Escrit per: Fundació La Marató de TV3
El VHIR, que cooordina l’equip espanyol d’aquest estudi internacional, ha aportat les dades genètiques extretes d’un projecte sobre TDAH finançat per La Marató 2008.

El Grup de Recerca en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha participat en el major estudi genètic realitzat fins ara en trastorns psiquiàtrics. El treball ha analitzat les cinc patologies psiquiàtriques més freqüents i amb major impacte —personal i social— (esquizofrènia, trastorn bipolar, depressió major, trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat —TDAH— i autisme) i ha determinat la càrrega genètica de cadascuna d’aquestes patologies gràcies a la gran mostra d’individus inclosos en el treball. A més, una de les grans troballes de l’estudi és el fet que també hi ha una base genètica compartida entre algunes d’aquestes patologies.

Els investigadors del VHIR han liderat l’equip espanyol que participa en aquest estudi i que conforma un grup consolidat d’experts en TDAH integrat en un consorci internacional: l’International Multicentre persistent ADHD Genetics CollaboraTion (IMpACT). Aquest grup, en el qual també participa el Dr. Bru Cormand, del Departament de Genètica de la Universitat de Barcelona (UB) i del Centro de Investigación en Red de Enfermedades Raras (CIBERER), i la Dra. Mònica Bayés, del Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG-PCB), ha contribuït a l’estudi amb dades genètiques de pacients amb aquest trastorn i individus control, recopilades gràcies a un altre treball específic de TDAH realitzat en el marc d’un projecte col·laboratiu de La Marató de TV3 de trastorns psiquiàtrics de l’any 2008.

Trobareu més informació sobre aquest projecte en el del VHIR
Escrit per: Fundació La Marató de TV3
Científics de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona han identificat un mecanisme que podria ajudar a trobar un tractament per a aquesta malaltia minoritària, que representa la segona causa hereditària més freqüent de discapacitat intel·lectual, després de la Síndrome de Down. L'estudi s'ha impulsat amb fons de La Marató 2008.

La "Síndrome del Cromosoma X Fràgil" és una malaltia rara que afecta un de cada 4.000 nens i una de cada 6.000 nenes aproximadament. Els pacients presenten diferents graus de discapacitat intel·lectual, a més d'altres símptomes com ansietat, dèficit d'atenció, autisme o poca sensibilitat al dolor, cosa que fa que s'autolesionin. Les connexions neuronals d'aquests malalts estan desequilibrades perquè el sistema que les regula no funciona bé.

Estudiant amb models de ratolins, els investigadors de la UPC han vist que bloquejant aquest sistema milloren alguns dels símptomes. El tractament consisteix en un fàrmac que el que fa és bloquejar aquests receptors. Es calcula que en tres o cinc anys es podrien obtenir resultats positius en persones.

L'investigador Andrés Ozaita ha explicat que el tractament permetrà "millorar la qualitat de vida" dels pacients i afegeix que "moltes de les característiques de la discapacitat es normalitzaran, tot i que a la persona li seguirà faltant el gen FM31. Precisament, es tracta de l'única patologia mental en què es coneix quin és el gen absent que la provoca, la qual cosa facilita molt les coses als investigadors.

Aquest estudi és fruit d'un projecte finançat per La Marató 2008, dedicada a les malalties mentals greus, i s’ha publicat en l'edició digital de la revista "Nature Medicine".

Escrit per: Fundació La Marató de TV3
Investigadors premiats de l'edició 2008 de La Marató de TV3

Avui s’ha celebrat l’acte de lliurament d’ajuts als investigadors que rebran finançament per investigar sobre les malalties mentals gràcies als fons recaptats a La Marató 2008.

Els fons de La Marató 2008 permetran impulsar 26 projectes de recerca biomèdica d’excel·lència sobre malalties mentals, que seran desenvolupats per 42 investigadors i els seus equips, provinents de 35 centres de recerca de Catalunya, l’Estat espanyol i Europa.

» Text complet

Escrit per: Fundació La Marató de TV3
Els científics elaboraran un rànquing dels projectes viables que rebran finançament dels fons obtinguts en La Marató de TV3 de 2008, que van ascendir als 6.972.332 €.

Un comitè de 7 experts europeus en malalties mentals convocats per la Fundació La Marató de TV3 es reuneix a Barcelona els dies 3 i 4 de setembre per elaborar un rànquing dels projectes millors classificats en l'avaluació duta a terme per 131 científics d'àmbit internacional.

» Text complet

Escrit per: Fundació La Marató de TV3
Amb el missatge “Sempre reps molt més del que dónes” l’espot doblement guardonat correspon a la passada edició de La Marató de TV3, dedicada a les malalties mentals greus.

Convertit en una de les eines més potents de sensibilització ciutadana dins de la campanya de La Marató, aconsegueix aplegar, any rere any, grans professionals per obtenir un producte de qualitat que es reconeix arreu del món amb premis de prestigi. Abel Folch, Lluís Soler, Rosa Novell i Manel Dueso són alguns dels actors que van col•laborar desinteressadament en aquest treball, tot fent palesa, una vegada més, la capacitat mobilitzadora de La Marató.





» Text complet



Anterior       Següent
Tornar al web de la Marató

Sobre aquest blog

El Blog de La Marató de TV3 és un espai que et mantindrà informat de tot el que envolta aquest projecte solidari de Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3 i des d'on podràs participar i dir-hi la teva. T'hi esperem. Tu també fas possible La Marató!

La Marató de TV3 i Fundació

cercador


Calendari

<   desembre 2019   >
dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Sindica aquest blog - RSS