Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Xavier Cugat és, sens dubte, un dels catalans més universals del segle XX. Recentment ha protagonitzat "Sexe, maraques i chihuahues", un documental del programa "Sense ficció", del 33, i, per si es van quedar amb ganes de saber-ne més, el mateix equip ha preparat aquest complet web interactiu.

Seguint com a fil conductor una vintena de notes musicals, en un pentagrama a la part inferior de la pantalla, podem anar saltant pels diferents períodes de la vida d'en Cugui, marcats per la relació amb les seves cinc dones.

En cada moment trobem més informació i molt material gràfic, ja siguin fotografies o vídeos. A més a més, quan cliquem a sobre del seu inseparable chihuahua, a cada capítol s'activa una anècdota del personatge.
Finalment, la web també ens dóna l'opció d'anar al mateix documental.

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I del Hollywood clàssic al més actual. Per Nadal, s'estrena la nova pel·lícula de "Star Wars", "Rogue One", que no segueix el fil de l'anterior, sinó que presenta personatges nous. Per anar escalfant motors, la productora ha autoritzat un grup de fans a fer un curtmetratge protagonitzat per totes les joguines dels personatges i naus del film. El curt s'ha fet amb la tècnica de l'"stop-motion", és a dir, gravant fotograma a fotograma mentre van movent els diferents ninots, per donar sensació de moviment. I el resultat és, certament, espectacular.

El curtmetratge es titula "Go Rogue", i l'han penjat al canal oficial de "Star Wars" a YouTube; dividit en quatre capítols, d'uns tres minuts cadascun. La trama gira, també, al voltant del robatori dels plànols de l'Estrella de la Mort, però, evidentment, no té res a veure amb la història de la pel·lícula... és a dir, que no conté espòilers. El que sí que té, i molt, és sentit de l'humor, i caldrà que el vegin més d'un cop per copsar totes les petites bromes que s'hi fan!Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I acabem amb un altre homenatge de cine, en aquest cas, a Indiana Jones. L'arqueòleg és el protagonista d'aquest curt d'animació, fet per un dibuixant holandès. Dura poc més d'un minut, i conté escenes de les quatre pel·lícules de la nissaga. L'autor ha trigat cinc anys a fer-lo i acaba de penjar-lo a YouTube. Al seu blog hi afegeix molts detalls, i fins i tot molts dibuixos i esborranys de personatges que ni tan sols surten a la pel·lícula.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
L'any 114 de la nostra era, l'Emperador Trajà encarrega al seu arquitecte favorit Apolodor de Damasc que construeixi a Roma un monument per immortalitzar la seva victòria en la conquesta de Dàcia. Aquest es l’origen de la columna de Trajà (que encara es pot veure a Roma).

Aquest vídeo, realitzat per la revista National Geographic, ens explica molt didàcticament i en només cinc minuts, com es va aixecar la fantàstica columna de marbre de 130 metres d'alt i 4 de diàmetre. Amb la tècnica de l'animació de plastilina fotograma a fotograma, veiem com es van anar superposant els divuit grans blocs, de quaranta tones cadascun. I com, un cop aixecada la columna, els artistes van realitzar el baix relleu en espiral on, com si fos un còmic, s'explica tota la campanya contra els dacis.

Unes escultures que, per cert, originalment, van ser pintades amb vius colors. Finalment una estàtua del propi Trajà va coronar el conjunt, tot i que a finals del segle XVI va ser substituïda per una de Sant Pere. A dins de la base de la columna es van col·locar les cendres de l’emperador Trajà i de la seva esposa, quan van morir.

Les animacions son obra de l'artista bilbaí Fernando Baptista, i en aquest altre vídeo es pot veure detalladament com es van fer.Aquest és l'article del National Geographic on parlen del tema.

Les cultures de la columna van ser copiades en guix, i es van fer una reproducció a escala al Victoria and Albert Musem de Londres. Però on es poden veure amb mes detalls aquests gravats (un document inigualable per reproduir molts aspectes de la vida a l'antiga Roma), és al Museu de la Civiltà Romana, on els gravats s'han separat per plaques i posat en pla, al llarg d'una sala; així es poden observar amb tot detall.

Però també es pot tenir accés a aquests relleus per internet. A la pàgina de la Wikipedia en francès dedicada a aquests gravats es poden veure amb detall (les fotos es poden ampliar), i amb una explicació del que es veu a cada placa.

En aquesta pàgina italiana es poden seguir, de manera contínua, els gravats; pujant per la columna seguint el relat helicoïdal de manera contínua.

Però, sens dubte, la pàgina web on més sistemàticament s'ha estudiat la columna de Trajà i els seus gravats era a Trajan's column, de McMaster University a Ontario, Canada. Hi havia més de 500 imatges que donen detalls sobre el disseny i l'execució de la decoració de la columna. Ara, no hi ha accés.

Aquí podem veure una descripció de cadascú dels seus episodis, feta per l'historiador de l segle XIX, John Hungerford Pollen.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Coneixen l'Orfeó Donostiarra? Potser no saben que l'any 1910 va actuar a Barcelona, en una visita que va tenir molta repercussió política i social tant al País Basc com a Catalunya. Aquest és un dels articles de l'últim número de la revista digital Ab Origine, que s'acaba de penjar. La revista va nèixer el maig del 2015 i ja acumula un important arxiu d'articles i entrevistes dedicats als temes més diversos de la història, tant de Catalunya com de la resta del món.

