null

Fergus Kenrick Anderson (9/2/1909 – 6/5/1956) és el pilot que en la història del Mundial de motociclisme ha guanyat una cursa amb més edat. Va ser el 4 d'octubre del 1953 a Montjuïc amb una Moto Guzzi, amb 44 anys i 237 dies (va superar el segon classificat de 29 segons; el sisè classificat va arribar amb dues voltes perdudes). Va ser una cursa de 53 voltes en un circuit de 3.790m. 29 pilots van sortir i només 13 van creuar la meta.

null

Llegeixo de la singularitat d'aquest escocès (bicampió de 350cc els anys 1953 i 1954) en una de les recents cròniques del periodista i expilot Mat Oxley, que destaca que Anderson va formar part de la llista negra de britànics d'Adolf Hitler. Una llista on hi havia, entre d’altres, Winston Churchill, Sigmund Freud o Aldous Huxley. Era la gent que el dictador nazi exigiria pelar si aconseguia una ocupació efectiva de les Illes Britàniques, cosa que no va passar. Algú podria pensar que Hitler odiava les motos o alguna cosa per l'estil, però l'explicació ve del fet que Fergus Anderson havia treballat de periodista a Alemanya als anys 30, i segurament les coses que va escriure no van agradar als cercles del Tercer Reich.

En fi, Anderson és el més veterà de la història que ha guanyat una cursa de 500cc. Tenia més de 44 anys. Avui Valentino Rossi en fa 40. La pregunta és: Correrà Rossi fins als 46, com diu el seu pare Graziano que podria ser capaç de fer? I encara més: Guanyarà Rossi alguna cursa més? Jo penso que de potencial, en té. Però els que hi són (Márquez, Lorenzo, Viñales, Dovi, Crutchlow) hi continuaran sent durant el 2019 i els que pugen (Rins, Miller, Bagnaia, Petrucci) tampoc no li ho posaran fàcil.

En qualsevol cas, per molts anys, Valentino! A punt de començar la teva 23a temporada al Mundial, mai ningú no ha tingut una carrera tan llarga. Ningú no ha guanyat tantes curses com tu a la classe reina, 89, i ningú ha disputat tantes curses com tu, 382 (115 victòries, 232 podis, 65 “pole positions” i 95 voltes ràpides). Hi ha pilots que ja són a la trentena que no s'imaginen competint amb 40 anys. El cert és que Rossi ja ha obert la porta a aquesta possibilitat en el motociclisme modern.