Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I avui, per acabar, un altre blog: El Gurú de la Publicitat 3.0. L'autor és Marc Pascual, un jove creatiu publicitari de Castellar del Vallès que recull novetats del sector i crítiques de campanyes i anuncis. La presentació del blog és força vistosa, ja que podem triar com volem veure les entrades, organitzades de moltes maneres diferents. Com ara en format Classic, Flipcard, Magazine, Mosaic, Sidebar, Snapshot o Timeslide.


En Marc té 26 anys i, a més de creatiu publicitari, es defineix com a fotògraf, dissenyador i relacions públiques. El blog és una bona eina per expressar les seves opinions i també per donar-se a conèixer com a professional.

En una de les entrades es defineix com a "disciplinat i amb ganes de treballar" i diu que "aprendre és una feina que m'agrada fer ja que sempre et trobes amb petites sorpreses que et formen a poc a poc".

08/01/2012: El Món del Quim

Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Els presentem el Quim. Té 16 anys, viu a Tàrrega, va a l'institut i li agrada nedar. A més a més, des del 20 de novembre té un videoblog, és a dir, un diari digital on deixa les seves impressions escrites i també enregistrades en vídeo. El Quim té síndrome de Down i, amb l'ajut del seu pare, aprofita les possibilitats que li dóna internet per sensibilitzar la societat sobre les capacitats i els problemes de les persones com ell. Fa pocs dies, per exemple, ens parlava del repte que li pot suposar afrontar, en el futur, una vida independent, i l'últim dia de l'any va fer una entrada molt especial. Amb simpatia i naturalitat, aquest noi és tot un exemple de superació personal.


Pel seu pare, el fotògraf Jesús Vilamajó, l'experiència del videoblog pot servir per "ajudar a mostrar la realitat de les persones amb discapacitat des del punt de vista del mateix afectat i, a la vegada, actuar com un estímul per a altres persones amb síndrome de Down perquè posin en marxa projectes semblants i coneguin les possibilitats que obren les noves tecnologies".

Quim Vilamajó estudia tercer d'ESO a l'Institut Manuel de Pedrolo i assisteix dos dies per setmana a l'Escola Especial Alba. Els dimecres a la tarda va a Down Lleida, i els dissabtes, a l'esplai.

Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Saben com es diu "tallada de rotllo" en anglès? O "estar més content que un gínjol"? Milloringlix té la solució. Aquest blog vol donar "nanolliçons" de llengua anglesa, corregint errors típics i traduint expressions o frases fetes que van més enllà de la llengua bàsica. El va crear Carles Roca-Font fa un parell d'anys i no fa gaire s'ha publicat un llibre, del qual és coautor en Salvador Macip, que en recull els principals apunts. Doncs bé, Milloringlix és un dels flamants guanyadors, en la categoria de blogs personals d'Educació, de la quarta edició dels Premis Blocs Catalunya 2011, que es va celebrar la setmana passada a la Seu d'Urgell. El lliurament dels premis va ser dissabte, 1 d'octubre, a la Sala de Cultura Sant Domènec de la capital de l'Alt Urgell, i va ser presentat per Màbel Martí. L'acte, al qual van assistir unes dues-centes persones, el van presidir Albert Batalla, alcalde de la Seu d'Urgell, i Trina Milan, presidenta de Stic.cat, l'associació convocant dels premis. En parlem avui, tot i que ja fa una setmana, perquè l'acte va acabar massa tard per poder entrar en la nostra anterior edició d'"Espai internet".


Entre els guanyadors, dels quals només tenim temps de citar-ne sis, hi havia un vell conegut d'"Espai internet": el nen de 12 anys autor del blog de Polseres vermelles de Joan Pons, de qui ja els havíem parlat. Una excel·lent web que manté viva la flama de la sèrie, a l'espera que s'estreni, l'any que ve, la segona temporada. Va ser elegit com a millor blog personal en la categoria de Cultura i Tendències.

I en la mateixa categoria, però com a blog corporatiu, el jurat va triar-ne un d'aquesta casa, el del programa Cinema 3, de Jaume Figueras. Al blog, s'hi comenten totes les estrenes i es poden veure els tràilers de les pel·lícules, a més de les entrevistes del programa o les "preses falses".

