Aquesta setmana, el lingüista Víctor Pàmies ha presentat el Top 100 dels refranys de les Illes Balears. I saben quin és el més popular? Doncs: "Qui no vol pols, que no vagi a s'era", que curiosament també va resultar el més votat del País Valencià, en aquest cas dit "qui no vulga pols, que no vaja a l'era"; i a Catalunya, en la versió "Qui no vulgui pols, que no vagi a l'era". Aquest refrany surt tan ben classificat perquè és un refrany amb tradició a tot el territori, que ha sortit molt ben valorat en totes les zones dialectals. Només 18 refranys han rebut més de 100 vots, i gairebé 1.500 refranys els ha dit una única persona.

Pàmies, especialista en paremiologia, és a dir, l'estudi dels refranys, ha anat penjant al seu blog els resultats d'una enquesta , convocada al març i tancada sis mesos després, en què han col·laborat voluntaris de tots els territoris de parla catalana. Demanava que les persones interessades a participar en l’estudi li enviessin al seu correu electrònic particular (per no condicionar la tria d’altres participants) els 10 primers refranys catalans que els vinguessin al cap i que especifiquessin les seves arrels i influències dialectals (on havien viscut majoritàriament).El blog, anomenat Raons que rimen, és ara mateix un veritable tresor lingüístic on trobem 2.341 refranys diferents, triats d'entre els més de 12.000 enviats. A la classificació general dels més usats destaquen "al maig, cada dia un raig", "no diguis blat fins que no el tinguis al sac i ben lligat", "març, marçot, mata la vella a la vora del foc, i la jove si pot" o "a la taula i al llit al primer crit".

Aquest lingüista de Vallromanes té també un web, Refranys.com , i amb els més de 350.000 refranys que ha recollit en quinze anys d'investigació també manté una dotzena de blogs especialitzats (entre d’altres, un refranyer català-castellà, un refranyer temàtic, una enciclopèdia paremiològica i una biblioteca paremiològica, una paremiosfera (amb moltíssims enllaços sobre el tema), un diccitionari (diccionari de citacions), l’explicació de l’etimologia de les dites, etc.).


ALTRES ENLLAÇOS

Refrany, a la Viquipèdia
Paremiologia catalana
Enllaços sobre refranys a Gazophylacium (amb referències i enllaços)
5.000 refranys de nostra terra
Quatre-cents aforismes catalans, llibre de Joan Amat
El refranyer - Base de dades temàtica de refranys
Refranero multilingüe del Centro Virtual Cervantes