A només hores de la gran decisió que marcarà el seu futur i, diuen, que el de l’economia de la zona euro, Mario Draghi ha desplegat la seva cara més humana per intentar convèncer una opinió pública i un establisment alemanys que el qualifiquen com el més italià dels banquers centrals. Això, a Berlín, és dels pitjors insults que pot rebre un banquer. La lluna de mel amb Alemanya amb què va iniciar el mandat, no ha aguantat els esforços de Draghi per estimular l’economia.

En una llarga entrevista al diari Die Zeit, Draghi parla més que mai de la seva vida privada. És com la tarjeta de presentació personal d’un Draghi que recorda com va quedar orfe als 15 anys; com al MIT, on treballava 18 hores diàries, va tenir el privilegi de tenir 5 premis Nobels entre els professors; com el maig del 68 portava els cabells llargs, però no molt llargs, i com el seu pare el va marcar amb una recomanació que li farà més falta que mai aquest dijous 22: Que el més important és tenir coratge. Que si perds el coratge, ho has perdut tot.

Draghi, a més de multiplicar els arguments en defensa del programa de compra massiva de bons que està a punt de llançar, assegura que ell està més sensibilitzat contra la hiperinflació que els mateixos alemanys. Que si a Berlín la van patir els anys vint, la seva experiència és molt més recent. Del 1976, quan l’ herència que va heretar del seus pares, que havia de servir per permetre estudiar 3 nens, es va evaporar a l’aire. En una Itàlia amb la inflació al voltant del 20 %, el testaferro de la família va tenir la molt mala idea d’invertir-la en lletres del Tresor a interès fix.

És la manera de Draghi de sumar la biografia als arguments de política monetària per frenar l’oposició alemanya a la gran decisió que tothom espera. I que molt probablement, haurà d’adoptar amb el vot en contra dels 2 consellers del BCE de nacionalitat alemanya.