Gunfight at O.K.Corral (Recreació a Tombstone)


Pot convertir-se en un duel digne d’O.K. Corral, però canviant Tombstone per Brussel.les, i més important, les bales pels vots, una forma molt més civilitzada de resoldre les diferències.

Un parlament que ha fet baixar a l’arena 5 Wyats Earps que s’han postulat per presidir la comissió europea. Un campió per cada un dels grans grups polítics, els que creuen en la Unió Europea, per crítics que siguin. No hi juguen en canvi els euroescèptics que es neguen a presentar un candidat a una institució en la qual no creuen.

Tot pot dependre de si dels resultats en surt un guanyador rotund o els dos grans grups acaben frec a frec. Si els populars s’imposen amb claredat, els caps de govern tindran difícil barrar el pas al seu candidat, Jean Claude Juncker. I si són els socialistes els qui guanyen sense discussió, Martin Schulz tindrà la via més oberta.

En canvi, amb resultats més igualats, Merkel, Hollande i companyia poden trobar la coartada que busquen per intentar col.locar un altre nom, el tapat en podríem dir. Si és el cas, està assegurat un enfrontament obert amb el parlament. Ara mateix, l’escenari és obert, les enquestes donen un modest avantatge als populars.

Qui ja s’ha començat a moure és el britànic David Cameron. No li agraden ni Juncker ni Schulz, ni tampoc cedir poder al parlament. Altres caps de govern han guardat un discret silenci, sense comprometre’s, però tot recordant que l’única obligació legal és “tenir en compte” els resultats de les eleccions, sense més precisions. Una altra cosa és la pressió política exercida per un parlament que els ha intentat lligar de mans i peus. Un duel que, com a Tombstone, no pot acabar amb empat.