</div>Un arbre decorat a la plaça de la Nativitat de Betlem.

Si els Reis Mags volguessin seguir, avui, l'estrella que els guiava fins al portal de Betlem, tindrien moltes dificultats per fer-ho. D'entrada haurien de saltar el mur, o esperar que els israelians n'obrissin una porta i els donessin els corresponents permisos per passar.

A Betlem hi ha un carrer conegut com el de l'Estrella, que no és res més que la ruta que, segons la tradició, van seguir els tres Reis Mags per anar a adorar el Messies. Aquest carrer abans del 2002 era un dels més importants de la ciutat, ple de botigues i gent. Ara, com que neix mort amb el mur, està buit de gent i continguts. Només per Nadal s'anima una mica amb els pelegrins estrangers i els palestins als quals Israel dóna la corresponent autorització.

Aquests dies Betlem és ple de forasters, que omplen tots els hotels (3.800 habitacions), però la majoria, es queixen els agents turístics palestins, vénen d'Israel. "Allà fan totes les consumicions. Fins i tot l'ampolla d'aigua que porten a la bossa és israeliana. Aquí no fan cap despesa", diu la ministra palestina de Turisme, Rula Ma'aya, que recorda que són ells els que s'han de fer càrrec del manteniment dels edificis més emblemàtics, com l'església de la Nativitat, declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco, però que no rep prou diners per tapar les goteres que espatllen el sostre de fusta. I la ministra fa una denúncia: els israelians construeixen hotels en els assentaments jueus pròxims a Betlem i els promocionen com a llocs sagrats del cristianisme.