L'any 114 de la nostra era, l'Emperador Trajà encarrega al seu arquitecte favorit Apolodor de Damasc que construeixi a Roma un monument per immortalitzar la seva victòria en la conquesta de Dàcia. Aquest es l’origen de la columna de Trajà (que encara es pot veure a Roma).

Aquest vídeo, realitzat per la revista National Geographic, ens explica molt didàcticament i en només cinc minuts, com es va aixecar la fantàstica columna de marbre de 130 metres d'alt i 4 de diàmetre. Amb la tècnica de l'animació de plastilina fotograma a fotograma, veiem com es van anar superposant els divuit grans blocs, de quaranta tones cadascun. I com, un cop aixecada la columna, els artistes van realitzar el baix relleu en espiral on, com si fos un còmic, s'explica tota la campanya contra els dacis.

Unes escultures que, per cert, originalment, van ser pintades amb vius colors. Finalment una estàtua del propi Trajà va coronar el conjunt, tot i que a finals del segle XVI va ser substituïda per una de Sant Pere. A dins de la base de la columna es van col·locar les cendres de l’emperador Trajà i de la seva esposa, quan van morir.

Les animacions son obra de l'artista bilbaí Fernando Baptista, i en aquest altre vídeo es pot veure detalladament com es van fer.Aquest és l'article del National Geographic on parlen del tema.

Les cultures de la columna van ser copiades en guix, i es van fer una reproducció a escala al Victoria and Albert Musem de Londres. Però on es poden veure amb mes detalls aquests gravats (un document inigualable per reproduir molts aspectes de la vida a l'antiga Roma), és al Museu de la Civiltà Romana, on els gravats s'han separat per plaques i posat en pla, al llarg d'una sala; així es poden observar amb tot detall.

Però també es pot tenir accés a aquests relleus per internet. A la pàgina de la Wikipedia en francès dedicada a aquests gravats es poden veure amb detall (les fotos es poden ampliar), i amb una explicació del que es veu a cada placa.

En aquesta pàgina italiana es poden seguir, de manera contínua, els gravats; pujant per la columna seguint el relat helicoïdal de manera contínua.

Però, sens dubte, la pàgina web on més sistemàticament s'ha estudiat la columna de Trajà i els seus gravats era a Trajan's column, de McMaster University a Ontario, Canada. Hi havia més de 500 imatges que donen detalls sobre el disseny i l'execució de la decoració de la columna. Ara, no hi ha accés.

Aquí podem veure una descripció de cadascú dels seus episodis, feta per l'historiador de l segle XIX, John Hungerford Pollen.