L'exèrcit israelià va disparar, dilluns, contra uns joves que llançaven pedres als vehicles a prop d'un assentament jueu a Cisjordània. El resultat, un jove palestí mort d'un tret al cap i un altre de ferit. "El noi tirava pedres als cotxes”, explicava un dels soldats israelians que eren a la zona. “Jo vaig veure un cotxe amb el vidre trencat i un autobús amb les finestres trencades."

Soldats israelians s'emporten detingut un jove palestí. (Foto: Reuters)

El palestí va ingressar mort a l'hospital de Ramallah. “Aquest noi només era un pastor d´ovelles”, denunciava Laila Ghanham, governadora de Ramallah. “Tenia casa seva al costat de la carretera que porta a l’ assentament jueu.”

Hores abans moria un altre palestí a trets de la policia israeliana, al lloc fronterer d'Allenby, quan, segons la versió oficial, intentava robar-li l'arma a un agent. El palestí mort, de tres trets al pit segons alguns testimonis, era un jutge que treballava en un tribunal d'Amman, a Jordània.

La mateixa nit centenars de persones es van concentrar davant l'ambaixada israeliana a Amman per reclamar el trencament de relacions amb Israel, i el mateix primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va haver de demanar perdó a les autoritats jordanes, alhora que acceptava que es constituís una comissió d’investigació conjunta per esbrinar els fets.

Aquestes morts es produeixen pocs dies després que Amnistia Internacional denunciés en un informe l’exèrcit israelià per disparar amb massa facilitat, i actuar, diuen, als territoris palestins amb total impunitat i amb una força innecessària, arbitrària i brutal, que ha provocat vint-i-dos morts palestins durant l'any passat.

Segons Amnistia Internacional cap d'aquests palestins semblava que podia representar una amenaça directa per a la vida dels israelians, i en alguns casos es tractaria d'assassinats deliberats que podrien ser considerats crims de guerra. El govern d’Israel ha respost que Amnistia Internacional ofereix dades falses i contradictòries, i que qui dispara amb massa facilitat són ells fent aquest informe en què s’ignora la violència palestina.