null

Jorge Lorenzo plegarà diumenge després de 17 temporades. Amb 5 títols mundials, i caminant. Sencer. La darrera lesió a la columna per la caiguda a Assen al juny el va desestabilitzar i va ser l'espoleta que l'ha dut finalment a port. És el sisè millor pilot de la història. El que hagi fet aquest any ha de ser esborrat dels llibres d'història. Serà llegenda de MotoGP al GP d'Espanya 2020. Cal llegir el que s'ha dit d'ell.

null

Carmelo Ezpeleta, conseller delegat de Dorna, va ser de les primeres persones a saber la decisió. Declaracions a Catalunya Ràdio: "És una gran persona. Hem tingut una relació molt estreta, amb una molt bona relació; hem parlat molt, parlem molt. I com a pilot és indiscutible que és un dels millors pilots de la història. Hi va haver una època que dominava fortament el Mundial i ara les peces no són al seu lloc. I ha pres una decisió que a mi em tranquil·litza molt, i penso que a ell també. Ell necessitava fer això, no es trobava bé, no hi havia cap raó per continuar així."

Chicho Lorenzo, pare del pilot, a Catalunya Ràdio: "És una cosa que tens en compte segons com ha anat la temporada, les lesions, una moto problemàtica, i la falta de motivació. Després d'una lesió d'esquena, els pares sempre ens espantem. No és el mateix que quan et trenques clavícula, canell o dits. Quan és l'esquena ho veus diferent, ja no és una broma que puguis quedar-te tota la vida en una cadira de rodes. Aleshores li vaig dir que es plantegés que si no estava al 100% motivat, si no vius per a això al 100%, les lesions és més fàcil que arribin; i si vols la meva opinió -li vaig dir-, crec que és moment de retirar-te. I ja no en vam parlar més, el tema ja no el vam tocar més. Ell ja sabia la meva opinió, i tampoc no crec que jo l'hagi influït. El seu llegat? Objectivament, crec que tant els seus orígens a Mallorca, en una família humil, en un esport tan complicat i tan car, i la insularitat que ho complica més..., haver arribat on ha arribat s'ha de valorar molt. Ha marcat una època. Però el més important, a banda del seu palmarès esportiu, és l'ambient que es respirava a la sala de premsa, d'un reconeixement a un pilot honest, que ha comès errades, però que mai ha estat brut."

Javi Ullate, que ja va ser com a mecànic campió del món al 99 amb Crivillé, va treballar amb Lorenzo durant 9 temporades a Yamaha (ara treballa amb Maverick Viñales). Ullate m'explicava que viatjant a Malàisia, Lorenzo li va dir que pretenia complir el contracte. Per tant, la decisió del Jorge ha estat ben sobtada, presa definitivament en els darrers 15 dies. "Quan vam guanyar el Mundial al 2010, vaig tenir la mateixa sensació que vam tenir amb l'Àlex al 99: Ostres, hem guanyat aquest títol, que semblava impossible. I el millor record que tinc és aquell títol que vam guanyar aquí el 2015, que teníem pràcticament tothom en contra. Tothom estava de la banda de Valentino i va ser una pressió brutal durant tot el cap de setmana. Cada volta era sí o no, sí o no. Aquella cursa és de les jo he patit més pressió mecànica, per dir-ho d'alguna forma, en tota la meva vida professional." Afegeixo i recordo jo que aquell títol del 2015 de Lorenzo, Yamaha no el va celebrar.

null

Alberto Puig, en roda de premsa: "La decisió de Lorenzo és seva i és la correcta. Hem de fer la reflexió que el campionat perd un gran campió. Si ens hi fixem, cada any, un dels pilots d'una generació, diguem-ne 'una mica passada', marxen a casa i això és preocupant. Perquè són pilots de molt nivell; en pocs anys n’hem perdut ja alguns. I si hi parem atenció, no es tracta de pilots tan reemplaçables. Jorge Lorenzo és una gran persona, amb un gran cor, i que s'ha comportat com un autèntic cavaller. T'enganyaria si et digués que no em fa pena".

I ara cal omplir el buit
I compte perquè tant Marc Márquez com Alberto Puig han confirmat que el nom d'Àlex Márquez és a la llista de possibles substituts de Jorge Lorenzo. Tindrem fumata blanca aquest mateix cap de setmana?