Categoria: General
Escrit per: Jaume Masdeu
A només hores de la gran decisió que marcarà el seu futur i, diuen, que el de l’economia de la zona euro, Mario Draghi ha desplegat la seva cara més humana per intentar convèncer una opinió pública i un establisment alemanys que el qualifiquen com el més italià dels banquers centrals. Això, a Berlín, és dels pitjors insults que pot rebre un banquer. La lluna de mel amb Alemanya amb què va iniciar el mandat, no ha aguantat els esforços de Draghi per estimular l’economia.

En una llarga entrevista al diari Die Zeit, Draghi parla més que mai de la seva vida privada. És com la tarjeta de presentació personal d’un Draghi que recorda com va quedar orfe als 15 anys; com al MIT, on treballava 18 hores diàries, va tenir el privilegi de tenir 5 premis Nobels entre els professors; com el maig del 68 portava els cabells llargs, però no molt llargs, i com el seu pare el va marcar amb una recomanació que li farà més falta que mai aquest dijous 22: Que el més important és tenir coratge. Que si perds el coratge, ho has perdut tot.

Draghi, a més de multiplicar els arguments en defensa del programa de compra massiva de bons que està a punt de llançar, assegura que ell està més sensibilitzat contra la hiperinflació que els mateixos alemanys. Que si a Berlín la van patir els anys vint, la seva experiència és molt més recent. Del 1976, quan l’ herència que va heretar del seus pares, que havia de servir per permetre estudiar 3 nens, es va evaporar a l’aire. En una Itàlia amb la inflació al voltant del 20 %, el testaferro de la família va tenir la molt mala idea d’invertir-la en lletres del Tresor a interès fix.

És la manera de Draghi de sumar la biografia als arguments de política monetària per frenar l’oposició alemanya a la gran decisió que tothom espera. I que molt probablement, haurà d’adoptar amb el vot en contra dels 2 consellers del BCE de nacionalitat alemanya.
Categoria: General
Escrit per: Jaume MasdeuLa reacció d’alguns responsables de la seguretat arran de la matança de París, ha estat immediata i previsible: s’ha de modificar Schengen, aquest magnífic acord que permet de circular lliurement per gran part d’Europa, que ha eliminat les fronteres internes de 26 països. Schengen és el perfecte sospitós habitual a qui es pot detenir i interrogar arran de qualsevol fiasco de seguretat, d’aquells que posen en evidència la impossibilitat del risc zero.

Els ministres de l’interior reclamen modificar-lo, com sol demanar-se a cada crisi de seguretat. Però, en realitat, què és Schengen? Doncs, una brillant iniciativa batejada amb el nom d’un petit poble luxemburguès que ha permès des del 1995 d’eliminar fronteres internes a canvi, i això és clau, de blindar les externes. Així, no hi ha controls interns sistemàtics entre els països que l’han signat, però és a canvi d’establir suficients garanties de control per entrar en aquesta zona privilegiada.

La modificació que es vol introduir ara és que quan algú entri a la zona Schengen, no només es verifiqui la validesa de la documentació, sinó que també es consulti la base de dades policials que comparteixen els països que hi participen. Una pràctica que ara es fa, però no de manera sistemàtica.

Schengen millorable, potser sí, però atenció a debilitar un acord que és un dels grans èxits de la Unió Europea. I que com a tal, millor que el preservem. De l’atac a Charlie Hebdo, la culpa no la té Schengen. Seria massa fàcil.


03/12/2014: De Papa a Papa

Categoria: General
Escrit per: Jaume Masdeu


Feia 26 anys que l’himne del Vaticà no sonava al Parlament europeu. Aquest 25 d’octubre va anar dedicat al Papa Francesc, l’octubre del 1988 a un altre Papa, molt diferent, però igual de popular i mediàtic, Joan Pau II. Papes diferents que van trepitjar unes Europes diferents. Woytila es va dirigir a una Comunitat Econòmica Europea de 12 països per demanar-li que s’obrís a l’est. I se li va fer cas. El mur de Berlín, queia només un any després i ara només en queden runes turístiques.

