Així ho ha declarat avui Brauli Duart, president de la CCMA i de la Fundació La Marató de TV3 en la cloenda del 16è Simpòsium sobre les malalties minoritàries


La Marató contribueix a fer de Catalunya un "referent universal en solidaritat, recerca i innovació”, ha afirmat Roser Fernández, secretària general de Salut

“La inversió en recerca de La Marató sobre malalties minoritàries suposa un pas important en el camp transformador de la medicina genòmica”, ha afirmat el Dr. Gabriel Capellà, coordinador de la Comissió Assessora Científica de la Fundació

20 investigadors han presentat els fruits de la recerca en malalties minoritàries finançada gràcies a La Marató 2009

Consulteu els resultats assolits pels 20 treballs sobre malalties minoritàries en aquesta pàgina: www.tv3.cat/marato/16simposiumLa Fundació ha presentat avui els resultats dels 20 projectes de recerca sobre malalties minoritàries impulsats amb fons de La Marató 2009 en el marc del 16è Simpòsium, celebrat a l’Institut d’Estudis Catalans. Els científics que han dut a terme les investigacions finançades per La Marató han exposat els avenços assolits en el coneixement, el diagnòstic i el tractament de les malalties minoritàries.


El grup d'investigadors premiats que ha participat en el 16è Simpòsium

El Dr. Gabriel Capellà, coordinador de la Comissió Assessora Científica de la Fundació, ha exposat les línies generals d’aquests avenços tot destacant el predomini dels projectes coordinats –13 del total de 20- entre diversos centres de recerca, fet que ha promogut la projecció internacional dels resultats obtinguts.

La injecció de recursos que La Marató va destinar a les malalties minoritàries suposa un “pas important en un camp que transformarà la medicina: la genòmica, una àrea fronterera que obrirà noves portes en el diagnòstic i tractament d’aquestes patologies”. Dels 20 projectes finançats per La Marató 2009, n’hi ha 13 dedicats a malalties neurològiques i neuromusculars. És interessant també subratllar la quantitat de projectes que han creat models preclínics, és a dir, que han dissenyat models animals, pas previ a l’aplicació en els pacients, així com la recerca orientada cap als malalts i la clara aposta per la innovació.

Del conjunt de treballs exposats, el doctor Capellà n’ha destacat un que ha descrit diferents tipus d’encefalitis autoimmune i que suposa la creació d’una nova classificació dins d’aquestes malalties. En segon lloc, ha posat en relleu un treball que ha permès identificar un nou tipus d’atàxia hereditària, fet que possibilita la detecció prenatal i obre les portes a nous tractaments. Finalment, ha destacat la creació d’una xarxa per al diagnòstic i seguiment de les anèmies rares, que permetrà el registre i l’anàlisi de cada mutació genètica identificada.

La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de la secretària general de Salut, Roser Fernández; el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3, Brauli Duart, i del president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros.


L'acte de cloenda a càrrec del Dr. Gabriel Capellà, Brauli Duart, Joandomènec Ros i Roser Fernández

La secretària general de Salut, Roser Fernández ha afirmat que el Simpòsium Fundació La Marató de TV3 suposa “visualitzar la transferència del coneixement i el retorn als pacients d’aquest coneixement”. Valorant la trajectòria de La Marató al llarg de 23 anys, Fernández ha declarat que aquest projecte contribueix a “fer de Catalunya un referent universal en solidaritat, recerca i innovació”.

El president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i de la Fundació, Brauli Duart, ha destacat “la capacitat extraordinària de La Marató per transformar la solidaritat en beneficis per a la salut i la qualitat de vida dels ciutadans”. D’aquesta manera, ha explicat el president, “tota l’energia i generositat que la societat catalana va invertir l’any 2009 –es van recaptar més de 7 M €– s’ha convertit en sensibilització social i en avenços en el camp de la salut”. El Simpòsium que s’ha celebrat avui, ha explicat Duart, implica diferents factors essencials: “la confiança de la societat catalana en el projecte de La Marató, la gestió responsable i transparent dels donatius per part de la Fundació i el treball exigent dels científics premiats”. Aquests elements, ha afirmat Duart, “diuen molt de com som, com a societat i com a país”.

Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans ha valorat com a molt adient que un acte de presentació de resultats científics es faci en un entorn com l’IEC, “una institució que promou la recerca i la difusió del coneixement”.

El periodista Ramon Pellicer ha conduït la cloenda del simpòsium fent un recorregut emotiu per aquella edició del programa.

Amb l’objectiu d’acostar la ciència i els resultats obtinguts a la ciutadania, el simpòsium ha acollit diverses activitats artístiques i de divulgació social. Música i art han acompanyat la jornada científica: la cantant de jazz Zazu, de l’Escola Superior de Música de Catalunya, ha interpretat algunes peces del disc de La Marató 2009, versionades per ella mateixa i l’artista plàstic Pol Borràs ha elaborat en directe una obra que ha convidat a reflexionar sobre les malalties minoritàries i el projecte de La Marató de TV3. Així mateix, els ciutadans que han visitat avui l’IEC han pogut entendre en què consisteixen els avenços en malalties minoritàries gràcies al material gràfic i audiovisual de caràcter divulgatiu exposat.

Consulteu les memòries finals dels 20 treballs sobre malalties minoritàries en aquesta pàgina: www.tv3.cat/marato/16simposium


Un moment de l'actuació de la cantant Zazu, on es pot veure l'obra pictòrica de l'artista Pol Borràs

Notícia emesa al TN vespre