El Palau 2 de la Fira de Barcelona i la plaça de l’Univers de Montjuïc han acollit aquest cap de setmana una nova edició del Handmade Festival, una iniciativa dirigida per Josep Antoni Llopart de Fira de Barcelona i Anna Ventura d’Evident Evens destinada a presentar totes les novetats nacionals i internacionals en matèria de Do it Yourself.
250 expositors, marques, creadors, projectes, tallers, xerrades, classes magistrals i petites exposicions serveixen per prendre el pols a una moda que va en creixement constant i que aglutina infinitat de propostes d’oci.

Taller de cal·ligrafia japonesa

Pel que fa a la matèria bàsica i fonamental d’aquest espai, el programa del festival conté moltes referències als llibres, a la cuina i a la música. D’entrada caldria esmentar la presència del popular Rafel Vives, un comunicador amb una gran capacitat d’empatitzar que, gràcies al programa de TV3 “Ja t’ho faràs”, ha aconseguit fer forat a l’hora d’implantar la idea del reciclatge per aconseguir allargar la vida dels objectes i que, curiosament i gràcies al seu tarannà personal, ha captivat adults disposats a seguir els seus consells i també molta canalla que , d’aquesta manera , s’acosten a la possibilitat de recuperar, tunejar o alterar objectes i acostar-se al reciclatge creatiu, un material televisiu que també es pot trobar al llibre “Ja t’ho faràs” de Cossetània Edicions.

Ja t'ho faràs - TV3

Cossetània, un dels segells editorials més actius en matèria d’editar continguts provinents de programes televisius, també va protagonitzar dos dels tallers estel•lars del Festival en matèria gastronòmica.
El primer amb Remei Ribas, la famosa àvia Remei, una mataronina que s’ha convertit en tot un referent en matèria de cuina gràcies a les seves aparicions en mitjans de comunicació i a la publicació l’any 2001 de “La cuina de l’Àvia Remei”, els primer d’un seguit de llibres que han aconseguit importants xifres de vendes i han contribuït a augmentar la seva gran popularitat.
I una novetat d’aquest Sant Jordi també present al Festival, “La cuina de Divendres”, de Pep Nogué. El Pep és un savi que coneix el territori i les seves particularitats. Ara, a la saviesa acumulada després d’anys d’exercir la professió, hi ha de sumar el bagatge que representa rodar per tot Catalunya setmana rere setmana formant part de l’equip del programa Divendres.
El conjunt és un grapat de receptes i de consells que ens permeten afrontar la cuina amb molta més seguretat. De fet a l’espai de cuina del Festival va oferir una bona col•lecció de preparacions que es poden fer sense foc, utilitzant productes de qualitat i de casa i que aconsegueixen uns resultats magnífics. Algunes mostres: albergínia escalivada, amanida amb una barreja de cafè exprés i oli d’oliva verge i acabat amb iogurt de cabra cremós; un fuet tallat a talls gruixuts amb un polsim de sucre al damunt que es crema amb un bufador i s’acaba amb una mica de chutney de pera o un tros de recuit de drap amb figues confitades i un raig de reducció de vi.
Pep Nogué és un savi de la cuina, un bon coneixedor dels productes del país i ho demostra sempre amb habilitat i un somriure, dues qualitats que el converteixen en un gran comunicador capaç de transmetre coneixements i ganes de descobrir, elements imprescindibles a l’hora d’acostar-se a la cuina, ja sigui amb voluntat de tastar o d’experimentar.


Pep Nogué

I per últim dos bons amics d’aquest blog. Lali Rondalla i Quico Tretze que es van estrenar en concert amb un nou format, el trio, acompanyats d’un magnífic bateria, Oriol Planells, que aporta al conjunt una sonoritat rockabilly francament intensa i brillant. A la Lali la podeu descobrir en discos de cançons i de contes i comprovar que és capaç de transmetre màgia i diversió, però si teniu l’oportunitat de veure en directe aquest trio fantàstic no la desaprofiteu. Són cançons dirigides als més petits però en cap moment abandonen un so professional, roquer, potent i gens carrincló, demostrant que la canalla pot ser petita però que en cap moment s’ha de menystenir la seva capacitat per interactuar i per descobrir nous mons o fins i tot versions dels Beatles com la clàssica “Get back”.


Concert de Lali Rondalla

I a banda de llibres i música, el Handmade festival també oferia una infinita gama de propostes d’oci, de manualitats de tota mena i un ventall magnífic per anar descobrint les nostres capacitats més ocultes i amb la gran presència de públic de tota mena, obre les portes a anar preparant una nova edició.