sota secret de sumari, deixa en l’aire dos interrogants essencials: les connexions internacionals (especialment amb França i Bèlgica) i els contactes d’Abdelbaki es- Satty amb el Centre Nacional d’Intel·ligència.
A més, el documental compta amb la participació de testimonis que havien conegut i tractat aquests joves, persones que han conegut i tractat joves que han trencat amb el seu entorn familiar per entrar en l’òrbita de la radicalitat religiosa i violenta, i amb diversos experts en la matèria, com Dolores Delgado, fiscal coordinadora de terrorisme jihadista de l’Audiència Provincial; el politòleg i especialista en el món àrab Gilles Kepel; Núria Perpinyà, tècnica de Convivència i Participació Ciutadana de Ripoll; Joan Antón-Mellón, catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona i especialista en serveis d’intel·ligència; Jordi Moreras, professor d’Antropologia de la Universitat Rovira i Virgili; Lurdes Vidal, directora de l'àrea de Món Àrab i Mediterrani de l'Institut Europeu de la Mediterrània, i Antonio Díaz, professor de Ciències Polítiques de la Universitat de Cadis i especialista en serveis d’intel·ligència, entre d’altres.

Direcció i guió: Montserrat Besses | Realització: Pere López | Producció: Joan Pavon | Postproducció d’imatge: Xavi Gómez | Documentació: Miracle Tous
PROGRAMA EN DIRECTE “17A: DEURES PENDENTS”
Emissió: dimarts 20 de març, a les 23.25, a TV3 i internet

Per què és tan difícil combatre i, sobretot, prevenir el terrorisme jihadista?
Després de la guerra contra Estat Islàmic i de la caiguda del territori del califat, quin és el futur per als milers de combatents jihadistes? Quin és el nou escenari internacional? Significarà més o menys atemptats?
Com hem d’informar els mitjans de comunicació sobre els atemptats terroristes?

Montserrat Besses i Joan Carles Peris presentaran un programa en directe en què es tractarà, entre altres temes, el paper de l’escola en el moment de detectar i evitar processos de radicalització. Tenim les eines adequades? Quin ha de ser el paper dels docents?

La finalitat de “17A: deures pendents” és abordar les preguntes i polèmiques que els atemptats han posat damunt de la taula. Des del paper dels confidents i la imprescindible coordinació policial, fins a la nova etapa que comença ara: la derrota militar del califat. Aquest tema obre nous interrogants a nivell nacional: quina política s’ha de seguir amb els retornats de Síria? Augmenta el perill de nous atemptats, o disminueix?
El programa reflexionarà sobre el paper dels mitjans de comunicació a l’hora d’informar sobre atemptats terroristes i analitzarà l’eina propagandística d’Estat Islàmic, així com la fiabilitat dels seus comunicats.
En el debat hi participaran Lurdes Vidal, directora del Món Àrab de l’Institut Europeu de la Mediterrània; Jordi Moreras, professor d’Antropologia de la Universitat Rovira i Virgili; Fatiha el- Mouali, membre de la Plataforma contra el Feixisme i el Racisme; Jofre Montoto, analista en temes de seguretat; Moussa Bourekba, investigador del CIDOB, i Lluís Paradell, inspector del cos dels Mossos d’Esquadra.De Charlotte a Amina, el procés de radicalització d'una nena de 12 anys, explicat per la seva mare
Quin és el futur d'Estat Islàmic?
Evolució del missatge audiovisual d'Estat IslàmicDirecció i guió: Montserrat Besses i Ibana Piñero | Guió: Montserrat Besses, Ibana Piñero i Joan Carles Peris | Conducció: Montserrat Besses i Joan Carles Peris | Realització: Marc Rodríguez | Producció: Muntsa Tarrés i Laura Navalpotro | Redacció: Joan Roura i Nicolás Valle | Documentació: Miracle Tous i Raquel Vizcaya