Segur que ja l'han vist més d'un cop. Aquest vídeoclip, en què l'astronauta canadenc Chris Hadfield versiona la famosa cançó "Space Oddity", de David Bowie, a bord de l'Estació Espacial Internacional. El van penjar diumenge passat a YouTube, i ja ha acumulat més de tretze milions de visites.

Hadfield va tenir l'aprovació del mateix Bowie per interpretar aquest tema, tot i que va fer alguns petits canvis en la lletra. Per exemple, al començament diu que va a bord de la "Soyuz", i al final parla de la seva imminent tornada a la Terra. La lletra original ja parla, de fet, d'un astronauta que ha de deixar la seva nau. Quan David Bowie el va sentir, ja va dir en el seu Facebbok i a Twitter que li semblava una interpretació molt bonica i que és, potser, la millor versió que li han dedicat.

La guitarra que Hadfield fa servir la van fer especialment per anar a l'espai i es quedarà a l'estació. Hi ha un vídeo en què ell explica que a l'espai la falta de gravetat fa que es toqui d'una manera lleugerament diferent. En un altre vídeo el veiem tocant la guitarra a l'estació, fent uns acords de manera improvisada. I també ha fet concerts en directe, com aquest, amb un cantant i un cor que l'acompanyaven des de la Terra.

Per fer el videoclip, que es va acabar de muntar en un estudi discogràfic, Hadfield ha tingut l'ajuda del músic canadenc Emm Gryner i del productor Joe Corcoran."Space Oddity" va ser el primer gran èxit de David Bowie (aquÍ podem veure el videoclip original, un dels primers que es van fer), que la va compondre l'any 1969, justament abans de l'arribada a la Lluna de l'"Apollo XI". Precisament les imatges de la passejada de Neil Armstrong van impressionar tant el jove Chris Hadfied, que llavors tenia 9 anys i les va veure per televisió, que va decidir fer-se astronauta.

Una curiositat sobre la versió d'aquesta cançó en italià. "Ragazzo solo, ragazza sola" se suposa que és la versió en italià de "Space *oddity", però en realitat es tracta d'una lletra completament diferent, escrita pel compositor italià Mogol i que parla d'una història d'amor d'una parella de solitaris que es troba en el cim d'una muntanya. Bowie va cantar sobre la música de "Space *oddity" repetint fonemes, pensant que en realitat cantava una traducció de la seva lletra a l'italià.

Aquesta no seria, però, la versió més estranya de la cançó "Space Oddity". En tenim un exemple ben proper amb la paròdia que va fer, l'any 1974, el duet d'humoristes Hermanos Calatrava. En aquest cas no sabem el què en va pensar Bowie...

Tampoc és el primer cop que s'interpreta música a bord de l'Estació Espacial Internacional. En aquest vídeo podem veure com el 8 d'abril de l'any 2011, per celebrar el cinquantè aniversari del primer vol de Iuri Gagarin (que va ser el 12 d'abril del 1961), l'astronauta americana Candy Coleman (des de l'estació) i el músic Ian Anderson -líder de Jethro Tull- (des de la Terra) van tocar junts un duet de flauta.

Però aquest vídeo no és l'únic que l'astronauta ha protagonitzat durant la seva estança a l'espai. De fet, no sabem d'on ha tret el temps per enregistrar i penjar vídeos curiosos durant la seva missió. Tant al seu canal personal de YouTube com al de l'Agència Canadenca de l'Espai en trobem dotzenes.

Per exemple, aquí el tenim explicant com es renta les dents, operació complicada, perquè no li pot sortir ni una gota d'aigua de la boca. O com es prepara un entrepà, s'afaita, es talla les ungles o els cabells. Fins i tot, mostra com s'hauria de vomitar en el cas (no improbable) que un es maregi a l'espai. A Hadfield li agrada dur el rellotge poc estret i per això a tots els vídeos es pot veure com l'aparell "flota" al voltant del canell. A més, l'astronauta li ha dedicat un vídeo especial a aquest curiós fenomen on sembla que el rellotge es vulgui escapar del seu canell, que li va cridar molt l'atenció quan va arribar a l'Estació Espacial.

Un vídeo curiós, que també va tenir força difusió, va ser el de la demostració del que passa quan es plora a l'espai: evidentment, les llàgrimes no poden caure.

Hadfield no només canta i toca la guitarra, també fa fotos. Aquí explicava l'equip que fa servir i ens ensenyava algunes de les imatges més espectaculars que ha aconseguit fer orbitant la Terra.

Com és la vida a bord de l'estació espacial sempre ha estat un tema que ha generat moltes preguntes. En aquest enllaç s'expliquen alguns detalls. I en aquest vídeo es donen tots els detalls (a la Terra, en una sessió d'entrenament) de com es fan les necessitats. No és el primer cop que s'enregistren imatges curioses de la vida a bord de l'Estació Espacial Internacional, però mai abans ningú ho havia fet d'una manera tan sistemàtica ni havia aconseguit -de retruc- una excel·lent campanya publicitària per a l'estació. Hadfield sap com utilitzar les xarxes socials i les noves tecnologies. De fet, el seu Twitter té gairebé un milió de seguidors.

Chris Hadfield té 53 anys, és coronel de les forces aèries -retirat- i ha estat el primer canadenc que comanda l'Estació Espacial, on s'ha estat 144 dies. Va arribar a l'Estació Espacial Internacional el 21 de desembre del 2012, i, de fet, ha tornat a la Terra aquest dilluns -13 de maig del 2013-, juntament amb altres dos tripulants que també han estat rellevats: el rus Roman Romanenko i el nord-americà Tom Marshburn. Aquesta ha estat la trenta-cinquena missió a bord de l'ISS.


ALTRES ENLLAÇOS

Espais Internet sobre astronomia
Espai Internet 29/07/2012: La Terra, com no l'havíem vist mai
Espai Internet 08/01/2012: Entrena't com un astronauta
Espai Internet 10/07/2011: Buran: El cosí pobre (i oblidat) del Shuttle
Espai Internet 19/06/2011: Quan pesaríem a la Lluna?
Espai Internet 17/04/2011: Per triar la música de l'últim Endeavour
Espai Internet 10/04/2011: 50 anys del primer vol espacial de Gagarin
Espai Internet 10/04/2011: Un atles en 3D del Sistema Solar
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Espai Internet 11/04/2010: Quants astronautes hi ha ara a l'espai?
Espai Internet 18/04/2010: Si la Terra tingués anells
Espai Internet 21/03/2010: Un tour guiat per l'Estació Espacial
Espai Internet 29/11/2009: Siguem marcians
Espai Internet 04/10/2009: El Joc del Big Bang
Espai Internet 19/07/2009: Especial 40 anys d'arribada a la lluna
Espai Internet 05/07/2009: L'Estació Espacial, per dins
Espai Internet 26/04/2009: El telescopi com balla
Espai Internet 05/04/2009: NASA: Fins a l'infinit, i més enllà
Espai Internet 05/04/2009: Tot sobre l'Any de l'Astronomia
Espai Internet 05/04/2009: L'espai, al dia
Espai Internet 05/04/2009: A classificar galàxies! (Un altre exemple de col.laboració espacial)
Espai Internet 01/03/2009: La finestra indiscreta, espacial
Espai Internet 04/01/2009: Passeja pel cel
Espai Internet 26/10/2008: Enviar el teu nom a l'espai