Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I avui acabem amb les espectaculars imatges del Sol enregistrades durant els primers cinc anys d'existència del satèl·lit de la NASA Observatori Dinàmic Solar (SDO, segons les sigles en anglès), que va ser llançat l'11 d'abril del 2010.L'animació mostra les grans flamarades que provoquen les explosions de gas i l'evolució de les taques que sorgeixen a la superfície solar. Una veritable dansa de foc, d'hipnòtica bellesa. El satèl·lit SDO pren una imatge del Sol cada segon, i permet als investigadors fer un seguiment molt acurat de l'activitat tant de la corona solar, com de les explosions que es registren a la seva superfície.

Un segon vídeo, publicat també amb motiu d'aquest aniversari, mostra l'activitat solar enregistrada a diferents longituts d'onda de la llum (ultraviolada extrema, ultraviolada i llum visible).


ALTRES ENLLAÇOS

Espais Internet sobre astronomia i l'espai
Espai Internet 09/11/2014: "Ambició": objectiu, aterrar en un cometa
Espai Internet 05/10/2014: Mart en 3-D
Espai Internet 27/07/2014 Un tomb (o dos) per Júpiter
Espai Internet 22/09/2013: Les millors fotografies astronòmiques del 2013, segons Greenwich
Espai Internet 11/08/2013: Per saber més sobre l'Espai
Espai Internet 19/05/2013: Un astronauta molt mediàtic
Espai Internet 29/07/2012: La Terra, com no l'havíem vist mai
Espai Internet 08/01/2012: Entrena't com un astronauta
Espai Internet 10/07/2011: Buran: El cosí pobre (i oblidat) del Shuttle
Espai Internet 19/06/2011: Quan pesaríem a la Lluna?
Espai Internet 17/04/2011: Per triar la música de l'últim Endeavour
Espai Internet 10/04/2011: 50 anys del primer vol espacial de Gagarin
Espai Internet 10/04/2011: Un atles en 3D del Sistema Solar
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Espai Internet 11/04/2010: Quants astronautes hi ha ara a l'espai?
Espai Internet 18/04/2010: Si la Terra tingués anells
Espai Internet 21/03/2010: Un tour guiat per l'Estació Espacial
Espai Internet 29/11/2009: Siguem marcians
Espai Internet 04/10/2009: El Joc del Big Bang
Espai Internet 19/07/2009: Especial 40 anys d'arribada a la lluna
Espai Internet 05/07/2009: L'Estació Espacial, per dins
Espai Internet 26/04/2009: El telescopi com balla
Espai Internet 05/04/2009: NASA: Fins a l'infinit, i més enllà
Espai Internet 05/04/2009: Tot sobre l'Any de l'Astronomia
Espai Internet 05/04/2009: L'espai, al dia
Espai Internet 05/04/2009: A classificar galàxies! (Un altre exemple de col•laboració espacial)
Espai Internet 01/03/2009: La finestra indiscreta, espacial
Espai Internet 04/01/2009: Passeja pel cel
Espai Internet 26/10/2008: Enviar el teu nom a l'espai

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Demà fa 75 anys de la creació de la major institució estatal dedicada a la recerca: el Consell Superior d'Investigacions Científiques, CSIC. Amb aquest motiu han publicat una web on es recull tota la seva història, que es remunta, de fet, al 1907, i on es recullen moltes imatges relacionades amb tots els àmbits científics objecte dels seus centres d'investigació.Una gran part de la feina del CSIC es desenvolupa a Catalunya, on treballen 2.500 persones en 24 centres de recerca, com ara l'Institut de Ciències del Mar, l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia o l'Institut de Biologia Evolutiva.

La web inclou una completa agenda de tots els actes, exposicions i conferències previstos per commemorar l'aniversari.

Hi podem veure també una selecció de vídeos dedicats a alguns dels equipaments de la institució, entre els quals destaquen els vaixells oceanogràfics, com l'"Hespèrides", dedicats, entre altres temes, a la recerca de l'evolució de les condicions bioclimàtiques de l'Antàrtida.

26/10/2014: Càpsules de Pau

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Avui comencem parlant de la pau. Cinquanta-dues persones de tot el món, activistes, víctimes de conflictes o investigadors, s'adrecen a la càmera per respondre a la pregunta: "Què és per a tu la pau?", aportant-hi la seva experiència i compromís.

Ells són els protagonistes de la web Càpsules de Pau, que l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha presentat aquesta setmana, amb l'objectiu de facilitar material de reflexió, sobretot als més joves.Als testimonis de conflictes com els de Guatemala, el Líban, l'Afganistan, Bòsnia, o l'Iraq, o l'experiència de repressions com la de la dictadura xilena o els camps nazis, la web hi suma també quatre propostes educatives, dues adreçades a escolars més grans de deu anys i dues per als més grans de catorze, amb material didàctic per treballar a classe, en l'anàlisi de les violències i les oportunitats de la pau, així com la pràctica de transformació creativa dels conflictes, buscant el compromís amb la promoció d'una pau positiva.

L'objectiu és facilitar la inclusió de la cultura de pau en el projecte educatiu. Les quatre propostes s'anomenen "Pau al quadrat", "La pau en 3D", "La imatge de l'enemic" i "Pau, art i acció!".

