Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Atenció, ara, a tots els professors. Activitum és la millor eina per ajudar-los a trobar activitats escolars engrescadores i didàctiques per als alumnes.

Suposem que estem estudiant els peixos a classe. Si posem al cercador d’Activitum aquesta paraula, un clic després tindrem a l'abast 17 suggeriments, entre els quals hi ha, per exemple, una visita al port d'Arenys de Mar, amb un munt de propostes. La fitxa ens indica a quins nivells està adreçada l'activitat, quan es fa, quants alumnes hi poden participar o quin cost té, així com totes les dades de contacte.

A més de triar per temes, ho podem fer per àrea de coneixement, tipus d'activitat, nivell educatiu i també per comarca. Activitum també ens permet fer recerques encara més dirigides, per mesos, preus, durada, accessibilitat i lloc de realització. Un veritable catàleg de coneixements més enllà de l'aula.

Activitum es defineix com "una finestra a la cultura, la ciència, la natura i els valors" on "aprenem fent i contextualitzant, i també aprenem els uns dels altres". El cercador va guanyar, el setembre del 2016, un dels deu premis Joves Emprenedors Socials de la Universitat Europea de Madrid. Els fundadors són Marc i Cristina Búcar, de Sant Cugat del Vallès.

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I acabem aquest "Tour espacial" a la Lluna. L'Associació Valenciana d'Astronomia ha penjat al seu web aquesta simulació que ens ajuda a entendre molt bé les fases de la Lluna, de manera interactiva. L'eina ha estat creada per la Universitat de Nebraska-Lincoln, però els astrònoms valencians la completen amb una sèrie d'exercicis proposats, per treure'n tot el suc.

L'eina principal és un gràfic de la Lluna orbitant la Terra, amb la llum del Sol entrant per l'esquerra. Podem canviar la velocitat dels moviments o mostrar diverses referències respecte al Sol. Ens ha agradat molt la demostració del perquè la Lluna sempre mostra la mateixa cara: una referència fixa ens permet veure clarament com rota sobre el seu eix a la mateixa velocitat que gira al voltant de la Terra.


Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Benvinguts a diversió amb banderes! O, almenys, a curiositats sobre les ensenyes estatals, que és el que ofereix aquesta web: flagstories.

Per exemple, saben que el disseny més usat al món són tres barres iguals i horitzontals? O que la família del color vermell és la més utilitzada? A l'apartat de banderes molt similars, en trobem amb els colors invertits, com ara Cuba i Puerto Rico; o canviats de posició, com Holanda i França. I al de simbologia, el significat concret d'algunes banderes; com ara les catifes del Turkmenistan; o el volcà, la neu i el mar d'Islàndia.Aquesta web sobre banderes l'ha fet Ferdio, un taller d'infografia danès, on confessen que estan tan fascinats per les banderes, que van decidir explorar-les de totes les maneres possibles.

Van descobrir interessants històries sobre les banderes. Des dels colors, a les proporcions o la història. Quan més s'hi posaven, més coses curioses hi trobaven. Algunes son pura diversió, altres tenen un valor més estadístic. De fet, aquest no és un projecte finalitzat, sinó que segueixen investigant i afegint nous apartats.


ALTRES ENLLAÇOS

Llista de banderes estatals, a la Viquipèdia
Banderas de Estados soberanos
Vexilla Mundi
Sociedad Española de Vexilología
Flags.net
Flag detective - Identificador de banderes (en anglès)
Banderas
Aves en las Banderas Nacionales
Historias de banderas
Joc: Pots identificar les banderes del món?
Espai Internet 08/03/2009: Una bandera pel món
Entrevista Marc Arroyo - One World Flag

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
La Sara i la seva amiga parlen d'una situació real que els pot passar als usuaris de les xarxes socials. Es coneix com a sèxting, i és quan un desconegut intenta obtenir, per exemple, fotografies de tipus eròtic. En altres vídeos, les dues amigues parlen, i alerten, sobre temes com tecnoaddiccions, anorèxia i bulímia, ciberassetjament o els continguts lesius a internet.Aquestes petites històries formen part de la campanya que ha engegat el CAC, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya, per oferir a les famílies i als educadors consells i eines útils per protegir els menors dels perills de la xarxa. Els trobaran tots a la seva web, i val la pena donar-hi un cop d'ull i comentar-los a casa o a l'escola.

Entre les recomanacions hi ha consells per als menors sobre no compartir informació personal en cap web o xat, o, quan se sentin incòmodes o assetjats per determinats comentaris, fotografies o vídeos, posar-ho en coneixement d'algú de la família. També es convida els pares i mares a navegar amb els fills i a fomentar un esperit crític.

En l'actualitat, el CAC està treballant en informes sobre continguts perjudicials a internet, especialment per als menors, amb temes com ara els jocs d'atzar, les drogues i la violència masclista.