En canvi, Bergoglio ha parlat davant d’una Unió Europea de 28 països, entre els quals aquells excomunistes per als quals advocava Woytila. Joan Pau II va trobar una Europa jove, amb energia, i amb la reputació de ser una oportunitat econòmica. Poc a veure amb la imatge que transmet ara. Almenys tal com la veu Francesc, que la va criticar per perdre els valors fundacionals i per envellir a marxes forçades. Tant, que la va acabar descrivint amb una imatge crua: una àvia cansada i estèril.

I per cert, que els dos Papas van tenir protestes. Més airades contra Joan Pau II, amb el diputat nord-irlandès i pastor protestant Ian Paisley, interrompent el discurs i qualificant-lo d’anticrist. El van acabar expulsant de la sala davant la mirada impassible del pontífex. Molt més discreta la de Francesc, amb els diputats d’Iniciativa i d’Izquierda Unida abandonant el ple en protesta perquè s’utilitzés per a “sermons religiosos”. No tota l’esquerra va actuar igual. Un altre monstre mediàtic, tot i que aquest no és Papa ni hi aspira, Pablo Iglesias, no només es va quedar a escoltar sinó que va aplaudir amb entusiasme el discurs del Papa progre. El líder de Podem va aplaudir al ple i al Twitter, per exemple, un contundent “Bravo, Bien Bergoglio”02/10/2014: Canvi de cromos

Categoria: General
Escrit per: Jaume Masdeu
Per passar una audició al parlament europeu un aspirant a comissari no només ha de ser competent, no només ha de conèixer els temes de què serà responsable. Aquestes són condicions indispensables, però no forçosament suficients.
També depèn, i això és més aleatori, dels pactes entre les grans forces parlamentàries, sobretot entre populars i socialistes. Per entendre’ns. Si un candidat d’un d’aquests colors té problemes, és a la corda fluixa, pot suspendre…. doncs immediatament el seu grup amenaça l’altre amb fer caure una de les seves peces.

Un exemple concret. Com han respòs els populars en veure les dificultats del candidat Arias Cañete, el candidat que va haver de respondre a tantes preguntes sobre els seus negocis, i els de la família, com sobre Energia i Acció Climàtica? I que va donar garanties sobre negocis seus, de la senyora i del fill, però no sobre el cunyat.

Doncs, la reacció estava telegrafiada, qui ha rebut ha estat un socialista francès, Pierre Moscovici, aspirant a la cartera d'economia. Moscovici ni ha fet declaracions sexistes ni té potencials conflictes d'interessos. Sí que se'l pot atacar, i per cert que ho han fet a fons, per deixar l'economia francesa en l'estat tan crític que arrossega. Però, gran part de la virulència dels atacs dels populars ve alimentada, de rebot, per les dificultats d'Arias Cañete. Per això li han posat la creu.

És l'avís que si cau un, l’altre també. Una estratègia de risc, perquè va creixent el nombre de candidats a comissaris amenaçats amb un bitllet de tornada.
Categoria: General
Escrit per: Jaume Masdeu
Putin-Mogherini. La imatge que irrita els països de l'est


La primera raó del fracàs és que la cimera no estava ben preparada. Si Van Rompuy argumenta que el resultat és desafortunat, però no dramàtic, el cert és que ell, que és qui portava les negociacions, no va saber preveure les diferències enormes que, abans de començar la reunió, ja anticipaven el fiasco final.

I qui va acabar de fer descarrilar la cimera va ser la relació amb Rússia. Perquè ser massa pro russa és la principal acusació que els països de l’est van formular contra la que semblava, només fa uns dies, candidata guanyadora. La italiana Federica Mogherini. Que no tingui experiència li ha restat algun punt, però que se la vegi massa pròxima a Moscou, és el que ha unit el seu front opositor. La sempre directa presidenta lituana, Dalia Grybauskaite, afirmava que l’Alt Representant havia de ser neutre respecte als problemes geopolítics que té Europea, i “com a mínim, no ser pro Kremlin”.

