EMISSIÓ: dimarts 7 de juny a les 21.55 i a les 23.00, a TV3.

"Sense ficció" estrena dues històries protagonitzades per autèntics herois quotidians: “On acaben els camins” i “La brigada dels menors de Niça”. El primer és una producció de Broadcaster en coproducció amb Televisió de Catalunya i Televisión Española i la col·laboració de l’Obra Social Fundació “La Caixa”, dirigida per Noemí Cuní, que narra la trajectòria de l’Oriol Mitjà, un jove metge català que decideix deixar la seva carrera a Barcelona i anar a Lihir, una illa remota de Papua Nova Guinea, a eradicar el pian, una malaltia que afecta més de 40 milions de persones al món. D'altra banda, “La brigada dels menors de Niça”, una producció de Giraf Prod dirigida per Stéphane Surace i Julien Negui, és el retrat íntim d’una particular brigada de policia a la Riviera francesa dedicada a la complexa tasca de la protecció dels menors.

“ON ACABEN ELS CAMINS”A l’illa de Lihir, es troba amb una malaltia i que fins llavors no coneixia: el pian. Aquesta malaltia, que es transmet per contacte directe, pell amb pell, i que afecta sobretot els nens de les poblacions més pobres, causa úlceres a la pell i pot provocar greus deformacions als ossos. El pian és endèmic en moltes regions de l’Àfrica, del sud-est asiàtic, de Sud-amèrica i en algunes zones del Pacífic.Després de tres anys d’intenses investigacions, el doctor Mitjà i el seu equip han demostrat que la malaltia es pot curar amb una sola pastilla d’un antibiòtic comú a Occident: l’azitromicina. Aquest medicament és eficaç, econòmic i fàcil de transportar a aquelles zones on és difícil d’arribar-hi.

L’Organització Mundial de la Salut, en assabentar-se del descobriment, ha posat en marxa una estratègia que estableix com a objectiu l’eradicació del pian l’any 2020. Per aconseguir aquesta fita serà necessari que l’Oriol Mitjà i el seu equip continuïn amb el projecte del programa pilot del tractament a Papua Nova Guinea, però, també, aconseguir suficients antibiòtics per tractar tota la població afectada. En cas que tinguin èxit, el Pian passarà a ser la primera malaltia eradicada mitjançant l’ús d’antibiòtics, i la segona, després de la verola, eradicada arreu del món.

“LA BRIGADA DELS MENORS DE NIÇA”“La brigada dels menors de Niça” (“Brigade des miners de Nice”) són sis mesos d’immersió al cor de la brigada de menors de Niça, que atén cada any més de 700 casos de violació, setge o abús de nens, segrestos per part de pares, prostitució infantil, etc. Entre investigacions, detencions i interrogatoris, el documental ofereix un retrat íntim d’aquesta brigada de la policia tan particular. Viuen amb una obsessió: ser forts per seguir encertant-la i no donar-se mai per vençuts, davant de casos emocionalment molt difícils. Són agents que s’assemblen molt als herois de la pel·lícula francesa “Polisse”, dirigida per Maïwen i estrenada el 2010 al Festival de Canes. Però això no és una ficció...Per primera vegada, aquests homes i dones han accedit a obrir les portes a un treball periodístic. Veurem el desmantellament d’una xarxa de pornografia infantil, la retirada de la custòdia dels fills a una mare que no se’n pot fer càrrec, la resolució de casos complexos d’assetjament sexual, l’obtenció d’una confessió d’un sospitós en un cas de segrest d’adolescents... Operacions, totes elles, delicades i psicològicament esgotadores, en què la majoria dels agents de policia fan alhora de pares.

A la brigada, cadascú té un paper ben definit. La líder és la Manu, capità de la policia i mare de família. El més antic és el Mitch, conegut pels seus interrogatoris durs. També hi ha la Corinne, anomenat “Coco”, el somriure de la brigada, però sobretot una investigadora excepcional. Pel que fa al Micka, és la força tranquil·la, sempre escoltant les víctimes. Seguim la vida diària d’aquests investigadors durant sis mesos.