Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella


Una bona proposta per començar l’any. Si us interessa l'alimentació saludable i la sostenibilitat, us encantarà aquest projecte: "Soy de temporada”.

Una web per trobar les fruites i verdures de temporada, i poder menjar així d'una manera més sana i respectuosa. També afavorirà la nostra butxaca, ja que els vegetals de fora de temporada acostumen a ser més costosos. De cada fruita o vegetal en dona dades, quines son les províncies més productores, els temps de cultiu, i informa sobre les importacions i exportacions. Es pot veure en castellà i català.

També s’hi pot trobar un calendaricalendari, per veure, d’un cop d’ull, les verdures de cada temporada.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
null


Aquest simulador per fer origamis ens permet anar veient, pas a pas, a la velocitat que vulguem, i des de tots els angles possibles, com es va creant la figura, abans de fer-la. Si volem fer una grua d'origami, un clàssic ocellet de paper; veurem com tot comença amb el paper llis, on apareixen marcats els plecs que haurem de fer, fins que la podem veure feta.

Hi ha moltíssims exemples més, tant d'origami com d'altres activitats relacionades amb plegar paper. Alguns realment espectaculars, com un trenet de paper, amb màquina i dos vagons, fet amb un sol full, només amb doblecs, sense tallar o afegir-hi res.

La web també dona la possibilitat d'afegir-hi el nostres propis esquemes i importar arxius d'altres creacions.

11/09/2016: La nova web de TMB

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Aquesta setmana s'ha presentat la nova web de Transports Metropolitans de Barcelona. Totalment adaptada a tota mena de dispositius i accessible a tots els usuaris. L'apartat més útil és "Vull anar...", que ens facilita la recerca de la combinació que més ens convingui per moure'ns per la ciutat. Una altra secció important és la d'esdeveniments i avisos, que ens informa de qualsevol canvi en el servei. També podem consultar els mapes tant de les línies del metro com de l'autobús, per planificar així les nostres rutes; i tots els horaris i tarifes.

Al mateix temps, s'ha obert al públic el lloc web específic de la Fundació TMB, pensat per donar a conèixer l'acció permanent de la companyia en els àmbits patrimonial i de responsabilitat social. Així, hi ha seccions dedicades als programes TMB Educa, TMB Cultura, TMB Accessible, TMB Solidari i TMB Sostenible, així com un ampli apartat amb informació i documentació sobre el patrimoni històric del transport públic de Barcelona.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Aquesta setmana toca selectivitat, i mentre els estudiants aprofiten al màxim les hores i els cafès, cal anar decidint quina és la millor opció per estudiar a la Universitat. Aquest nou portal, Estudis Universitaris de Catalunya, ens ho posa una mica més fàcil.

Només cal escriure al buscador la nostra opció. Per exemple, Medicina. Immediatament es despleguen, de forma molt clara, els set graus i els cinc màsters que es poden cursar d'aquesta disciplina als centres catalans. Si cliquem a qualsevol d'ells, per exemple, el grau de la Universitat Rovira i Virgili, que es fa a Reus, obtenim una fitxa bàsica i diversos gràfics amb informació d'interès, com ara la nota de tall al juny, la taxa d'ocupació dels graduats, el seu primer salari brut o el temps que es triga a tenir la primera feina.Diversos enllaços permeten accedir a altres fonts de dades, amb molta més informació sobre cada estudi. La recerca es pot fer també per tipus d'estudi, per branca o per universitat. La web l'ha posat en marxa l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya en col·laboració amb la Secretaria d'Universitats i Recerca i el conjunt de les universitats de Catalunya.
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Parlem ara d'una aplicació que pot ser un autèntic salvavides de butxaca. Es diu Cardiocity112 i s'ha de fer servir en cas que veiem que algú pot estar tenint un atac de cor. El botó principal és per trucar a Emergències, però a la vegada envia un missatge als usuaris més pròxims donats d'alta com a formats en l'ús de desfibril·ladors(DEA). I, a més a més, té un localitzador que ens indica on són els desfibril·ladors més pròxims.

Així de pràctica i així de senzilla, l'app és gratuïta, i ja incorpora 250 desfibril·ladors de 180 municipis catalans. Cardiocity112 ha estat dissenyada per l'empresa igualadina de cardioprotecció CardioSOS, amb el suport de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i del Consell Català de Ressuscitació; i ha estat programada per l'empresa Innova B2b Solutions.De moment ja inclou més de 400 usuaris registrats d'arreu de Catalunya amb formació en Suport Vital Bàsic i en l'ús del desfibril·ladors o bé que són tècnics d'emergències, metges, bombers, infermers, etc. La importància d'actuar en els primers minuts d'una aturada cardiorespiratòria és fonamental, ja que les possibilitats de supervivència disminueixen un 10% per cada minut que passa sense actuar. Per tant, una actuació precoç i eficaç amb l'ajuda d'un DEA i de persones formades, és decisiva davant d'una situació crítica i pot resultar clau per aconseguir salvar una vida. Cardiocity 112 està disponible per Android i per Apple.
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Com es poden eliminar les velles juntes de silicona? Com s'arregla la tanca del jardí? Com es repara una fuita d'aigua? Aquestes i moltes altres preguntes similars ja tenen una fàcil solució en aquesta web de bricolatge! La resposta es presenta en vídeo o en fotografies, ben explicada i pas a pas, a l'abast de qualsevol aspirant a "manetes" de la llar.

