Salvador Cañelles fa uns anys.

Aquest cap de setmana es tanca a Xest (València) l'increïble Mundial 2016. Als de l'UniversMotoGP ens ha tocat la grossa aquest any, amb el títol mundial de Marc Márquez a MotoGP. Encara hi ha algunes coses per decidir, però sobretot una, la més important...

Queda per assolir la victòria 250 del motociclisme català en la història del Mundial. Des que Salvador Cañellas es va imposar al Gran Premi d'Espanya a Montjuïc, amb una Bultaco 125 cc, el 4 de maig de 1968, els pilots catalans han fet camí. Cañellas va aconseguir una victòria en 50cc i una en 125cc. El 8è de litre ha estat tradicionalment un feu dels nostres, amb Márquez, Pedrosa, Crivillé, Pol Espargaró, Alzamora, Maverick Viñales, Elias i Min Grau aconseguint primeres posicions. Ara la categoria menor del Mundial és Moto3, i aquí tenen victòries Maverick Viñales, Àlex Rins i Àlex Márquez.

Dani Pedrosa, bicampió de 250cc.

L'esclat del motociclisme de casa nostra va arribar als anys 80 del segle passat, amb els títols mundials de Sito Pons: 2 a 250 cc. En aquesta categoria també han guanyat curses Pedrosa, Elias, Cardús i Garriga. Ara aquesta categoria ja no existeix i la va substituir des del 2010 la Moto2, on tenim 4 campions i destacats vencedors: Marc Márquez, Tito Rabat, Pol Espargaró, Toni Elias, Maverick Viñales, Àlex Rins i Jordi Torres.
No hi ha cap victòria d'un pilot català als 80cc, però sí una a 350cc: Víctor Palomo (1974).

La victòria de Gibernau a Sudàfrica 2003.

No va ser fins al 1999 que ens vam fer grans amb el títol mundial de l'Àlex Crivillé a 500cc. En aquesta categoria també van guanyar curses Carles Checa, Alberto Puig i Sete Gibernau. Aquest últim també compta amb triomfs importants a MotoGP, com també Toni Elias, on ara els nostres pilots són dels millors del món. Gràcies a Marc Márquez, Dani Pedrosa i Maverick Viñales avui ja podem dir que som una potència mundial. L'any que ve seran 7 pilots de casa a la categoria reina: Márquez, Pedrosa, Aleix, Pol, Maverick, Rins i Rabat.

La victòria d'Elias a Portugal 2006

Llegeixo que aquest cap de setmana, els pilots valencians podrien arribar a la victòria número 100 a la seva història al mundial, tant de bo ho aconsegueixin, i tant de bo els de casa sumin almenys la 250.