Sabien que, tot i ser minoritària, la comunitat negra dels Estats Units és la que té l'índex més alt d'executats per pena de mort a l'any? Tenir accés a les dades d'institucions i governs, com aquestes, i fer-les entenedores és la feina d'Open Data, el blog de Carles Carrasco, guardonat en la categoria de blog professional de Política, Economia i Societat. L'autor, llicenciat en Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra i màster en Polítiques Públiques i Socials a l'IDEC - The John Hopkins University (EUA), rastreja, publica i relaciona interessants dades públiques que ens poden ajudar a entendre millor l'actualitat i el món en què vivim. Open Data es publica a la web del diari "Ara".

Ruta Baobab és el guanyador en la categoria de blog personal de Turisme i Viatges. L'autor, Francesc Balagué, hi ha explicat la seva experiència de setze mesos fent la volta al món, amb profusió de fotografies i amb articles fets des de cadascun dels llocs que visitava.

Per estar al dia de tot el que es va publicant i tenir una opinió crítica que ens ajudi a triar una lectura, res millor que Bibarnabloc, el guanyador en la categoria de Corporatius. En són els autors 64 treballadors de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Barcelona. A més de llegir-ne totes les entrades, també es poden escoltar.

Bé, en total van ser 26 els premiats, a tots els quals felicitem, i no podem parlar de tots, però la llista completa, amb tots els enllaços, ja la tenen al blog d'"Espai internet" al portal 324.cat.

A l'edició 2011 dels Premis Blocs, s'hi van presentar més d'un miler de blogs i hi van participar més de 6.000 votants en la fase oberta de votació popular. El jurat de la fase final, presidit per Trina Milan, estava format per Ernest Benach, expresident del Parlament de Catalunya; Albert Batalla, alcalde de la Seu d'Urgell; Lluís Font, secretari general de Polítiques Educatives del Departament d'Ensenyament; Miquel Duran, professor de la UdG i responsable de 2.0; Albert Villaró, escriptor; Teresa Férriz, responsable del Programa Lletra de la UOC; Anna Nogué, subdirectora de l'ACN; Jordi Iparraguirre, president de la Fundació Punt.cat; Antoni Reig, guanyador de l'edició anterior dels PBC, i nosaltres, Jordi Aguilera i Antonio Novella, com a responsables d'"Espai internet", guanyador dels PBC 2010. Hem de dir que per a nosaltres, com a guanyadors de l'any passat en la categoria de Noves Tecnologies, ha estat un honor i un plaer poder formar part del jurat d'aquest any. La feina de triar ha estat dura, ja que hi havia molta qualitat entre tots els finalistes. Evidentment, ens vam abstenir en aquelles categories on hi havia algun finalista de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, de la qual formem part com a treballadors de TV3. Cal dir que, en aquesta edició, el jurat ha coincidit bastant en les seves decisions en la majoria dels casos.

En l'edició del 2011 dels Premis Blocs Catalunya hi ha hagut una multiplicació de guardons, ja que per primer cop s'ha distingit entre blogs personals, professionals i corporatius dins de cada categoria. Això ha fet que de deu premiats es passés a vint-i-quatre, més els dos premis especials. A més, es van crear tres categories noves: Història, Tradicions i Patrimoni; Turisme i Viatges, i Universitats, Recerca i Ciència. També ha desaparegut una categoria, la de formats audiovisuals.


La llista completa dels premiats és aquesta:

CORPORATIU:
Bibarnabloc

CUINA, GASTRONOMIA I ENOLOGIA:
bloc personal:
Receptes.cat
- bloc professional:
El blog de Menja sa

CULTURA I TENDÈNCIES:
- bloc personal:
El Blog de Polseres Vermelles de Joan Pons
.- bloc professional:
365 dies 365e entrevistes
- bloc corporatiu:
Cinema 3

EDUCACIÓ:
- bloc personal:
miLLoringlix
- bloc professional:
La convivència, un trencaclosques
- blocs corporatiu:
Cinema en curs 2010-2011

ESPORTS:
- bloc personal:
Tuit United

HISTÒRIA TRADICIONS I PATRIMONI:
- bloc personal:
Bloc Ciutat de Girona
- bloc corporatiu:
Històries Manresanes

LITERATURA - PREMI LLETRA UOC
- bloc personal:
mots muts nats
- bloc professional:
La serp blanca
- bloc corporatiu:
LlegimiPiulem

