Volen cuinar una sorprenent pasta amb figues i roquefort? O uns timbals de pasta i carbassó? O potser una truita de pasta? Aquestes receptes i moltes més les trobaran al blog La pasta per als catalans. L'autora és l'Antonella, una napolitana que viu a Catalunya i que comença amb alguns consells bàsics, com que la salsa carbonara es fa amb ou i no amb crema de llet o que el parmesà no es pot posar a tots els plats.
Aquest blog, en la categoria personal de Cuina, Gastronomia i Enologia, ha estat un dels 31 premiats en la cinquena edició dels Premis Blocs Catalunya que s'acaba de celebrar a Reus. No tenim temps per parlar de tots, però els en presentem alguns.


Amor a l'art, guanyador en la categoria professional de Cultura i Tendències, el fan els joves Víctor Fernández i Martí Andinach i és un espai d'entrevistes i fotografies a artistes de tots els àmbits. Hi trobem, per exemple, fotoreportatges dedicats a Lídia Pujol, Jaume Cabré o La Cubana.

Un Any a Món Sant Benet, guardonat en la categoria professional de literatura, és un blog dedicat a recollir l'experiència de l'escriptor i periodista Martí Gironell durant la gestació de la seva nova novel·la: "L'últim abat". Gironell va convertir una cel·la del monestir en el seu centre d'operacions mentre escrivia el llibre, que surt a la venda el pròxim 15 de novembre.

Pep Químic, un blog del qual ja hem parlat a l'Espai Internet, ha guanyat en la categoria personal d'Universitats, Recerca i Ciència. Pep Anton Vieta, investigador al departament de química de la Universitat de Girona, es dedica, des del 2008, a la divulgació de temes científics i del món de la química en particular. Al seu blog, també hi trobem l'enllaç al seu propi canal a YouTube, amb vídeos sobre experiments químics.

Històries de Bombers, guanyador corporatiu en Història, Tradicions i Patrimoni, és un complet recull d'informació i fotografies dels diferents cossos de bombers de Catalunya des del segle XIX. Una allau de dades, ben classificats per temàtica i per municipi. Inclou un enllaç a "L'Apagafocs", una revista virtual del món dels bombers catalans.

Viatge per Catalunya és el blog de Jordi Túnica, on recull un curiós projecte: recórrer tot el país dalt d'un Volskwagen Passat del 1985, heretat del seu pare. La condició és fer una foto del cotxe davant del cartell indicatiu amb el nom de cada municipi català. Després en fa una fitxa, on dóna més informació de cada lloc. De moment, des del 2010, ha comentat 101 municipis, n'ha visitat 300 i ha recorregut 1.321 quilòmetres. Ha estat el guanyador en la categoria professional/corporatiu de Turisme i Viatges.

I acabem amb la guanyadora més jove: la Nerea da Silva, de només 11 anys, que recull al seu blog les seves experiències com a jugadora d'hoquei sobre patins al Benjamí i al MiniFem del Martinenc. Ha guanyat en la categoria de blog personal d'Esports.

Els Premis Blocs Catalunya els organitza l'associació Stic.cat, i aquesta edició han comptat amb el suport de l'Ajuntament de Reus, FiraReus, el Centre de Fires i Convencions de Reus, la Universitat Rovira i Virgili, TICNOVA, Alsys, UdGFormació, Fundació Universitat de Girona Innovació i Formació, Carrefour Reus, Centre Comercial Moritz, Patronat de Turisme de Salou i la joguina El Nan Casteller.

La cinquena edició dels Premis Blocs Catalunya 2012 s'ha fet el divendres 5 d'octubre del 2012 a l'Auditori del Tecnoparc de Reus.

La llista sencera de premiats, és aquesta:

Associacions, entitats i organitzacions sense afany de lucre
CORPORATIU
Bloc de La Fageda

Comunicació i nous mitjans
PROFESSIONAL
Tot Montmeló
CORPORATIU
Eureka!

Corporatiu
CORPORATIU
Versos.cat

Cuina, gastronomia i enologia
PERSONAL
La pasta per als catalans
PROFESSIONAL
Rosa Baró Vilà. Dietista-Nutricionista a Reus

Cultura i tendències
PERSONAL
Les Havaneres
PROFESSIONAL
Amor a l'Art
CORPORATIU
El Pati Digital

Educació
PROFESSIONAL
Aracne fila i fila
CORPORATIU
L'ombra d'un somni

Esports
PERSONAL
Nerea Da Silva
PROFESSIONAL
Ruc-bi català

Història, tradicions i patrimoni
PERSONAL
Memòria de Sants
CORPORATIU
Històries de Bombers

Literatura
PERSONAL
Tot és una mentida
PROFESSIONAL
Un any a Mon Sant Benet
CORPORATIU
Llibreria La Gralla

Miscel·lània / Personals
PERSONAL
Etfelicitofill.cat

Política, economia i societat
PERSONAL
El Món de Reus
PROFESSIONAL
Open Data
CORPORATIU
Xarxa d'Innovació Pública

Sostenibilitat i medi ambient
PERSONAL
Picarona i el seu hortet
PROFESSIONAL / CORPORATIU
El bloc de Medi Ambient de Plataforma Educativa

TIC
PERSONAL
Carlesrgm
PROFESSIONAL
Paella de Bits
CORPORATIU
Octa.beta

Turisme i viatges
PERSONAL
Quaderns de bitàcola
PROFESSIONAL / CORPORATIU
Viatge per Catalunya

Universitats, recerca i ciència
PERSONAL
Astronomia des de l'Empordà
PROFESSIONAL
PepQuímic


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 09/10/2011: Premis Blocs Catalunya 2011
Espai Internet 04/10/2010: Una il·lusió i un repte
Espai Internet 02/10/2010: Els millors blogs catalans del 2010
Espai Internet 10/09/2010: Mil quatre-centes noranta-dues gràcies!
Espai Internet 20/06/2010: Premis Blocs Catalunya 2010
Espai Internet 11/10/2009: Premis Blocs Catalunya 2009
Espai Internet 21/06/2009: Els millors blogs del 2009
Espai Internet 19/10/2008: Els millors blogs catalans