Una nova opinió des de “l’altre costat”. Els editors, a petició del bloc, diuen la seva, valoren el moment editorial i expliquen una anècdota a voltant de la seva feina. La convidada d’avui és Maria Grau, la responsable de l’editorial especialitzada en literatura infantil i juvenil Edicions del Pirata.


Maria Grau a la Fira de Frankfurt del 2007En termes generals, diria que pel que fa a la literatura en si em sento personalment optimista i trobo que dins de les noves fornades d’escriptors hi ha noms molt vàlids; d’altra banda, si bé és cert que els nous mitjans audiovisuals atreuen l’atenció del jovent en perjudici de la lectura, també ho és que mai no hi havia hagut tants lectors potencials, tantes persones amb un bon nivell d’estudis.
Si ens referim però al panorama editorial, el punt de vista és potser una mica més negatiu per a les editorials petites, ja que les grans campanyes de màrqueting engegades pels grans grups es mengen qualsevol intent de fer sobresortir els títols de les altres. I no parlem ja si el llibre és en català, amb una edició per força molt més limitada i, per tant, amb menys mitjans ja d’entrada.
Pel que fa a l’evolució del mercat internacional, se’m fa una mica difícil d’opinar atès que nosaltres editem exclusivament llibre infantil i juvenil en català, i –amb l’excepció de la sèrie “Comissari Llampec”, els drets de la qual comprem a Alemanya- tractem bàsicament amb autors i il•lustradors del país. Crec, però, que la compra de drets d’autors estrangers, així com també la coedició d’obres, anirà en augment, ja que alhora que permet un important intercanvi cultural abarateix el cost de la producció.
Com a anècdota final, volia explicar que Edicions del Pirata va ser el nom guanyador d’un concurs que vàrem fer entre diverses publicacions infantils a fi de “batejar” l’editorial. De seguida ens va semblar molt adequat: perquè quedava bé per a una editorial infantil i perquè, en aquell moment, teníem la seu a Caldetes, davant de la mar.Maria Grau en una parada de Sant Jordi a Caldetes


Gràcies Maria.