MISCEL·LÀNIA / PERSONALS:
- bloc personal:
diga'm lletraferit

POLÍTICA, ECONOMIA I SOCIETAT:
- bloc personal:
El Pergamí
- bloc professional:
Open Data

TIC:
- bloc personal
Betes i Clicks
- bloc professional:
Bitscatalans

TURISME I VIATGES:
- bloc personal:
Ruta Baobab
- bloc professional:
DeViatge.cat

UNIVERSITATS, RECERCA I CIÈNCIA - PREMI UNIVERSITAT DE GIRONA
- bloc personal:
L'ase quàntic
- bloc professional:
Centpeus

STIC.CAT també ha atorgat dos premis especials STIC, en reconeixement dels seus valors i el seu impacte social. El premi a la millor acció de xarxa ha estat per a Fòrum Clínic. Es tracta de la primera comunitat virtual entre metges i pacients, impulsada per un hospital públic i finançada amb capital privat. Des d'abril del 2007 acull informacions, experiències i opinions de metges i pacients de l'Hospital Clínic de Barcelona. Els metges atenen en primera persona els dubtes i aportacions dels malalts i intercanvien punts de vista amb altres malalts i professionals.

El premi STIC a la millor acció a Twitter ha estat per a la iniciativa de RCDEandtuits. S'ha valorat que es tracta d'una proposta aglutinadora del col·lectiu de seguidors del Reial Club Esportiu Espanyol, que ha sabut vertebrar-se a través de Twitter per viure el club en comunitat.
Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Una cita ja tradicional per als bloguers catalans són els Premis Blocs Catalunya. La quarta edició ja està en marxa i aquesta setmana s'ha obert el període de votació. Aquest any hi ha dotze categories temàtiques, Cultura i tendències, Literatura (Premi LLetra UOC), Periodistes i mitjans, Educació, Esports, Cuina, Gastronomia i enologia, Universitats, Recerca i ciència (premi Universitat de Girona), TIC, Política, Economia i societat, Història, Tradicions i patrimoni (premi Òmnium Cultural), Turisme i viatges i Miscel·lània i Personals, i en cada una s'estableixen tres categories: corporatius, professionals i personals. Per a aquesta edició 2011, els premis Blocs tindran també dos guardons especials que queden fora de la votació popular: Premi del Jurat al millor blog de tots els inscrits i Premi Stic a les millors accions a les xarxes socials 2011.


S'hi han presentat prop de 460 blogs i tothom qui vulgui ja pot votar el seu favorit. Per fer-ho, aquest any cal donar-se d'alta i només es podrà votar un cop en cada categoria, fins al 10 de setembre. El sistema informa l'usuari registrat dels vots que encara no ha utilitzat, de les categories on ja ha votat i dels blogs pels quals ho ha fet. El premis es faran públics, i es lliuraran, l'1 d'octubre a la Seu d'Urgell. La capital de l'Alt Urgell recull el testimoni de les ciutats que han acollit les edicions anteriors: Girona, Vic i Mataró.


ALTRES ENLLAÇOS

Stic.cat
Comença el període de votació dels Premis Blocs Catalunya 2011
Procés de votació Premis Blocs Catalunya 2011

