Quina moto és?

S'ha acabat la temporada 2016 a MotoGP. Demà comença la pretemporada 2017. Els pilots que canvien de marca normalment tenen contractes que s'acaben el 31 de desembre, i això els crea certs problemes.

Jorge Lorenzo marxa de Yamaha i demà agafarà per primera vegada la Ducati 2016 (dimecres, la versió 2017). Els únics patrocinadors que podrà lluir són els personals. Ni el Movistar, perquè ja no és Yamaha, ni tampoc el vermell de la Shell Ducati, per exemple. I això per gentilesa de Yamaha, que d’altra banda instaura una mena de "clàusula de la por" i no permet que el tricampió de MotoGP torni a testar la moto italiana a les proves previstes a Jerez els dies 23, 24 i 25 d'aquest mes. I és que l'actual contracte del mallorquí s'acaba el 31 de desembre, i la marca japonesa encara pot ser que vulgui utilitzar la seva imatge unes setmanes.

Iannone durant la pretemporada 2016

Com reacciona Ducati a aquesta clàusula de la por? Doncs com que el lloguer de Jerez per al test de final de mes l'han fet ells directament i després van passant el platet a les altres marques cobrant-los-en una part, han vetat Yamaha. Els dels diapasons, per tant, no tindran més remei que anar a provar la M1 a Sepang en les mateixes dates, i si plou gaire serà a priori un entrenament poc productiu.
Ah!, Lorenzo no pot fer declaracions sobre la Ducati una vegada la provi, els seus comentaris hauran de ser secret de sumari fins al gener. I en el cas de Maverick Viñales, per exemple, Suzuki no li impedeix de parlar de la Yamaha, però sí comparar les dues motos. Viñales demà parlarà, però no ho pot fer en territori Yamaha, ni amb els colors Yamaha, i haurà de buscar un indret al pàdoc per convocar la premsa.
El mateix li passa a Andrea Iannone, que no pot vestir el blau de Suzuki perquè té contracte amb Ducati fins al 31 de desembre. O a Pol Espargaró, que no pot lluir cap taronja que recordi la seva nova marca, KTM.

Aquesta foto de la RC213V és de fa un any a Xest

Per als que continuen amb les seves marques, cap problema, perquè poden usar les granotes d’aquesta temporada que ja s’ha acabat, encara que alguns prototips vagin pintats de negre per intentar camuflar coses o per falta de més fibres decorades.

Com ho resolem tot plegat? Jorge Lorenzo ha estat el primer a resoldre-ho. Al seu nou contracte amb Ducati, el que s'acabarà a finals del 2018, ja té una clàusula que l'alliberarà l’endemà que s’acabi el Mundial, i no el 31 de desembre. Els seus rivals de categoria no em consta que ho tinguin, per tant probablement haurem de passar un altre període contractual perquè aquesta novetat es pugui aplicar a qualsevol nou fitxatge. Temps al temps.