EMISSIÓ: 27 de maig.

“Homenatge a Escòcia” és el retrat profund i humà del procés polític a Escòcia -que votarà sobre la seva independència del Regne Unit en un referèndum històric el 18 de setembre- a través de la mirada de tres personatges principals: Jenny Lindsay, una poetessa popular i compromesa; David Torrance, un jove periodista expert i escèptic, i el professor Tom Devine, l'historiador veterà més llegit del país, considerat com la principal autoritat en la història de l’Escòcia moderna i autor de la coneguda obra “La nació escocesa”.El documental acompanya els personatges en la seva vida personal i professional, en un context marcat pels debats parlamentaris a Edimburg i Londres i pels moments clau de la campanya pel referèndum. En un viatge arreu d’Escòcia –des de les illes Shetland, centre de la indústria petrolífera, fins a la Universitat de Glasgow, on es va celebrar un simulacre d'eleccions, tot passant pel mític camp de batalla de Culloden– i a Londres, on el govern defensa la unitat, dóna a conèixer com es viu el debat, escolta la diversitat d’opinions i descobreix diferents actituds i experiències.

Els tres protagonistes escocesos d’“Homenatge a Escòcia” tenen punts de vista molt diferents sobre el procés polític que viu el seu país, però estan tots d'acord en la necessitat d'un debat racional i democràtic. Al llarg del documental, tant ells com la gent que els envolta van madurant les seves opinions a mesura que s’acosta la data del referèndum. Un treball que ajuda, en definitiva, a entendre com es viu un procés que serà un referent polític a Europa.David Torrance, periodista: “El primer ministre David Cameron va dir: ‘Bé, si el que voleu és fer un referèndum legal, atorgarem temporalment al parlament escocès les competències per organitzar la consulta’. Prohibir la consulta hauria ajudat a retratar el govern del Regne Unit com a intransigent, contrari a la voluntat del poble escocès”.

Jenny Lindsay, poetessa: “L’objectiu inicial de la nostra lluita és la democràcia, l’oportunitat de tenir veu, per fi. Tant se val si ets comunista, socialista, liberal o, fins i tot, conservador; el que busquem és l’oportunitat de poder-nos pronunciar i marcar la diferència. Perquè ara per ara Escòcia no té veu pròpia dins el Regne Unit”.

Tom Devine, historiador: “L’interès pel país ha augmentat moltíssim. Crec que a la gent l’intriga el que està passant aquí, perquè és un dels pocs episodis en què la gent està intentant construir-se una identitat futura de forma pacífica”.

Un treball dirigit per Justin Webster

Establert a Catalunya, ha estat premiat en festivals internacionals per documentals com “FC Barcelona Confidencial” (2004), “Connexió Madrid” (2007), “Judici al jutge” (2011) i “Demà moriré” (2013), coproduïts amb TVC, BBC o The Danish Film Institute, entre d’altres.

Fitxa tècnica d'"Homenatge a Escòcia"
Direcció: Justin Webster
Producció: Martín Rocca
Edició: Judit Méndez Puig.
Cinematografia: Lucas Gath i Jim Loomis
Cap de producció: Sumpta Ayuso
Música original: Dexter Hodges