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
El Museu Virtual del Poble Gitano Educatius - Art i cultura

S'acaba de celebrar el Dia Internacional del Poble Gitano i és un bon moment per repassar aquest museu virtual, que ens ofereix un panorama exhaustiu de la seva història i cultura. Hi trobem, per exemple, l'explicació dels seus orígens, que cal buscar a la zona del Panjab, a l'Índia, d'on van sortir fa un miler d'anys. La seva ruta els va dur al nord d'Àfrica i a Europa, i, a Catalunya, hi van arribar ara fa justament sis segles. A la mateixa web, també hi trobem exemples de paraules de la llengua gitana que s'han incorporat al català, com ara "calé", "cangueli", "halar" o "xaval".Més que un museu, la web és una bona font d'informació sobre el passat i el present dels gitanos a Catalunya. La web també compta amb un blog on es van publicant articles amb opinions sobre temes d'actualitat. I incorpora un accés al Pla Integral del Poble Gitano 2014-2016 de la Generalitat.

El Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya és una iniciativa de Rromane Siklovne, Associació de Joves Estudiants Gitanos del Bon Pastor, i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.


ALTRES ENLLAÇOS

Gitanos, a la Viquipèdia
Historiografía del Pueblo Gitano en la web Unión Romaní
Fundación Secretariado Gitano
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella

El combat dels savis Art i cultura - Jocs i concursos - Educatius

A l'esquerra, Albert Einstein; a la dreta, Marie Curie. Dos pesos pesants de la ciència en un combat total! Tenim poc més d'un minut i mig per derrotar el nostre oponent i passar pantalla. Després d'acabar amb Marie Curie ens enfrontem amb Pitàgores, Darwin, Newton o Stephen Hawking.No és cap broma, aquest joc existeix, és diu Science Kombat, i l'acaben de crear uns dissenyadors de videojocs per a la web de la revista brasilera "Superinteressante". És una revista de ciència per a joves, i per això han triat vuit grans savis de totes les èpoques com a protagonistes. A més dels citats, també hi ha Nikola Tesla i Alan Turing.

El joc, que imita l'estil dels antics jocs de lluita, és gratuït i està disponible en anglès i en portuguès. El joc, de moment, només funciona a la pròpia web, però anuncien que aviat n'hi haurà una versió App per a l' "smartphone". Per jugar només hem de fer servir les fletxetes del nostre teclat, que mouen el personatge, i la "w" i la "e" per llançar els atacs.

Els dissenyadors han pensat en tot, i cada geni té uns atacs especials relacionats amb els seus descobriments. Per exemple: Marie Curie llança elements radioactius, Stephen Hawking ataca amb forats negres, Pitàgores fa un salt mortal seguint els costats d'un triangle, Tesla té una mena de pistola de rajos elèctrics, Darwin evoluciona a diversos tipus de mico i Newton llança pomes i també rajos a través d'un prisma, ja que va descobrir la descomposició de la llum blanca en llums de diversos colors. Si el proven, repetiran!

A la mateixa web de la revista hi ha altres jocs, com ara Filosofighters, on els que lluiten són els filòsofs i pensadors més importants de la història, com ara Plató, Sant Agustí, Maquiavel, Marx o Nietzsche.

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Arriba la nit dels Oscars i nosaltres parlem... de cine! Cinescola és una web catalana que vol ajudar els professors a fer servir les pel•lícules com a eina pedagògica a l'aula. El seu objectiu és que els alumnes aprenguin a estimar el cinema, fomentar-ne la lectura crítica i reflexionar al voltant dels temes que es plantegen en la pantalla.El projecte va néixer el 2004, i ara se n'acaba de reformar i actualitzar la presentació. Planteja una sèrie de títols, de totes les èpoques i de fàcil accés; dividits en dues grans categories: per a Primària i per a Secundària. En aquest segon cas, a més, troben 16 subdivisions, adreçades a les diferents matèries, com ara Naturals, Matemàtiques o Tecnologia. A Naturals, per exemple, selecciona 12 títols, com ara "King Kong". De cada pel•lícula en trobem el tràiler i una sinopsi, i l'enllaç a un complet PDF, amb tot un seguit d'informació i de propostes d'activitats docents per fer a l'aula després del visionat.

També hi ha un apartat dedicat a recomanar llibres de cinema que poden ser útils a classe, un recordatori al crític Miquel Porter Moix, i un recull d'enllaços d'interès per la seva temàtica cinematogràfica. A més, a la part inferior de la web, s'hi han afegit quatre gran enllaços: El Rebost de Cinescola, adreçat als professors perquè publiquin les seves pròpies propostes sobre pel•lícules; Llenguatge Cinematogràfic, La Història a través d'Imatges i Didacticolite.

