Un home israelià ensenya als seus fills com posar-se una màscara antigàs en un assentament prop de Jerusalem. (Foto: Reuters)

“Un atac contra la Síria de Bashar al-Assad comportarà la imminent destrucció de l’estat jueu”, clamen els polítics i militars iranians, i ho recullen amb detall els mitjans de comunicació israelians. El govern d’Israel demana a la gent que faci vida normal, i els diu que l’exèrcit sap com tenir cura d’ells i com respondre amb tota la contundència possible a qualsevol atac exterior.

“Per mi tot això és surrealista”, m’explica Ron a la cua del supermercat de Talpiot, a Jerusalem, on espera pacientment per obtenir una màscara antigàs; la primera que haurà tingut mai. Ron fa tres anys que va fer l’“aliyah”; o sigui que va emigrar a Israel com a jueu, disposat a treballar i viure en aquest país sota el paraigua oficial del govern, que els organitza una còmoda benvinguda. En aquests anys ha viscut tranquil·lament, sense gaires ensurts, però ara es veu obligat a fer la “cua de la por”, com ell l’anomena. Diu que tot és una mica exagerat i creu que no passarà rés, però no se’n pot quedar al marge, tot i sentir-se incòmode.

En canvi Itzik ho té molt clar. Ha vingut a canviar quatre màscares antigàs velles per unes de noves. “Els filtres caduquen i cada cert temps les hem de renovar.” Però avui hi ha molta gent, massa per les màscares que hi ha disponibles. A sobre no hi ha ningú per repartir-les. Itzik, com desenes de persones, es llança sobre les caixes i aconsegueix les seves quatre proteccions antigàs. El caos s’instal·la al centre comercial i han de ser els homes de seguretat del supermercat els que posin una mica d’ordre quan ja no queda res a repartir.

A Israel hi ha un 40 per cent de la població que no té màscares antigàs, la majoria àrabs-israelians. Ara, quan el perill es veu molt a prop, sobretot després de les notícies que arriben de Síria sobre l’ús mortífer d’armes químiques contra la població civil, tothom reclama la seva protecció. Fins i tot els ultraortodoxos jueus es queixaven ahir que aquestes màscares són discriminatòries amb la seva comunitat, perquè diuen que no serveixen per a homes amb barba, la majoria absoluta del seu col·lectiu masculí.