El dissabte 13 de juny, a les 20.30, TV3 presenta ”Malalties Minoritàries. La Marató dels investigadors 2009”, un reportatge presentat per Josep Cuní que tancarà el cicle iniciat a La Marató de l’any 2009, dedicada a les malalties minoritàries. El reportatge posa punt final a un procés començat fa sis anys i és una mostra del compromís de transparència que La Marató de TV3 té amb tota la societat catalana que, des del 1992, li fa confiança any rere any.

Josep Cuní, presentador de l’edició del 2009, conduirà aquest programa especial que recull el resultat d’alguns dels projectes de recerca biomèdica finançats amb aquella Marató i algun dels avenços que experimenta el món de les malalties minoritàries al nostre país. De la mà de pacients, metges i investigadors el reportatge ens mostra les incerteses i les esperances que viuen les persones afectades per aquestes malalties.

El 13 de desembre deL 2009 La Marató de TV3 es va dedicar a un grup molt ampli i divers de malalties que poden aparèixer en qualsevol edat. Són patologies molt desconegudes perquè, tot i el seu nombre tan elevat –entre 7.000 i 8.000 malalties diferents–, tenen una baixa incidència entre la població: afecten una persona per cada 2.000 habitants. Es calcula que a Catalunya hi ha 400.000 famílies afectades per alguna d’aquestes malalties, la majoria d’origen genètic.

Amb els fons recaptats, La Fundació La Marató de TV3 va destinar més de 6 milions d’euros a finançar 20 projectes de recerca biomèdica. En aquests cinc anys, investigadors de més de 40 grups de recerca –la majoria amb seu a Catalunya, i una desena coordinats amb altres centres d’Espanya, Anglaterra i els Estats Units- han treballat per avançar en la prevenció, el diagnòstic i el tractament d’aquestes malalties. El programa mostra que algunes, com l’anèmia falciforme o les encefalitis autoimmunes, han tingut un progrés remarcable –en la detecció precoç, en el diagnòstic precís i la teràpia eficaç- gràcies en bona part als recursos que van aportar els espectadors de La Marató de TV3.

El cicle d’aquesta Marató s’ha tancat amb el Simposi que la Fundació La Marató de TV3 ha convocat a l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona i on els investigadors principals han fet públics els resultats obtinguts en la seva recerca.