Espai Internet 19/10/2008: Els millors blogs catalans
Espai Internet 11/10/2009: Premis Blocs Catalunya 2009
Espai Internet 21/06/2009: Els millors blogs del 2009
Espai Internet 20/06/2010: Premis Blocs Catalunya 2010
Espai Internet 10/09/2010: Mil quatre-centes noranta-dues gràcies!
Espai Internet 02/10/2010: Els millors blogs catalans del 2010
Espai Internet 04/10/2010: Una il·lusió i un repte
Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I seguim amb aniversaris, perquè avui fa justament dos anys que va néixer estol.cat. Es defineixen com a xarxa de blogs temàtics en català, van començar tenint-ne quatre i ara ja n'apleguen catorze. Una vintena de redactors, encapçalats per Jordi Serra, Jaume Mas i Eduard Puignou, s'encarreguen de blogs de temàtiques tan diverses com els videoclips, el medi ambient, la fotografia o la música. Un dels més novells és sensecrispetes.cat, un blog dedicat a parlar de sèries televisives escrit per Gerard Altès. que aporta molta informació i que es vol convertir en lloc de referència per als aficionats al tema. Un altre exemple és curiositat.cat, on Jaume Mas i Jordi Serra recullen històries i anècdotes catalanes poc conegudes. I així fins a 13, tots aplegats per estol.cat amb la pretensió, segons diuen, de "construir contingut de qualitat i, sobretot, generar una opinió als usuaris i relacionar-se amb ells." Estol.cat vol créixer encara més i demana la col·laboració de voluntaris. Algú s'anima?La llista completa d'estol.cat la formen: Bits Catalans, sobre internet i tecnologia en català; videoclips.cat, tots els videoclips en català; món verd, medi ambient i natura; marrameu.com, grups, solistes, música, concerts; sensecrispetes.cat, crítica de sèries de TV; cinergia.net, crítiques de cinema i la cartellera; espai de futbol, opinions de futbol; acudits.net, acudits en català; disse.cat, tendències en disseny i social media; somdigitals.cat, sobre internet a Catalunya; pilotes, un blog desenfadat i esportiu; curiositat.cat, píndoles de curiositats de Catalunya; i mirades.org, visions catalanes de la vida.

Als diferents blocs de l'estol.cat es fan regals per commemorar aquest aniversari. Podeu veure aquí el llistat de regals.
Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Aquesta setmana, la blogosfera gastronòmica ha estat de dol. La prematura mort del cuiner Santi Santamaria ha commogut a tots als que a la xarxa remenen amb fogons... i són molts.

El blog Decuina.net, per exemple, va tenir la iniciativa de fer un senzill homenatge: que tothom cuinés, ahir dissabte, un plat amb una recepta del xef de Sant Celoni i, qui tingués un blog de cuina, que la pengés. S'hi van afegir dotzenes de "blogaires" culinaris de tot el país, repetint la proposta a les seves pàgines. Fins i tot un: Com gat i gos, va fer una recopilació de llocs web on es podrien trobar les receptes, publicades en diaris, com La Vanguardia, El País o Ara, o en el mateix blog del cuiner.

I és que Santi Santamaria també era un "blogaire" gastronòmic i a la seva web, subtitulada La Cuina i la Vida, hi penjava opinions i receptes com ara la de lluç amb morro i orella de porc, l'última que va publicar, el 4 de febrer passat.ALTRES ENLLAÇOS

L'homenatge a Santi Santamaria, al Facebook
Web del restaurant de Santi Santamaria: El racó de Can Fabes
Entrevista que apareixerà publicada en el número 116 del CUINA, el proper 24 de febrer
Entrevista de Gastrocat, en homenatge a Santi Santamaria, cuiner de Can Fabes
17/02/2011: Homenatges a Santi Santamaria (del blog de clubdecuines)
Amb Santi Santamaria a la memòria - Article de Tana Collados

Espais Internet sobre gastronomia
Espai Internet 11/01/2009: Cuina a la xarxa
Espai Internet 01/03/2009: Club de Cuines, el major receptari en català
Espai Internet 01/02/2009: Allioli on USA
Espai Internet 21/12/2008: Receptes nadalenques a l'Especial Nadal 2008
Espai Internet 24/08/2008: Especial cuina refrescant
Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
La crisi no perdona ningú, ni les empreses més punteres. Al setembre, la biotecnològica Palau Pharma va presentar un expedient de regulació que va deixar al carrer cinquanta-tres treballadors. Fins aquí, res de nou. Sí que ho és, però, la manera com aquest col·lectiu s'ha posat a buscar una nova feina. Han creat una web, 53cientifics.cat , en què es presenten com un equip de professionals altament qualificats i ofereixen les seves virtuts: formació, competència, experiència, cultura de l'esforç i gust pel treball ben fet. El web permet accedir a tots els seus perfils professionals , detalladament, i pretén despertar l'interès d'empreses del sector farmacèutic o organismes públics de recerca i investigació. Una manera intel·ligent de plantar cara a la crisi.ALTRES ENLLAÇOS

Carta a un diari d’una de les acomiadades, Montserrat Fontes, on explica la situació
Biocat
Talència - Catalunya recerca
iCrea - Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançants
Recerca en acció
Espai Internet 20/09/2009: Revista de ciència, virtual
Espai Internet 05/07/2009: Un laboratori a la cuina

Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella


"Descobrir Internet i les seves possibilitats és clau en el món actual; mostrar-ho en un bloc, el que fem tots aquí, i fer-ho per un mitjà de comunicació tradicional: un repte que ha aconseguit que la xarxa sigui alguna cosa més que googlejar".

