Escrit per: Fundació La Marató de TV3
Un consorci internacional en el qual ha participat l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica amb finançament de La Marató 2007, identifica 16 noves característiques genètiques associades amb el control de la pressió arterial.

The International Consortium for Blood Pressure genome-wide association Studies (ICBP), un projecte que compta amb la participació d'investigadors de l'IMIM com a únic centre de l’estat espanyol, ha identificat 29 característiques genètiques, 16 de noves, associades amb el risc de presentar hipertensió arterial en població d'origen europeu. Aquestes característiques estan a la vegada associats amb el risc de presentar hipertròfia ventricular (malaltia cardíaca consistent en un augment del gruix del múscul cardíac), ictus o accident cerebral i infart de miocardi.

La hipertensió arterial és una malaltia crònica caracteritzada per un increment continu de les xifres de pressió sanguínia en les artèries, es defineix per la presència de xifres de pressió arterial sistòlica >140 mmHg o pressió arterial diastòlica > 90 mmHg. És el factor de risc cardiovascular més freqüent a Espanya: en estudis recents s'ha observat que el 47% dels homes i el 39% de les dones de 35 a 74 anys presenten hipertensió. Es coneix que els factors genètics expliquen una part significativa del risc de presentar hipertensió en la població. Per això, s'estan invertint molts esforços en identificar les característiques genètiques associades a aquesta patologia, havent-se identificat en estudis previs 13 d'aquestes característiques associades als nivells de pressió arterial sistòlica i diastòlica, algunes per aquest mateix grup de recerca.

En l'estudi ICBP hi ha participat 234 institucions de 24 països diferents i més de 200.000 persones. Inicialment, en un primer grup de 69.000 persones es van determinar uns 2.500.000 de característiques genètiques i es va mesurar la pressió arterial. Es va identificar un grup de característiques genètiques d'interès, que en una segona fase es van tornar a analitzar en un grup addicional de 134.000 persones.

Segons Roberto Elosua i Gavin Lucas, investigadors del grup de recerca en epidemiologia i genètica cardiovascular de l'IMIM i coautors d'aquest estudi, "s'han identificat 16 noves zones de l'ADN associades amb una major probabilitat de presentar xifres elevades de pressió arterial, de manera que en l'actualitat coneixem 29 loci associats amb aquesta malaltia ". L'efecte de cadascuna d'aquestes "característiques de risc" és molt petit i oscil•la entre 0,3 i 1,1 mmHg però el risc augmenta en augmentar el nombre de característiques de risc que una persona presenta en el seu ADN des del naixement. Malgrat aquest important avanç, aquestes característiques genètiques expliquen únicament un 1% de les diferències de la pressió arterial que hi ha entre individus.

Aquest estudi confirma la relació causal entre els nivells elevats de pressió arterial i l'ictus i l'infart de miocardi, ja que amb un nombre superior de característiques genètiques de risc d'hipertensió més probabilitat de presentar aquestes dues patologies. No obstant això, els investigadors afirmen que "un dels resultats més sorprenents és que aquestes característiques genètiques no s'associen amb la presència d'insuficiència renal, suggerint que la hipertensió és una conseqüència però no una causa de la patologia renal."

Algunes d'aquestes característiques genètiques són en gens que biològicament poden estar relacionats amb la regulació de la funció renal i la producció de proteïnes que controlen el nivell de contracció de les fibres musculars de les artèries, la fibrosi del cor i de les artèries, i el control de la secreció d'ions a nivell renal. Però hi ha moltes característiques genètiques que identifiquen nous mecanismes encara no coneguts i que obren la porta a la investigació sobre noves dianes terapèutiques per al control de la hipertensió.

Els resultats de l’estudi s’han publicat en les prestigioses revistes científiques “Nature” i “Nature Genetics”.

El grup de recerca en epidemiologia i genètica cardiovascular de l'IMIM ha pogut realitzar aquest projecte gràcies a un ajut de la Fundació Marató de TV3 procedent dels fons recaptats en La Marató 2007, dedicada a les malalties cardiovasculars.
Escrit per: Fundació La Marató de TV3
Avui s'ha celebrat l'acte de lliurament dels ajuts a la recerca sobre malalties cardiovasculars que seran finançats amb els fons recaptats a La Marató de 2007

Investigadors premiats per la Fundació La Marató

Un total de 7.025.000 euros permetran impulsar 26 projectes de recerca biomèdica d'excel•lència sobre malalties cardiovasculars, que seran desenvolupats per 46 investigadors principals i els seus equips, provinents de 21 centres de recerca de Catalunya, l'Estat espanyol i Europa.


» Text complet

Escrit per: Fundació La Marató de TV3
El proper 25 de novembre la Casa Convalescència de la UAB acollirà l'acte de lliurament dels ajuts que la Fundació La Marató de TV3 atorga als investigadors dels projectes de recerca sobre malalties cardiovasculars que seran finançats amb els fons recaptats a La Marató del 2007.

null
Un total de 7 milions d'euros permetran finançar 26 projectes de recerca biomèdica sobre malalties cardiovasculars. Quaranta-sis investigadors principals, procedents de vint-i-un centres de recerca de primera línia de Catalunya, l'Estat Espanyol i Europa, desenvoluparan aquests treballs en un termini de tres anys.


» Text complet

Escrit per: Fundació La Marató de TV3
Finalitza el procés d'avaluació dels 159 projectes de recerca sobre malalties cardiovasculars amb la reunió d'un pànel científic d'experts.

Un comitè de 7 especialistes europeus en malalties cardiovasculars es reunirà a Barcelona els dies 4 i 5 de setembre per elaborar el rànquing dels projectes millor classificats en l'avaluació que han dut a terme 145 científics d'àmbit internacional entre els mesos de maig i agost.

null

» Text complet

Escrit per: Fundació La Marató de TV3
Els 4.952 diplomes d'agraïment i els 48.559 certificats de donatius emesos són una mostra de la forta adhesió a La Marató 2007 entre la ciutadania del país.

Els centenars d'entitats, empreses i institucions que van col•laborar en La Marató de 2007 ja han rebut el diploma amb què la Fundació els agraeix la seva tasca. S'han enviat un total de 4.952 diplomes, distribuïts entre entitats organitzadores d'actes populars, oficines d'Acció Ciutadana del Departament de Governació, centres educatius participants en les conferències de sensibilització, associacions de malalts cardiovasculars, entitats de voluntariat, testimonis i metges assessors del programa. També les empreses patrocinadores i col•laboradores i els ajuntaments, sales de teatre i mitjans de comunicació adherits a la campanya de difusió de La Marató han rebut un diploma pel seu suport.


null


D'altra banda, la Fundació continua amb l'enviament dels certificats fiscals dels donatius de La Marató de 2007, dels quals ja s'han tramès 48.307.

Si en el certificat que heu rebut localitzeu algun error, envieu un correu electrònic a
fundaciomaratotv3@ccma.cat indicant el vostre nom i cognoms, NIF i el codi de barres que apareix a la carta.
Anterior       Següent
Tornar al web de la Marató

Sobre aquest blog

El Blog de La Marató de TV3 és un espai que et mantindrà informat de tot el que envolta aquest projecte solidari de Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3 i des d'on podràs participar i dir-hi la teva. T'hi esperem. Tu també fas possible La Marató!

La Marató de TV3 i Fundació

cercador


Calendari

<   desembre 2019   >
dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Sindica aquest blog - RSS