Resposta del protector de Mogherini, un Matteo Renzi encara a l’alça tot i que ha sumat el primer fracàs: Itàlia és mereix un respecte, encara més com a país fundador.

Un equilibri geogràfic que s’ha de combinar amb el polític. Aquí hi ha consens perquè el pròxim Alt Representant sigui socialista, per compensar la filiació conservadors del president de la comissió, Jean Claude Juncker, però per saber qui, s’haurà d’esperar a la segona oportunitat que s’han concedit els caps de govern, el 30 d’agost.

Respecte el color polític i el nom del nou president del Consell Europeu, tot està encara més obert. Els esforços de Merkel que, durant la reunió del PPE prèvia a la cimera europea, va mantenir una llarga conversa amb el primer ministre polonès, Donald Tusk, no van fructificar. Tusk, conservador i de l’est, podria ser una alternativa, però aparentment no es va deixar convèncer.


12/06/2014: Qui ens ha enganyat?

Categoria: General
Escrit per: Jaume Masdeu
Cameron, Merkel, Reinfeld i Rutte a Suècia


Als ciutadans que el 25M van votar convençuts que elegien no només diputats sinó també el pròxim president de la Comissió Europea ara els envaeix la sensació que els han venut gat per llebre. Contemplen astorats com, mantenint les velles pràctiques, són els caps de govern els qui negocien a porta tancada el nomenament del successor de Durao Barroso ignorant obertament els resultats de les eleccions.

Els primers ministres argumenten, i aquí coincideixen tant Cameron com Merkel, que els Tractats els atorguen la potestat de proposar el nom del president de la Comissió Europea, que després haurà d'aconseguir el vot majoritari al Parlament. I el cert és que tenen raó. L’únic que preveu la normativa europea és que els caps de govern “tindran en compte” els resultats de les eleccions. No va més enllà. El gat de què parlem sempre ha estat fidel a la seva condició de felí domesticat. Però algú l’ha fet passar per llebre salvatge. Algú ha enganyat els electors.

O bé els responsables són uns parlamentaris que, obsessionats per acumular poders i connectar amb la gent, la seva gran assignatura pendent, s'han autoatorgat competències que no tenen, i han venut una realitat mistificada.
O bé els culpables són els caps de govern que han deixat que aquest procés tirés endavant, per rebentar-lo després de la votació.

El cert és que les culpes es poden repartir. D'una banda, primers ministres com Angela Merkel, i ho centro en ella perquè és gran protagonista i element determinant en aquesta decisió, que s'ha ficat tota sola en un carreró que només té males sortides. Com a cancellera, mai no li va agradar el procés dels Spitzenkandidaten (candidats a la Comissió Europea lligats a les eleccions al Parlament), però que com a responsable de la CDU no només no ho va impedir, sinó que va ser part decisiva per elegir Jean Claude Juncker Spitzenkandidaten del Partit Popular Europeu. I ara, la Merkel cancellera ha de triar entre el menor de dos mals: aguantar fins al final Juncker i provocar un trencament profund amb el Regne Unit de David Cameron, que ha fet bandera del veto a Juncker arrossegant partits i opinió pública britànica, o deixar caure Juncker i enfrontar-se amb el parlament europeu i amb la seva pròpia opinió pública, que va comprar la idea, i alhora deixar un rastre de frustració entre els electors, alemanys o no, que van creure que elegien el president de la Comissió Europea.

També part de culpa la té un parlament que va forçar la marxa, tot i saber perfectament que trepitjava bases incertes, venent unes eleccions a la presidència de la Comissió Europea que, en realitat, no existien.

Culpes repartides però qui més hi perd és el ciutadà, especialment el ciutadà conscienciat que és el que s'ha cregut aquesta pel.lícula i ara contempla amb estupor com en censuren el desenllaç.

