"Un dia vàrem intercanviar un terrorista per un soldat viu. En un altre moment vam alliberar centenars de terroristes a canvi d'un soldat. Després, terroristes per soldats morts, i ara 100 terroristes per un 'procés'. Li estem ensenyant al món que amb nosaltres tot és negociable". Així s'expressava Naftali Bennet, el líder del partit ultranacionalista Casa Jueva, contrari a l'alliberament dels presoners palestins i, fins i tot, a iniciar un procés de negociació amb Ramallah.

"És un dia difícil per a Israel, que pot suposar que aviat arribi el moment d'alliberar assassins que han actuat a sang freda contra els israelians", afegia Bennet, que, juntament amb sis ministres més, va votar en contra de l'alliberament dels 104 presos palestins com a inici del procés negociador amb representants de l'Autoritat Palestina. Tretze ministres van votar-hi a favor i dos es van abstenir.

"Aquest moment no és fàcil per a mi -deia el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu-, i no ho és tampoc per a la resta de ministres ni, sobretot, per a les famílies que van patir atemptats terroristes. Però hi ha moments en què s'han de prendre decisions difícils en benefici de l'estat, i aquest és un d'aquests moments."

El consell de ministres també ha aprovat una llei de referèndum per consultar al poble israelià qualsevol decisió de retirada de terres sobiranes, tant a Israel com a la ciutat de Jerusalem, que consideren la seva única i indivisible capital. Aquesta llei es fa en previsió de possibles intercanvis de terres amb els palestins per poder mantenir sota soberania israeliana els més grans assentaments jueus dins de Cisjordània.

null