Tercera reunió en cinc setmanes. L'Iran i sis grans potències busquen un marc negociador que permeti neutralitzar les activitats nuclears iranianes sospitoses i, a canvi, es puguin aixecar les sancions contra aquest país. Però es faria d'una forma limitada, temporal i reversible. És el que intentava fer entendre el president Barack Obama als seus senadors, per impedir que imposin sancions contra l'Iran i facin fracassar les negociacions.

Molts senadors nord-americans es consideren pròxims a Israel, país on l'oposició a les Converses de Ginebra s'ha convertit en causa nacional. El ministre d'Afers Estrangers israelià, Avigdor Lieberman, deia que les relacions amb els Estats Units s'estan deteriorant tant, que hauran de buscar altres aliats que comparteixin els objectius d'Israel, mentre el primer ministre Benjamin Netanyahu arribava a Moscou per pressionar, sense èxit, el president rus, Vladímir Putin, perquè no accepti un acord amb l'Iran. "Seria un gran error -repeteix sense descans Netanyahu- capitular davant l'Iran, quan ells tenen ara tots els motius per haver de respondre a les pressions que els han imposat. En comptes de rendir-se a la seva sobtada calidesa, és l'Iran el que ha d'assumir la pressió que els ha de portar a abandonar el seu programa d'armament nuclear. Que no ens enganyin com ja va fer en el seu moment Corea del Nord."

Però a Israel hi ha la impressió que les paraules de Netanyahu se les emporta el vent. La seva pressió va funcionar a la segona reunió entre l'Iran i les sis grans potències (Rússia, els EUA, França, la Gran Bretanya, la Xina i Alemanya), impedint que s'arribés a un acord. Ara potser ho tindrà més difícil. Uns i altres volen anar ràpid en l'entesa, per impedir que els "falcons" iranians i israelonord-americans el facin fracassar.

El govern israelià se sent abandonat pels seus més ferms aliats, a part dels Estats Units, com Itàlia i la Gran Bretanya. Tots dos països han iniciat tímides relacions amb les autoritats iranianes que a Israel es consideren una traïció i el trencament de l'aïllament internacional de Teheran.