Categoria: General
Escrit per: Jaume Masdeu
Nigel Farage i Beppe Grillo


Són molts però també molt diferents. Són els grans guanyadors de les eleccions del 25M, una amalgama d’euroescèptics radicals, xenòfobs, populistes i d'extrema dreta que, utilitzant la crisi de palanca, fan tot el possible per saccejar Europa. Són el primer partit a França i el Regne Unit, i tenen resultats espectaculars a molts altres països. Resultats mai vistos.

Els uneix ben poc, bàsicament el seu gran enemic, la Unió Europea. Han demonitzat Brussel.les, paraula maleïda a la que responsabilitzen de qualsevol dels molts i complexos problemes de la societat actual. Coincideixen en el diagnòstig, el mal és Brussel.les, i en el tractament, abandonar la UE. Però, a partir d’aquí ja apareixen les divergències. I és que associar-se amb el FN, per molt que el de Marine Le Pen sigui una versió més presentable que el del seu pare, continua estigmatitzant. L’holandès Geert Wilders s’ha llançat als braços oberts de Marine Le Pen, però no el britànic Nigel Farrage, que manté les distàncies i rebutja qualsevol acord amb el FN.

Ara, uns i altres, sobretot Le Pen i Farrage pugnen pel liderat de l'eurofòbia. Comencen per disputar-se socis per formar grup parlamentari. Necessiten un mínim de 25 diputats de set països diferents.
Farrage, de l’UKIP, esta negociant amb Beppe Grillo, del M5S italià. Le Pen es presenta amb quatre aliats en roda de premsa conjunta al mateix Parlament Europeu: PVV holandès (De Wilders), Lliga Nord italiana, l’ultradreta austríaca FPO i Vlaams Belang flamenc. Van de triomfadors, però no podem amagar que són cinc i que si no sumen partits de dos altres estats, es quedaran sense el tan desitjat grup. I ho tenen difícil, tot eurodiputat del camp antiUE va molt buscat. I de moment, Le Pen descarta recórrer als més impresentables de tots, els empestats, considerats neonazis, com el Jobbick hongarès, o el grec Alba Audarada.

Si se’n surten, al nou parlament hi haurà 3 grups euroescèptics: un liderat pels Tories britànics, un segon pels antiUE radicals de l’UKIP i un tercer per l’extrema dreta de Le Pen. Obtindran un protagonisme perillós, sobretot pel contagi que volen i poden provocar en les polítiques dels grups majoritaris. El més evident és en la regulació de la immigració. N'han fet bandera, de tal manera que han aconseguit convertir-lo en el principal problema, amb una única, simple i falsa solució: gent fora i tancar la porta.

Categoria: General
Escrit per: Jaume Masdeu
Gunfight at O.K.Corral (Recreació a Tombstone)


Pot convertir-se en un duel digne d’O.K. Corral, però canviant Tombstone per Brussel.les, i més important, les bales pels vots, una forma molt més civilitzada de resoldre les diferències.

Un parlament que ha fet baixar a l’arena 5 Wyats Earps que s’han postulat per presidir la comissió europea. Un campió per cada un dels grans grups polítics, els que creuen en la Unió Europea, per crítics que siguin. No hi juguen en canvi els euroescèptics que es neguen a presentar un candidat a una institució en la qual no creuen.

Tot pot dependre de si dels resultats en surt un guanyador rotund o els dos grans grups acaben frec a frec. Si els populars s’imposen amb claredat, els caps de govern tindran difícil barrar el pas al seu candidat, Jean Claude Juncker. I si són els socialistes els qui guanyen sense discussió, Martin Schulz tindrà la via més oberta.

En canvi, amb resultats més igualats, Merkel, Hollande i companyia poden trobar la coartada que busquen per intentar col.locar un altre nom, el tapat en podríem dir. Si és el cas, està assegurat un enfrontament obert amb el parlament. Ara mateix, l’escenari és obert, les enquestes donen un modest avantatge als populars.

