Viuen sota terra, cavant forats. Les seves potes estan proveïdes de fortes i grans ungles que utilitzen per cavar galeries que poden arribar als 150 metres de longitud. Són els talps, però si hi fem un petit canvi a la descripció, ben bé ens podríem estar referint als milers d'homes de la franja de Gaza que dediquen la seva vida a viure sota terra, cavant forats.

La feina els dóna un salari, res de l'altre món, i molta, molta perillositat. Els túnels que ells caven, ara s'enfonsen, els enderroquen, els bombardegen, els neguen. No importa si hi ha algú a dins o no. El fet que Hamas actués de germà petit dels Germans Musulmans egipcis, els va deixar amb el cul enlaire quan els islamistes van ser expulsats del govern al juliol passat. Des de llavors els militars egipcis han destruït centenars de túnels que comunicaven Gaza amb Egipte, i per on passaven el 80 per cent de les mercaderies, de tot tipus, que es consumien a la franja, a més de persones i armes.

Els talps de Gaza continuen cavant i refent el que s'ha destruït. Però comencen a faltar productes a la franja i els que arriben des d'Israel són molt més cars que els que venien de contraban des d'Egipte; la majoria, "made in China".Des de la franja també es caven túnels cap a Israel. Aquest mateix dimarts se n'ha enderrocat un de molt sofisticat, d'1,7 quilòmetres de longitud i gairebé 2 metres d'alt, construït amb plaques de ciment i un sostre en forma de volta del mateix material. Un túnel semblant va servir per atacar una unitat de l'exèrcit israelià i endur-se, segrestat, el soldat Gilat Shalit, al juny del 2006.

Israel considera l'existència d'aquest túnel, dissenyat, diuen, amb finalitats terroristes, com un trencament de l'alto el foc firmat amb Hamas ara fa un any després de l'operació batejada per Israel com a "Pilar Defensiu".

Més de 40.000 persones viuen sota terra en aquesta zona del Pròxim Orient, cavant i cavant, en totes direccions.