Lídia Heredia i Raquel Sans condueixen aquest especial, on comprovarem com han canviat les vides d'alguns dels testimonis de La Marató del 2008, dedicada a les malalties mentals greus. També hi participen metges i investigadors.

Diumenge, a les 21.55, TV3 presenta La Marató dels investigadors 2008, un reportatge presentat per Raquel Sans i Lídia Heredia que tancarà el cicle iniciat a La Marató de l'any 2008, dedicada a les malalties mentals greus. El reportatge posa punt final a un procés començat fa sis anys i on una vegada més destaca el compromís de transparència que La Marató de TV3 té amb tota la societat catalana, que li fa confiança any rere any.

Lídia Heredia i Raquel Sans, també presentadores de l'edició del 2008, conduiran aquest programa especial, en què participaran testimonis, metges i investigadors d'alguns dels projectes de recerca biomèdica als quals es van destinar els diners recaptats. El present dels protagonistes es combinarà amb el record d'alguns dels moments més emotius i divertits d'aquella Marató.

A través dels ulls i les vivències de tres persones que van donar el seu testimoni durant la Marató d'aquell any, comprovarem com han canviat les seves vides en aquest temps, com conviuen amb les seves malalties i com els veu ara la societat.

El 14 de desembre del 2008 La Marató de TV3 va dedicar 15 hores de programa en directe a divulgar i sensibilitzar sobre les malalties mentals greus amb un objectiu clar: impulsar la recerca biomèdica a partir de la participació directa de la societat civil. Uns mesos després d'acabar el programa de televisió, va començar una altra marató: "La Marató dels investigadors." Una cursa que ara arriba a la seva fi i a la qual s'han destinat prop de 7 milions d'euros.

En aquests cinc anys, investigadors catalans, espanyols i europeus han treballat plegats per avançar en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties mentals greus. Per saber més coses d'aquestes patologies, però sobretot per millorar la qualitat de vida de les persones que les pateixen.

El cicle d'aquesta Marató es va tancar el 26 de juny al simposi que es va fer a l'Institut d'Estudis Catalans de Barcelona, on els investigadors van fer públics els resultats aconseguits en la recerca.