Qui ja s’ha començat a moure és el britànic David Cameron. No li agraden ni Juncker ni Schulz, ni tampoc cedir poder al parlament. Altres caps de govern han guardat un discret silenci, sense comprometre’s, però tot recordant que l’única obligació legal és “tenir en compte” els resultats de les eleccions, sense més precisions. Una altra cosa és la pressió política exercida per un parlament que els ha intentat lligar de mans i peus. Un duel que, com a Tombstone, no pot acabar amb empat.
Categoria: General
Escrit per: Jaume Masdeu
La crisi va fer barris, però ningú no en surt indemne. Tampoc Holanda. Quan comproves que l’economia hi ha caigut l’últim trimestre un 1,4%, que també els ha esclatat una bombolla immobiliària, que han perdut la seva preuada qualificació creditícia AAA, arribes a la conclusió que els holandesos també ploren, com els rics d’aquella famosa telenovel.la llatinoamericana dels anys 80.

I quan van maldades, què millor que buscar un culpable? En aquests casos, la Unió Europea sempre està disponible, un sospitós habitual contra el qual es pot disparar amb impunitat, i no només per twitter. A Holanda, que també pateix la crisi, haver de participar en el rescat dels països del sud, és molt mal acceptat pel ciutadà de peu

Això explica els previsibles bons resultats que obtindrà el xenòfob Geert Wilders que, al discurs contra la immigració ara hi ha afegit un segon apartat, també contra la Unió Europea. El seu anomenat Partit de la Llibertat reclama directament la sortida d’Holanda de la UE.

I de la UE no, però de l’euro sí que va amenaçar de sortir el primer ministre holandès, Mark Rutte. Una amenaça, coneguda ara, que va formular el 5 de juny del 2012 al president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, si continuava pressionant per imposar reformes financeres. Un Rutte que es distancia cada cop més de la integració europea, al contrari, acaba de plantejar reduir les competències de Brussel.les al temes essencials. Un símptoma més dels aires euroescècptics que bufen per Holanda.
Categoria: General
Escrit per: Jaume Masdeu
Geert Wilders


Aquest dimarts, el populista holandès Geert de Wilders ha fet campanya a Brussel.les retallant una estrella de la bandera europea: “No volem Brussel.les, no volen la Unió Europea i aquesta estrella me l’emporto a Holanda per tornar-la als ciutadans holandesos”. I amb l’estrella a la butxaca, Wilders ha tornar cap a Holanda on espera aconseguir grans resultats en aquestes eleccions, fins i tot convertir-se en la força més votada.

Ell i la francesa Marine Le Pen, aprofitant la crisi i la frustració, podran formar grup propi al pròxim parlament europeu, segons indiquen els sondejos. I un grup parlamentari dóna més diners, presència i visibilitat que no la forçada discreció dels diputats No Inscrits. El que ja no dóna, sinó que posa a prova, és la cohesió. I el pròxim grup de l’extrema dreta, si s’acaba formant, arrencarà amb divisions internes considerables.

Una dada ho il.lustra. És l’estudi de l’organització VoteWacht2014 que demostra que en aquesta última legislatura, el FN de Le Pen i el PVV de Wilders, els dos que lideraran aquest grup, han votat en posicions oposades un 49% de vegades. Coincideixen en demonitzar la UE, en culpar de tot l’immigrant de color fosc, però discrepen ni més ni menys que en la meitat de temes sobre els que el parlament s’ha pronunciat. Resulta que el PVV de l’holandès Wilders s’entén molt més amb l’UKIP, els euroescèptics britànics que han descartat pactat amb l’extrema dreta (67% de coincidència de vot), que no amb el Front Nacional.

Per tant, una extrema dreta a l’alça però tan dividida com sempre. Ja el 2007, les discrepàncies internes van acabar, al cap de només 9 mesos, amb el grup parlamentari que havien format al Parlament Europeu, Identitat, Tradició i Sobirania. En aquella ocasió, les declaracions d’Alessandra Mussolini qualificant els romanesos de “delinqüents habituals” van provocar la retirada del partit romanès i la conseqüent dissolució del grup.
Anterior