L'equip el formen sis joves historiadors, acabats de graduar, que han creat un mitjà d'expressió dinàmic que busca generar el debat i la crítica, ajudats per una trentena de col·laboradors. Ab Origine té diverses seccions, com ara Curiositats, Efemèrides, Històries de l'esport i Vides paral·leles. L'apartat Deformant la història, per exemple, analitza la veracitat històrica de la ficció al cinema i la televisió, com ara en el cas de la sèrie "Joc de trons".

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Els presentem ara Pintamaps Món, l'última eina creada per l'equip dels Geostarters, de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Permet, bàsicament, triar qualsevol indret del món i fer-nos el mapa que vulguem, a mida dels nostres interessos o necessitats: el podem deixar net o anar-hi afegint dades, com ara divisions administratives, municipis, carreteres, ferrocarrils o rius. Tenim l'opció de posar-hi o no la toponímia i de triar el tipus de lletra. A la mateixa web ens donen un bon grapat d'idees per personalitzar els nostres mapes de la manera més original. Un cop tenim el mapa que volem, el podem guardar i imprimir.

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I avui, per acabar, els convidem a somiar amb la màgia del cinema. L'"stop motion", la tècnica de capturar imatges fotograma a fotograma, va ser el primer efecte especial cinematogràfic, i ja era present a produccions de l'any 1900. Aquest vídeo resumeix, en només tres minuts, l'evolució d'aquesta tècnica al llarg de més d'un segle, a través d'escenes mítiques: des del King Kong a l'Empire State fins a la lluita de Jàson contra els esquelets o la batalla de la neu a l'"Imperi Contraataca". Sense oblidar clàssics de l'animació infantil com els entranyables "Wallace i Groomit" de plastilina.

L'"stop motion" és una tècnica artesanal, que actualment ha estat gairebé totalment substituïda per l'animació per ordinador. El vídeo és obra de l'usuari de Vimeo Vugar Efendi. En el muntatge, hi inclou un total de 39 pel·lícules, tot i que reconeix que en tenia moltes més de triades. Va haver de seleccionar, i va posar les que va creure més significatives en l'evolució de l'"stop motion".


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Amb aquest autoretrat publicat la primera setmana de l'any començava el fotògraf Lluís Camell el seu Projecte 52. La idea era senzilla: proposar cada setmana, en un vídeo, fer una fotografia amb una tècnica i una temàtica diferents, penjar-la a Facebook i compartir l'experiència amb tothom que volgués aportar altres imatges, idees i comentaris.

No és cap concurs ni competició, simplement, una manera de compartir l'afició a la fotografia i aprendre per millorar de manera comunitària. El Projecte 52 ha arribat no fa gaire a l'equador, i ara ja hi ha més fotos fetes, que no pas pendents de fer. I, per això, el destaquem ara, perquè tothom pugui veure el que ja s'ha fet, i qui s'engresqui encara sigui a temps de participar-hi, i aportar fotos i opinions.

De moment, ha tocat molts temes i tècniques: paisatge, retrat, animals, desenfocament, textures... i encara en queden molts per proposar. Si els agrada la fotografia, encara són a temps de participar-hi. També es poden aportar noves fotos als temes antics. S'hi animen?

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Seguim amb fotografies, però lligades a la poesia i als viatges. Aquesta és la fusió que ens proposa el fotògraf menorquí Jaume Vaquer a la web Poèpics. Des de finals del 2014, hi penja fotografies i les acompanya de poemes escrits per ell, i que han estat inspirats per cada imatge.

També té un apartat de viatges on trobem, de moment, fotografies de les Filipines, Nova York, Berlín i Menorca. Dedicats a aquesta illa hi ha diversos apartats interessants, com ara una llista dels sis millors llocs per visitar o de les sis millors platges de la costa sud per relaxar-se i prendre un bon bany.

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I, per acabar, els proposem una perspectiva inèdita de la Terra, vista per un fotògraf que, a més, és geòleg. L'alemany Bernhard Edmaier utilitza la fotografia aèria per descobrir-nos els paisatges més espectaculars i inesperats que ens puguem imaginar arreu del món. El seu objectiu és captar els colors, formes i estructures que ha creat la Terra sobre la seva superfície sense la intervenció de l'home.

Aquesta imatge, per exemple, és d'una claraboia de lava, oberta sobre un volcà de Hawaii. Al seu web té prop de dues-centes fotografies, classificades en vuit categories temàtiques, com ara Aigua, Deserts o Glaceres. A cada una hi trobem petites imatges de les fotos, que, en clicar-les, s'amplien i ens donen més informació del lloc i les circumstàncies en què es van fer.

Edmaier, nascut el 1957, és el fundador de l'agència fotogràfica Geophot-Fotos de la Terra i viu a Ampfing, a prop de Munic, Alemanya. En els seus viatges arreu del món, l'acompanya la divulgadora científica Angelika Jung-Hüttl, qui comparteix amb ell l'autoria dels reportatges que publiquen en diaris i revistes i també en llibres. Edmaier treballa exclusivament amb càmeres Hasselblad; la que utilitza actualment és una digital amb resolució de 60 megapíxels.

Anterior       Següent