Acta del jurat dels Premis Blocs Catalunya 2010, amb motiu de distingir el blog d'"Espai Internet" en la categoria de noves tecnologies.

Els que fem "Espai Internet" volem compartir, amb tots els que ens seguiu habitualment (tant veient l'"Espai" al telenotícies com llegint aquest blog), el Premi Blocs Catalunya 2010 en la categoria de "Noves Tecnologies" que ens va ser atorgat l'associació STIC.CAT divendres 1 d'octubre, durant la gala anual d'entrega d'aquests premis. Volem donar les gràcies a tots els que ens heu donat suport i, especialment, als 1.492 internautes que ens vau votar i que vau ajudar perquè el nostre blog arribés a ser finalista d'aquests premis i encapçalés la classificació per punts de la primera fase del concurs. Finalment, donar les gràcies també als membres del jurat, que van tenir en compte els factors que van reflectir en les seves actes i que encapçalen aquest post.

També volem felicitar els altres guanyadors, tots ells ben merescuts: Taradell Bloc, de Toni Reig (corporatiu); Som la Llet, d'Alba Padró (personal); Lo Cantich, de Toni Arencón (cultura); El Vaixell d'Odisseu, de Jordi Rincón (educatiu); El Racó dels Meus Somnis, de Pere Solé (audiovisual); I'illa dels Llibres, de Jordi Milian (literari); La Primera Esmena, d'Antoni Bassas (política); La Cuina Vermella, de Txell Pi i Kike Palau (gastronomia); Blaugranes en cadira de rodes, de Manel Mora (esports), i els tres guanyadors dels premis especials: Valentí Sanjuan, Miquel Pellicer i Roger Melcior.

Mencionar també als finalistes (lamentant que els nervis ens fessin oblidar de fer-ho en el moment de l'entrega del premi) i reconèixer els seus mèrits, més que suficients en tots els casos, per haver resultat guanyadors de l'edició d’enguany. Creiem sincerament que el jurat ho va tenir difícil per triar entre tants bons candidats: Les Tic i la Discapacitat, TecnolONGia, www.imatica.org Països Catalans, Renovat, Bloc d'Apple en Català, Portal Informàtic JCgroup, Bits Catalans | TIC en Català, Betes i Clicks i Geeks.cat.

Pel que fa a la categoria en què se'ns ha donat el premi ("Noves Tecnologies"), no sabem si és la més adequada per nosaltres. Potser podria haver estat la d'audiovisual (perquè al nostre blog la interrelació entre la informació i la imatge dels vídeos és molt important). Quan ens vam presentar, vam tenir aquest dubte. Però, finalment, vam optar per la de "Noves Tecnologies" perquè, de fet, sempre parlem de webs, blogs, aplicacions o programes directament vehiculats a través de les TIC. Pensem que l'organització també va considerar que aquesta categoria era la més encertada ja que, si no, ens hauria suggerit un canvi.


nullTrofeu dels Premis Blocs 2010, obra de l'escultor banyolí Jordi Portella

"Espai Internet" va néixer com una secció del "Telenotícies cap de setmana" amb la humil intenció d'aproximar el món web a un públic profà i no especialitzat, però que té interès pel que succeeix a Internet i es pot beneficiar del que la xarxa ofereix. Un petit espai televisiu que aquells que el fem compartim amb la realització d'altres reportatges (de temes diversos) que s'emeten al llarg de la setmana als telenotícies. Fa gairebé tres anys, coincidint amb el primer aniversari de la primera emissió de la secció, se'ns va proposar alimentar un blog del portal 3cat24.cat aprofitant els continguts generats per la televisió. Hauríem pogut satisfer aquesta demanda limitant-nos a copiar el text del vídeo d'"Espai Internet", afegint-hi els enllaços a les webs que anomenem; però els responsables de la secció hi vam respondre amb entusiasme. Perquè pensem que el blog és una excel·lent oportunitat d'aprofitar les recerques que fem, d'ampliar-les (ja que el temps que ens dóna el telenotícies, molt sovint, ens queda curt per explicar tot el que volem dir, i, a més, podem afegir molts enllaços a webs relacionades amb el tema, de les quals no hem pogut parlar al vídeo) i d'arxivar-les, posant-les a disposició de tothom qui vulgui (les informacions del blog es poden consultar molt temps després que s'han fet; no com el que surt al telenotícies, del que pots perdre l'emissió o -simplement- oblidar que han dit). A més, així estem oberts als comentaris dels espectadors (fets tant al mateix blog com a la nostra pàgina de Facebook on, per cert, avui mateix hem arribat als 3.000 amics) i és una bona manera de mantenir contacte amb les seves inquietuds i de respondre a les preguntes, els suggeriments o les crítiques. Una resposta que procurem donar sempre de la manera més ràpida possible.

