El Blog de Jordi Cervera

Arxius

Estàs veient: octubre 2019

29/10/2019: "El método Sakuma"

Categoria: General
Escrit per: Jordi Cervera
Kitsune Books ha publicat un manual que es presenta com a revolucionari, “El método Sakuma” on l’entrenador personal Kenichi Sakuma exposa el seu mètode, un sistema utilitzat per top models per conservar la figura i basat en la reforçar determinats grups musculars que incrementen el metabolisme basal i fan que es cremi greix a més velocitat mentre fuig de taules d’exercicis esgotadors i de dietes impossibles de seguir per més que t’hi esforcis.

"El método Sakuma"

D’entrada, la primera mirada pot ser d’un cert escepticisme, sobretot tenint en compte que el cos de les models top té poc a veure amb els cossos que passegem la majoria dels mortals, però malgrat això, el llibre va aconseguir superar el milió d’exemplars venuts al Japó quatre mesos després de la seva aparició al mercat.
Sakuma basa el seu mètode en els músculs del tors, una part del cos que ell considera oblidada i que segons la seva teoria, reforçar-los i aprendre a utilitzar-los és un camí segur cap a la possibilitat de reduir greix sense fer un gran sacrifici.
No gosaria a dir si amb un excés d’optimisme o no, el mètode afirma que, independentment de l’edat i la condició física, es pot començar a tenir una figura estilitzada en dues setmanes, dedicant només cinc minuts al dia a l’exercici i fent una dieta mínimament pensada. En aquest punt és fàcil imaginar que tot dependrà del punt de partida i que no deu ser el mateix mantenir en forma la Kendall Jenner que fer-ho amb el John Goodman i que el segon petser no en tindrà prou amb dues setmanes.

Kenichi Sakuma

Sigui com sigui, Sakuma defensa que el secret de tot plegat rau en aprendre a utilitzar determinats músculs de manera equilibrada. El que fa el mètode és acostumar aquets grups musculars a treballar d’una manera concreta i això fa que durant la resta del dia actuïn de manera diferent a com ho feien i que, per tant, ajudin a cremar el greix amb més efectivitat ja que el conjunt del cos es mou d’una altra manera, millorant la figura, la postura i el metabolisme. El llibre també proposa un seguit de dietes equilibrades que ajudaran a tot el procés.

22/10/2019: Marta Costa

Categoria: Il·lustradors
Escrit per: Jordi Cervera
Els habituals ja sabeu que un dels punts constants d’aquest blog és la fascinació pel treball que fan els il·lustradors. Sortosament, la seva feina va assolint de manera progressiva el reconeixement que es mereix però encara queden una mica lluny de ser considerada fonamental en tota l’estructura de la literatura infantil i juvenil i cada vegada amb més força a la dels adults.

Il·lustració de Marta Costa

A casa nostra podem estar contents ja que disposem d’un elenc d’il·lustradors i d’il·lustradores que és una autèntica meravella, creadors dotats de geni, imaginació i una brillantor que fa que els seus treballs tinguin vida pròpia. Diferents tècniques, diferents estils i un objectiu comú, fascinar i atrapar el lector.
Qui ho aconsegueix plenament és la convidada d’avui, la Marta Costa Virgili. Nascuda a prop de Barcelona va créixer en una família d’artistes i això, molt probablement ja la va marcar de manera genètica i també ambiental. Es recorda jugant amb un llapis i amb una cuina petita.

Il·lustració de Marta Costa

De mica en mica va anar augmentant l’interès pels colors i deixant la cuina però sense abandonar-la del tot. Va estudiar disseny gràfic a la universitat i va treballar en aquest camp durant 17 anys fins que un dia va decidir deixar-ho tot i perseguir el seu somni més o menys secret. Es va llicenciar en il·lustració i l’any 2008 arribava el primer encàrrec.
Des d’aleshores, feliç de convertir la seva passió en la seva feina, no ha parat ni un moment: llibres publicats a Catalunya, a l’Estat espanyol, al Regne Unit, a Corea, a Alemanya, als Estats Units i s’ha convertit en una cotitzada autora internacional, arribant fins i tot a responsabilitzar-se del text d’algunes de les seves històries, tot i que confessa que això es podria considerar un accident i que s’estima més treballar il·lustrant les històries d’altres autors. Aquí ha treballat amb Cinta Arasa, Maria Ayguadé o Elisa Ramon, entre d’altres.