Com els mateixos responsables de la web defineixen, "es tracta de lluitar per trencar amb l'hàbit d'empassar-se pel•lícules sense pensar-les, sense acostar-se tranquil•lament, assossegadament a elles i gaudir de les seves imatges i de les seves propostes visuals, de les seves idees i de les seves advertències. Es tracta de dignificar el fet de veure una pel•lícula i de formar espectadors."
Cinescola és una web coordinada per Ramon Breu, amb la direcció pedagògica d'Alba Ambròs i la direcció tècnica de Jaume Soriano.

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
La Judith i el Miquel Àngel parlen sobre salut mental, un tema que encara continua sent tabú a la nostra societat. Perquè comenci a deixar de ser-ho i ajudar a normalitzar la situació dels que tenen aquest problema, l'ONG catalana Obertament ha posat en marxa la campanya #capconversapendent.

Col·laborar-hi és molt senzill: només cal entrar a la web i omplir una de les converses pendents que ens proposen fins a reduir la xifra a zero. Omplir-la vol dir deixar-hi el nostre nom i, si volem, un testimoni. L'objectiu és contribuir a difondre la campanya i, sobretot, donar visibilitat a un problema, la salut mental, que pot afectar una de cada quatre persones al llarg de la seva vida.Obertament va néixer el desembre del 2010 i és la suma de diverses institucions implicades en la salut mental a Catalunya.

Com ells mateixos expliquen a la seva web, la raó de ser d'Obertament "és lluitar contra l'estigma i la discriminació que pateixen les persones a causa d'algun problema de salut mental, donar cobertura a tot el treball fet per moltes entitats i persones, facilitar la tasca de generació i disseminació d'aprenentatges i, a través del màrqueting social i de l'experiència en primera persona, treballar per aconseguir canvis en les actituds i els comportaments de la població respecte a les persones que tenen algun problema de salut mental".

A més, en l'àmbit internacional, Obertament forma part de la Global Alliance Against Stigma, un moviment mundial contra la discriminació en salut mental.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Des que neixen i fins als dotze mesos, els nadons aprenen a reconèixer la llengua en què se'ls parla, a interactuar amb els que els l'envolten o a fer les primeres vocalitzacions i balbotejos.

Aquesta nova web, anomenada "Abans de les primeres paraules", se centra en aquest fenomen i a explicar a pares i educadors infantils la manera com el nadó percep i s'expressa abans de saber parlar. Dóna consells, com ara imitar els seus gestos o parlar-li de manera molt expressiva.La web també recull vídeos i textos molt entenedors, basats en les últimes investigacions en aquest camp; així com entrevistes amb experts per ajudar a potenciar tots aquests precursors del llenguatge. També té un apartat de preguntes freqüents, en què aclareixen, per exemple, els dubtes sobre els beneficis de parlar dues llengües a casa.

La web és un projecte de RecerCaixa, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, i la participació de la Universitat de Sheffield, al Regne Unit. Pels impulsors del projecte: "l'objectiu era doble: d'una banda, aprofitar les TIC per posar a l'abast de pares i educadors els coneixements més recents sobre quins són els precursors del llenguatge i sensibilitzar-los de la importància de potenciar-los i, de l'altra, estudiar aquests precursors des d'una perspectiva multidisciplinària integradora, i avaluar l'efecte de les respostes dels adults en el seu desenvolupament."

"Abans de les primeres paraules" està disponible en català, castellà i anglès.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Mai s'ha fet una reproducció a escala del Sistema Solar com aquesta. Un grup d'amics aficionats a la ciència van anar fins a un enorme llac sec, a Nevada, als Estats Units, i van recrear com seria el nostre sistema si el Sol fos un globus d'un metre i mig de diàmetre. A partir d'aquí van situar els planetes amb la mida i la distància a l'escala corresponent: Mercuri, petit com un pèsol, a 68 metres. Venus, a 120. La Terra, com una bala blava de les de jugar, a 176 metres... i així amb la resta de planetes, i sempre dibuixant sobre el terreny l'òrbita corresponent, amb un cotxe.Mart ja era a 269 metres. Se'ls va fer de nit mentre situaven Júpiter, com una petita pilota, a gairebé un quilòmetre del Sol. Després, Saturn, amb els seus anells, a 1,7 quilòmetres. Urà, com una bombeta, a més del doble, 3,4. I Neptú, el més llunyà, a 7,6 quilòmetres d'on havien situat el globus. Quan va sortir el Sol es van situar a l'òrbita terrestre i van comprovar que la mida del globus era la mateixa que el Sol, cosa que va demostrar que la seva escala era la correcta.

Tot el procés, que acaba amb la sortida del Sol, i moltíssims detalls estan explicats en un vídeo que s'acaba de penjar a la xarxa i que ens dóna una idea realment aproximada de com de gran és el nostre Sistema Solar.

Els responsables de la iniciativa, i del vídeo, són Wylie Overstreet i Alex Gorosh. En aquest altre vídeo, expliquen com el van fer.
Anterior