I avui, per acabar, una curiositat perfectament inútil... però sorprenent. Volen saber quin seria el seu pes a la Lluna o a qualsevol planeta del Sistema Solar? Aquesta web els hi diu de forma instantània. Només cal escriure quin és el nostre pes a la Terra, per exemple 70 quilos, i al moment ens calcula el que pesaríem, per exemple, a la Lluna (11,6) o a Júpiter (165,4). També ens diu el pes als satèl·lits de Júpiter o al Sol o a diversos tipus d'estrelles...

Inútil, o potser no tant, ja que és una forma molt gràfica de veure la relació entre la massa i la densitat i mida dels planetes. Als més grossos, l'atracció sobre els cossos és més gran i el pes augmenta, i al contrari. Per això s'explica la famosa imatge dels astronautes fent saltirons a la superfície de la Lluna, ja que, al nostre satèl·lit, una persona pesa sis vegades menys que a la Terra.

L'aplicació la podem trobar a la web (en anglès) de l'Exploratorium, el Museu de la Ciència, l'Art i la Percepció Humana de San Francisco, a Califòrnia.A la mateixa pàgina podem trobar una altra comparativa interessant: Quina seria la nostra edat en els altres planetes del sistema solar. Posem els anys que tenim a l'espai preparat (on a l'altre pàgina posaven el nostre pes), i immediatament surt la nostra edat en dies o anys de cada planeta, i quina seria la data del nostre proper aniversari (en calendari terrestre).

La nostra edat pot ser ben diferent si la veiem en els considerats dies o anys de cada planeta, perquè podem mesurar el temps d'aquestes dues maneres. El temps en que triga cada astre en fer una volta sobre si mateix (rotació) és el que nosaltres considerem un dia, i el temps que triga en donar una volta al sol (translació) és el que considerem que és un any. I els planetes poden tenir una velocitat de rotació molt alta (sense tenir en compte la seva mida). Cada cop tenim menys anys segons estem a planetes que es van allunyant del sol; però la nostra edat -vista en dies- no depèn de si som a un planeta més gran que un altre. El gegant Júpiter només triga 10 hores terrestres en donar una volta sobre el seu eix, mentre que Venus (molt més petit), triga 243 dies terrestres en completar el mateix gir.


ALTRES ENLLAÇOS

El pes i la massa, a la Wikipedia
Conceptos sobre el peso
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Espai Internet 19/07/2009: Especial 40 anys d'arribada a la lluna