Volem aprofitar per aclarir que, estrictament, la feina extra que genera el blog no forma part del nostre dia a dia com a periodistes dels Serveis Informatius de TV3, que la fem fora de la jornada laboral, prenent hores -com tots els altres blogaires- del nostre temps personal i familiar. Igualment i evidentment, per alimentar i administrar el blog no rebem cap mena de remuneració. Les eines que fem servir són les que ens han donat (en això no hem pogut triar), però no hi ha ningú que ens ho faci. Al bloc, l'única cosa que aprofitem de la feina feta per elaborar "Espai Internet" són els magnífics vídeos on mostrem les webs cada diumenge (que fan els nostres companys Rubén García Perdomo, Jordi Canadés y Alex Fazzio), però la informació en sí seria totalment vàlida sense aquest afegit.

Per a nosaltres, rebre el Premi Blocs Catalunya 2010 ha estat un veritable honor i un orgull, alhora que un reconeixement a l'esforç que intentem fer setmana rere setmana de la manera més honesta possible. Mirem de fer-ho el millor que sabem i podem, i creiem en la feina que fem. Creiem que Internet no ha de ser un territori vetat a un públic generalista i reservat a una casta d'experts i, per això, setmana a setmana, mirem d'acostar al major nombre d'espectadors possible qualsevol pàgina web o blog que pugui ser d'interès general, amb les úniques limitacions d'aquells continguts que suposen una despesa per l'usuari (i segurament aquest esperit de divulgació ha estat un dels principals motius per aconseguir aquest guardó). Ho fem així des de fa gairebé tres anys, sense cap imposició ni requeriment previ de ningú, amb total independència i sense més directives que el nostre criteri professional i la nostra experiència. De vegades, com tothom, ens podem equivocar, i acceptem, agraïts, els suggeriments que ens poden arribar. Si fallem, rectifiquem. Si no hi arribem, mirem de millorar. Per tot això, aquest premi és, alhora, una il·lusió pel que significa de reconeixement de la feina feta fins ara, i un repte que ens posa el llistó ben alt i ens encoratja per seguir en aquesta línia.

No pretenem res més... però tampoc gens menys.

Moltes gràcies a tots!

Jordi Aguilera, Antonio Novella, Rubén Garcia Perdomo

Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Un any més, i ja en són tres, s'han donat els Premis Blocs Catalunya, als millors diaris personals i participatius de la xarxa. Uns guardons atorgats per l'associació Stic.cat i que han comptat amb més de 600 inscrits, dels quals un doble procés de votació popular (per sel·leccionar deu finalistes de cada categoria) i jurat d'experts ha triat deu guanyadors.

Taradell Bloc ha guanyat en la categoria de Corporatius. Va néixer fa tres anys i, a través de les seves pàgines, Toni Reig vol acostar l'activitat d'aquest poble osonenc a tots els veïns. S'autodefineix com un espai de trobada virtual d'un poble real.

En l'apartat de Cultura ha guanyat Lo Càntich - Retalls de Poesia d'arreu del món, de Toni Arencón. Un recull literari obert a aportacions d'autors en català acompanyades d'il·lustracions d'artistes clàssics i moderns. Ha estat, per cert, el blog amb més vots de tots: 3.802.

El vaixell d'Odisseu, de Jordi Rincón, és el millor en la categoria d'Educació. És el blog del Departament de Clàssiques de l'Escola Vedruna-Gràcia de Barcelona. Va néixer fa un any amb la voluntat de compartir amb els alumnes tota la riquesa cultural del món grecoromà.