Il·lustració de Marta Costa

Enmig de tanta feina, entre llibres d’educació i de literatura, es veu que tampoc no és estrany trobar-la ballant country, prenent el te amb els amics, nedant o cuidant el seu jardí, unes activitats que no fan altra cosa que fer-la més humana, més social i més amant de la bellesa que incorpora sempre als seus dibuixos.
Les seves il·lustracions són picades d’ullet imaginatives i magnètiques. cada imatge és quasi com aturar el temps, com fer que la història que estàs llegint s’aturi durant uns instants i et permeti veure els protagonistes en acció, saber com són, que fan i quasi com pensen i com actuen.

Il·lustració de Marta Costa

Les imatges de la Marta són d’una solides inqüestionable, petits retalls de vida, tota la vida que hi ha als llibres que il·lustra convertida en fragments particulars, en retalls que resumeixen a la perfecció la trama, la personalitat, el tarannà dels personatges. Si les contemples amb atenció, dedicant-hi el temps que demanen, és fàcil veure que no són gens estàtiques. Al seu interior i a la seva pell hi bull la vida i és fàcil imaginar-te-les en moviment, transmetent alegria i emocions. Sí, segur que a grans i a petits ens encanta llegir aventures, interioritzar-les i viure-les, però també és fàcil imaginar que una il·lustració de la Marta resulta ideal a l’hora de construir un tot, de bastir el relat final en tota la seva complexitat i fer-lo rodó, sòlid i contundent.
I, a més d’aquesta vida, també es capaç d’injectar-hi tendresa, encant i fascinació i convertir cada imatge en una petita abraçada d’aquelles que reconforten, que són com una manta suau a la vora d’una llar de foc en ple mes de gener. I posats a pensar-hi, és un mèrit i un do tenir la virtut de sintetitzar i d’enriquir els elements d’una història amb un dibuix carregat de complicitats i d’alegria.


Marta Costa

Així doncs, l'infant que es trobi un llibre de matemàtiques il·lustrat per Marta Costa, segur que el trobarà molt menys feixuc. La Marta té una pàgina web i un compte d’instagram on podreu admirar amb més detall els seus meravellosos dibuixos.
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Ens queixem sovint dels índexs de lectura més aviat dramàtics que arrosseguem i que compliquen força la possibilitat de millorar el sistema, d’arribar a normalitzar les traduccions i, de rebot a professionalitzar el sector. Una de les vies, potser la més segura encara que impliqui dur-la a terme amb una gran amplitud de mires, és començar a fidelitzar els més petits.

Il·lustració de Jonathan Miller

Kalandraka acaba de publicar Petits de la casa / Petits salvatges, una divertida i interessant sèrie de llibres dirigida als pre-lectors amb textos d’Antonio Rubio (castellà), Xosé Ballesteros (gallec), Helena García (català) i Fernando Rey (euskera) que complementen els dibuixos del canadenc Jonathan Miller.

Il·lustració de Jonathan Miller

Són llibres de roba, de 8 pàgines, amb unes mides de 15x15, que es poden manipular, doblegar, mullar, rentar, que estan fets amb tintes no tòxiques i que afavoreixen l’estimulació sensorial, el tacte, l’oïda, la vista, la possibilitat de manipulació, l’exploració i, sobretot obre un univers d’imaginació que es concreta amb la possibilitat de jugar i d’anar creant històries amb animals com el cérvol, la guineu, el gat, l’ovella, el conill i tots els animals que desfilen per aquests llibres.

Il·lustració de Jonathan Miller

I més enllà d’allò que es veu, els llibres també plantegen un joc que convida a seguir investigant, a anar més enllà de les seves pàgines i a inventar nous jocs i noves rimes mentre creixen els lligams entre el nadó i la persona que llegeix i explica les històries.
Una bona manera d’aconseguir que els més petits de la casa comencin a sentir els llibres com un element proper, necessari, sobretot, divertit.