La web, a més de "Reparar", inclou també els apartats de "Crear", "Decorar" i "Instal•lar", amb un munt d'idees i suggeriments que faran més entretingudes les tardes de pluja sense poder sortir de casa.I per als més hàbils, les "Idees de reciclatge": per exemple, com es poden fer mobles a base de palets. Un jardí vertical, un ampoller, una taula i un sofà, o fins i tot un llit: res té secrets si segueixen les instruccions, i tenen prou traça i paciència.

La web és una iniciativa de la línia de coles de l'empresa Henkel Ibérica, amb seu a Barcelona.


Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Volen saber l'estat de la mar a, per exemple, Salou? Escrivim el nom del municipi i Maritimum ens en dóna tots els detalls en temps real. Aquesta nova eina "online", creada pel desenvolupador i dissenyador web Llogari Casas, utilitza les dades obertes que proporciona l'administració. Les ordena i les presenta de manera molt pràctica, indica la previsió de l'estat de la mar i del vent, i el temps actual, a més d'una breu fitxa de cada lloc i la seva situació al mapa.La web està disponible en català i castellà, i també hi ha una versió app, de moment només per "smartphones" amb iOS, en català, castellà, francès, anglès i italià.


Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Avui parlem d'un aniversari i de tres concursos. Dimarts complirà deu anys l'"És a dir", el portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Es tracta d'una eina molt útil per a tots els que treballen amb l'idioma, des de periodistes fins a professors, estudiants o traductors, i també per resoldre els dubtes de qualsevol persona interessada a aplicar correctament la llengua.No para d'actualitzar-se, i incorpora totes les noves paraules i noms que genera l'actualitat, indicant com s'han d'escriure i, de vegades, també com s'han de pronunciar, com ara el virus Zika o el nou president de l'Espanyol, Chen Yangshen.

També hi trobem un cercador, una completa toponímia de Catalunya, prop de 12.000 títols de pel•lícules o seccions com ara gramàtica i lèxic. En la primera hi ha continguts de fonètica, ortografia, morfologia i sintaxi. En l'apartat de lèxic hi ha vocabularis sobre temes concrets, com ara manga, moda o música, i també indicacions sobre qüestions com pesos, mides i monedes, estrangerismes o gentilicis estrangers.

En total, en aquest llibre d'estil hi ha prop de 34.000 fitxes sobre l'ús de paraules o expressions i indicacions sobre la grafia i la pronúncia de noms de lloc i de persona, amb transcripcions fonètiques i arxius de so.

L'"ésAdir", segons els responsables, "no és ni un diccionari 'online' ni una enciclopèdia, és l'espai compartit pels lingüistes i els professionals de la redacció que generen continguts per ser emesos, radiats o publicats". El portal també té un compte de Twitter (@esAdir), que supera els 11.800 seguidors.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Un any més arriba el Gran Recapte d'Aliments!. Serà els pròxims divendres 27 i dissabte 28 de novembre, als súpers i als mercats de tot Catalunya. I aquí, a la seva web, hi trobaran informació sobre com fer-se'n voluntaris, tant per ajudar en la recollida solidària, com, després, als magatzems, on es classificarà tot el menjar abans de fer-lo arribar a les famílies que ho necessitin.A la web, també hi trobaran com ho han de fer si volen donar aliments “online”, triant el tipus de menjar i la quantitat que se’n vol donar. I, finalment, també poden col·laborar fent difusió de la campanya del Banc dels Aliments i contribuint a aconseguir que torni a ser un èxit!.

El Gran Recapte d'Aliments al 2014 va recollir 4.686.000 quilos en més de 2.000 punts de recollida i va comptar amb l'ajuda de 22.000 voluntaris. La fita per a l'edició del 2015 és tornar a aconseguir una xifra semblant gràcies a la col·laboració de 25.000 voluntaris. El lema de la campanya d'aquest any és "Potser vols, però no saps com", i té aquest vídeo promocional.


ALTRES ENLLAÇOS

16/11/2014: Tot a punt per al Gran Recapte 2014
24/11/2013: Tots amb El Gran Recapte 2013
25/11/2012: Tot a punt pel Gran Recapte d'Aliments


Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Els presentem el vídeo viral més avorrit del món. No ho diem nosaltres, ho diu el mateix presentador, en anglès, tot just començar. El narrador, que ens diu que fins fa poc vivia al carrer, explica com funcionen els vídeos virals i de quina manera recapten diners per als seus creadors a través del que YouTube guanya en publicitat.

El secret són les paraules clau que descriuen el vídeo i que enllacen amb la publicitat de les grans marques. En aquest cas són: llar, èxit, luxe, amics, cotxe, família, amor i alegria. Precisament, les coses que ha perdut una persona que es veu obligada a sobreviure al carrer. Finalment ens explica que cada cop que algú es mira aquest vídeo durant almenys trenta segons, moltes marques amb molts diners fan -sense saber-ho- un donatiu a la Fundació Arrels, per ajudar les persones sense sostre.Es tracta, doncs, d'una impactant campanya internacional d'aquesta ONG catalana, que es va engegar a finals de maig i que realment va pel camí de convertir-se en tot un fenomen viral, en aquest cas, per una bona causa.

La Fundació Arrels va néixer a Barcelona l'any 1986 amb l'objectiu d'ajudar les persones que, per diverses circumstàncies, han acabat vivint al carrer. A la seva web hi trobaran molta més informació sobre les seves activitats, i també sobre com s'hi pot col·laborar.Anterior