En categoria Audiovisual ha guanyat El racó dels meus somnis, de Pere Soler. Un blog de fotografia en què l'autor vol transmetre les emocions sentides i viscudes al voltant de cada imatge.

L'illa dels llibres, de Jordi Milian, és el millor dels blogs de Literatura i Premi Lletra de la UOC. Ens serveix, cada dia, les últimes novetats i inclou notícies, un apartat d'adaptacions cinematogràfiques i televisives, una secció d'infantil i juvenil i moltes entrevistes amb autors.

En Política ha guanyat el blog de l'Antoni Bassas, La primera esmena. El corresponsal de TV3 a Washington recull les seves impressions al voltant de la política i l'actualitat dels Estats Units.

Som la llet. Un títol sorprenent per al blog guanyador en la categoria de Personals. L'Alba Padró és assessora sobre lactància materna i, a través del seu blog, comparteix vivències, experiències, consells i informació amb moltes altres mares.

La cuina vermella, de Txell Pi i Kike Palau, és el millor dels blogs de Gastronomia. Amb una atractiva presentació gràfica inclou un receptari, organitzat per categories, amb més de 200 plats, una selecció musical i moltes fotos i vídeos.

Com a blog esportiu ha guanyat Blaugranes en cadira de rodes, de Manel Mora. Reclamen una ubicació digna al Camp Nou i un tractament digne i igualitari per a tots els barcelonistes amb problemes d'accessibilitat.

I pel final hem deixat al blog guanyador en Noves Tecnologies que és el de l' Espai Internet. Un lloc on recollim tots els textos i vídeos sobre el món web emesos per aquesta secció des de fa tres anys i, a més, recopilem milers d'enllaços relacionats amb cada tema. Volem aprofitar per agrair, un cop més, a tots els que ens heu votat i ens heu situat primers en la nostra categoria, i als membres del jurat que han valorat la nostra feina adreçada a acostar el món internet a un públic general, a través de la secció setmanal del "Telenotícies" i del blog.

Aquest és el moment en què els que fem l'"Espai Internet" recollim el premi, que volem compartir amb tots els seguidors d'aquesta secció.

S'ha atorgat, també uns Premis Especials Stic.Cat a tres blogaires pel bon ús de les eines de la xarxa: a Valentí Sanjuan, de Vist i no vist, perquè ha sabut transportar la vida de la xarxa a un mitjà tradicional com la ràdio, a Roger Melcior, de Rodalies.info, perquè ha sabut captar les necessitats dels usuaris de la xarxa i al periodista digital Miquel Pellicer.

Els Premis Blocs Catalunya 2010 es van donar divendres en un acte que va inaugurar el nou Tecnocampus de Mataró.Al matí es va fer un acte de reconeixement als millors blogs escolars del Maresme i als centres més actius en l’ús de les TIC. L’acte ha valorat els blogs de diferents professors i alumnes dins l’àmbit docent que han destacat com a blogaires, però també com a promotors de les TIC en el seu àmbit. El millor blog de Primària ha estat per ceiptorrellauder, de l’Escola Torre Llauder de Mataró. El més destacat dels de Secundaria ha estat X-Aules, de IES Maremar - El Masnou. A Euclides Televisió, de l'Institut Euclides de Pineda de Mar, l'han triat com a millor blog de Batxillerat. De cicles formatius, el blog escollit com a més destacat ha estat Llapis de colors, de l'Escola d'Adults Els Tarongers, de Mataró. Com a bloc de professorat s'ha triat el blog ARTS: educació visual i plàstica... in english! , de Christian Negre Walczak, de l'Escola Pia de Calella.
A primera hora de la tarda i sota el títol “Eurosferes”, es va celebrar una trobada amb diferents blogaires de tot Catalunya per debatre temes actualitat de la xarxa, amb blogaires convidats d’altres indrets d’Espanya i Europa.

A partir de les 18 hores es va fer una xerrada, sota el títol “Literatura i Bits”, on es va parlar de la importància del llibre digital i com afecta als escriptors, editors i lectors. Van intervenir Sílvia Clemares del Grup 62, la Llibreria Robafaves de Mataró, i una visió des del punt de vista de l’escriptor.

