La crisi va fer barris, però ningú no en surt indemne. Tampoc Holanda. Quan comproves que l’economia hi ha caigut l’últim trimestre un 1,4%, que també els ha esclatat una bombolla immobiliària, que han perdut la seva preuada qualificació creditícia AAA, arribes a la conclusió que els holandesos també ploren, com els rics d’aquella famosa telenovel.la llatinoamericana dels anys 80.

I quan van maldades, què millor que buscar un culpable? En aquests casos, la Unió Europea sempre està disponible, un sospitós habitual contra el qual es pot disparar amb impunitat, i no només per twitter. A Holanda, que també pateix la crisi, haver de participar en el rescat dels països del sud, és molt mal acceptat pel ciutadà de peu

Això explica els previsibles bons resultats que obtindrà el xenòfob Geert Wilders que, al discurs contra la immigració ara hi ha afegit un segon apartat, també contra la Unió Europea. El seu anomenat Partit de la Llibertat reclama directament la sortida d’Holanda de la UE.

I de la UE no, però de l’euro sí que va amenaçar de sortir el primer ministre holandès, Mark Rutte. Una amenaça, coneguda ara, que va formular el 5 de juny del 2012 al president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, si continuava pressionant per imposar reformes financeres. Un Rutte que es distancia cada cop més de la integració europea, al contrari, acaba de plantejar reduir les competències de Brussel.les al temes essencials. Un símptoma més dels aires euroescècptics que bufen per Holanda.