11/10/2019: Anna Villegas

Categoria: Il·lustradors
Escrit per: Jordi Cervera
Obrim una nova finestra al meravellós i sempre desconegut univers de les il·lustracions. En aquest cas ens acostem a la feina de l’Anna Villegas, una manresana que es pot dir que ha viscut l’art des de sempre. El seu pare és pintor i professor d’art i això, és de suposar que ja marca.

Dringueta il·lustració d'Anna Villegas

De fet, alguns dels seus jocs infantils passaven per pintar decorats d’obres de teatre i murals però, curiosament, en aquella època s’ho va agafar com un divertiment més i mai li va arribar a passar pel cap la idea de dedicar-s’hi de manera professional. Es va acabar decantant per estudiar humanitats, una manera sòlida i interessant de lligar els seus variats interessos per qüestions com el renaixement, el prerafaelisme, la història, la ciència o la política en un únic indret. Més tard es va apuntar a fer un màster de geopolítica d’Àsia oriental i un postgrau en conflictes armats.
Amb aquest bagatge cultural, va començar a treballar en temes lligats a la convivència i relacionant amb joves en risc d’ex

Escola Joviat, il·lustració d'Anna Villegas

clusió social però la crisi va acabar enfonsant tots els projectes i no li va tocar altre remei que mirar endavant i buscar noves possibles sortides. Aquest sotrac la va portar a recuperar el dibuix. Es va formar en noves tecnologies aplicades a l’art i quan va estar segura que el seu treball era prou digne es va decidir a enviar-lo a diferents editorials.

Primavera 2018, il·lustració d'Anna Villegas

Al cap de 22 minuts (confessa que després ho va cronometrar) va rebre una primera resposta positiva acompanyada d’una oferta de feina. Des d’aleshores no ha parat de treballar i també ha pogut recuperar les seves inquietuds personals lligades a feina de millorar la convivència als barris.

Santulana, il·lustració d'Anna Villegas

Llibres infantils, llibres de text, encàrrecs de les administracions públiques i d’empreses privades, disseny gràfic i treballs de tota mena omplen el seu currículum i li permeten gaudir d’un ampli ventall d’opcions d’expressió que, mantenint un estil propi, s’adapten a les necessitats puntuals de cada tema.
Els seus dibuixos captiven a primera vista, són encisadors, carregats de tendresa, d’aquella tendresa càlida i seductora que provoca sempre una mascota afable o un osset de peluix disposat a ser abraçat i a abraçar-nos. Contemplar-los transmet a l’instant una sensació de benestar, de pau i de complicitat, la idea sempre gratificant de trobar-te entre amics, uns amics que tenen sempre un somriure sincer i obert a punt per regalar-lo sense demanar res a canvi.
L’Anna ´s tota una experta a l’hora de crear mons feliços, universos de color i d’alegria d’aquella que s’encomana sense límits i potser per això cadascun dels seus dibuixos és una invitació a gaudir del moment, a capbussar-se en qualsevol d’aquests mons divertits que crea, una porta oberta a la felicitat, a compartir bromes, complicitats i aventures sense pensar en res més. només en aquesta manera lúdica i àgil d’interpretar i de traduir la vida en imatges.


Vull mel, il·lustració d'Anna Villegas

Acostar-se al treball de l’Anna Villegas és nedar en un mar de màgia, entrar en boscos de llum i deixar-se sorprendre per una legió de personatges que et surten al pas amb l’optimisme pintat al rostre i que et suggereixen emocions singulars i amb recorregut feliç. Persones i animals que et regalen el millor dels seus mons sense contraprestacions, només el plaer sempre renovat de compartir històries, de viure presents lluminosos i d’imaginar futurs brillants.
Aquestes imatges que veieu us poden servir per fer-vos una idea del bon treball que fa l’Anna Villegas, però trobareu més material a la seva pàgina web.

Anna Villegas

Us encantarà, segur!

Enllaços patrocinats