L'acte de lliurament dels Premis va començar a les 20 h, amb una intervenció del periodista i escriptor Martí Gironell. Tots els premiats van recollir el seu premi, una obra realitzada per l’escultor banyolí Jordi Portella. L’acte va acabar amb un discurs del President del Parlament de Catalunya, Ernest Benach.


ALTRES ENLLAÇOS

Premien els millors blogs catalans de l'any a Mataró - Notícia al 3cat24.cat
Espai Internet 10/09/2010: Mil quatre-centes noranta-dues gràcies! Sóm finalistes dels Premis Blocs 2010
Espai Internet 20/06/2010: Convocats els Premis Blocs Catalunya 2010
Espai Internet 11/10/2009: Els millors blogs catalans del 2009
Espai Internet 21/06/2009: Convocats els Premis Blocs Catalunya 2009
Espai Internet 19/10/2008: Els millors blogs catalans del 2008
Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
null

Mil quatre-centes noranta-dues gràcies!

Com que no ho podem fer un per un, obrim aquest post per donar-vos les gràcies a tots els que heu votat per "Espai internet" i ens heu fet confiança en els Premis Blocs Catalunya 2010.

El sistema de votació (que no puntuava només les votacions directes, sinó que també valorava els posts) pot haver estat una mica més complicat (no era només entrar un cop a votar i ja està, sinó que podies entrar de tant en tant, per valorar els nous posts), però pensem que d'aquesta manera es "premiava" els blocs més actius. Nosaltres hem tingut la limitació que només publiquem els temes que han anat sortint als Telenotícies (i "Espai internet" té una periodicitat setmanal), però pensem que hem tingut una activitat prou bona durant aquest període de votació popular, que ha anat del 17 de juny al 9 de setembre.

Estem molt contents d'haver superat aquesta primera fase de votació popular en primer lloc de la categoria de Noves Tecnologies, amb 3.073 punts. Estem entre els vint-i-cinc blogs més ben puntuats i entre els vint més votats (amb 1.492 vots) dels 660 blogs que s'han presentat a l'edició d'aquest any. Així mateix, felicitem els nostres companys dels altres blogs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (alguns dels quals allotjats també en aquest portal 3cat24.cat) per haver passat a la fase final en les seves categories.

A partir d'aquest moment, entre aquest centenar de finalistes, un jurat d'experts haurà de decidir el guanyador de cada una de les deu categories. L'1 d'octubre es donaran a conèixer els guanyadors, en una cerimònia que es farà al parc científic i de la innovació TecnoCampus Mataró-Maresme. La jornada inclourà la segona edició dels Premis Blocs Escolars, una trobada de blocaires d'arreu d'Europa i especialment de les "esferes catalanes" i un seguit de ponències sobre la literatura i l'edició digital amb representants d'escriptors, lectors, editors i llibreters.

El jurat d'aquesta edició està format per Ernest Benach (president del Parlament de Catalunya), Alícia Romero (tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Mataró i presidenta del Tecnocampus), Judith Vives (periodista de Capgròs Comunicació), Miquel Duran (comissionat 2.0 de la Universitat de Girona), Dani Cortijo (guanyador de l'edició passada), Teresa Ferriz (responsable del programa Lletra de la UOC), Anna Nogué (subdirectora de l'Agència Catalana de Notícies, ACN), Jordi Iparraguirre (director de la Fundació Punt.Cat), Marc Serena (guanyador de l'edició passada), Albert Castellanos (president de la Talència), Àlex Araujo (professor del Tecnocampus de Mataró), Xavier Verdaguer (emprenedor, CEO d'Innovalley) i Trina Milan (presidenta de STIC.CAT).

L'associació STIC.CAT (que promou aquest premis), diu a la pàgina web d'Actualitat, on es fa públic avui el resultat de les votacions dels Premis Blocs, que aquest jurat "valorarà els blocs d'acord amb els criteris de disseny, estructura, contingut, periodicitat i interacció amb els lectors".

Com ja sabeu, l'objectiu d'aquests premis és donar a conèixer els blogs en català, promoure'n la creació i destacar els més interessants. Aquesta és la tercera edició.

Independentment del resultat d'aquest concurs, el més important és com estiguem de satisfets de la nostra feina als blogs i del servei que us podem donar.

Gràcies, de nou, a tothom !
Anterior       Següent