Entre les persones que han participat en el projecte hi ha investigadors per la pau, com ara John Paul Lederach (docent a l'Institut Joan B. Kroc per a Estudis Internacionals sobre la Pau de la Universitat de Notre Dame), Jenny Pearce (directora del Centre Internacional d'Estudis de Participació del Departament d'Estudis de Pau de la Universitat de Bradford) o Christopher Kayumba (director del diari ruandès "The Chronicles"); activistes per la pau com Pepe Beunza (primer objector de consciència de l'estat espanyol per motius ideològics), Marina Gallego (membre de la Ruta Pacífica de las Mujeres de Colombia), o Yolanda Aguilar (fundadora de l'organització Actoras de Cambio de Guatemala). Persones que han viscut de prop un conflicte, com ara Nadia Ghulam (víctima de la guerra de l'Afganistan), Mohlamin M. Brahim (refugiat als campaments saharauis d'Algèria), Ali Abou (exreclús libanès) o Neus Català (supervivent del camp de concentració de Ravensbrück).

El projecte Càpsules de Pau és una coproducció de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i el Col·lectiu Contrast, amb la col·laboració de Digital Dosis.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Els presentem la Masunzu, una cria de goril•la que va néixer per Sant Jordi al Parc Nacional dels Volcans, a les muntanyes Virunga, de Ruanda. Ella i els seus pares són alguns dels protagonistes del treball d'investigació que hi està fent el primatòleg Jordi Galbany. Una experiència única que l'investigador està compartint amb tothom. "Els goril•les de les muntanyes Virunga a Ruanda" es pot veure a través de la secció "Aventures científiques" de la web "Recerca en acció" des de finals d'agost.Galbany hi publica regularment textos i fotografies en què ens explica el dia a dia de la seva feina en l'estudi del creixement i desenvolupament dels goril•les de muntanya, rere els passos de la pionera de la primatologia, Dian Fossey.

De manera molt ben estructurada, aquest investigador ens dóna detalls de tot el que envolta aquests animals, des de l'alimentació fins als costums, el paisatge o el clima. Així aprendrem, per exemple, que la Masunzu, com qualsevol cria de goril•la, encara és totalment dependent de la seva mare, i que no deixarà de mamar fins als tres anys i mig. Com en els humans, els goril•les tenen poques cries al llarg de la seva vida, unes cinc de mitjana, però no totes sobreviuen, ja que un 30% no superen els tres anys i mig.

Jordi Galbany Casals, antropòleg físic i primatòleg, va començar el projecte post doctoral d'investigació sobre goril•les de muntanya. Primer va estar a la Universitat George Washington, als Estats Units, per conèixer el seu nou grup de recerca, i poc després va anar a Musanze, a Ruanda, per incorporar-se amb els nous companys de feina de la Fundació Dian Fossey i començar a fer treball de camp al Parc Nacional dels Volcans, a les muntanyes Virunga.

Galbany té un blog en què habitualment comenta les seves experiències: "A l'ombra de les Virunga", que ara ha deixat en suspens per unir-se a la feina de divulgació que la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació fa a través de la web "Recerca en acció".


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 09/02/2014: UAu, això és química!
Espai Internet 19/01/2014: Viatge a la Barcelona dels romans
Espai Internet 22/09/2013: Jocs de ciència amb Recerca en Acció
Espai Internet 23/09/2012: Gaudeix del turisme científic
Espai Internet 29/04/2012: Per seguir el moviment dels animals a Catalunya
Espai Internet 19/02/2012: Concursos educatius a la xarxa: X(p)rimenta i Espiral
Espai Internet 05/07/2009: Un laboratori a la cuina

05/10/2014: Mart en 3-D

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Ara els oferim la possibilitat de veure Mart com mai l'havien vist. Si tenen unes ulleres 3-D (de les de dos colors) a mà, posin-se-les, perquè aquesta web conté un centenar de fotografies del planeta vermell preparades precisament per ser vistes en 3 dimensions.Es tracta d'una proposta de la NASA, concretament d'una de les seves divisions, el Jet Propulsion Laboratory de Pasadena, feta sobretot amb les imatges facilitades per la missió "Curiosity". Hi podem veure espectaculars paisatges i cràters, i també alguns dels aparells de la missió o, fins i tot, imatges dels laboratoris de terra i de la sonda "Mars Odissey" sobrevolant el planeta.

I, si no tenen ulleres 3-D a casa, no s'amoïnin, la mateixa web els explica una manera ben senzilla de fer-se'n unes. Per acabar d'arrodonir-ho, també han inclòs un manual per convertir qualsevol imatge en una fotografia en tres dimensions.

La mateixa web ens ofereix la possibilitat de saber moltes més coses sobre Mart


ALTRES ENLLAÇOS

Espais Internet sobre astronomia i l'Espai
Espai Internet 27/07/2014 Un tomb (o dos) per Júpiter
Espai Internet 22/09/2013: Les millors fotografies astronòmiques del 2013, segons Greenwich
Espai Internet 11/08/2013: Per saber més sobre l'Espai
Espai Internet 19/05/2013: Un astronauta molt mediàtic
Espai Internet 29/07/2012: La Terra, com no l'havíem vist mai
Espai Internet 08/01/2012: Entrena't com un astronauta
Espai Internet 10/07/2011: Buran: El cosí pobre (i oblidat) del Shuttle
Espai Internet 19/06/2011: Quan pesaríem a la Lluna?
Espai Internet 17/04/2011: Per triar la música de l'últim Endeavour
Espai Internet 10/04/2011: 50 anys del primer vol espacial de Gagarin
Espai Internet 10/04/2011: Un atles en 3D del Sistema Solar
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Espai Internet 11/04/2010: Quants astronautes hi ha ara a l'espai?
Espai Internet 18/04/2010: Si la Terra tingués anells
Espai Internet 21/03/2010: Un tour guiat per l'Estació Espacial
Espai Internet 29/11/2009: Siguem marcians
Espai Internet 04/10/2009: El Joc del Big Bang
Espai Internet 19/07/2009: Especial 40 anys d'arribada a la lluna
Espai Internet 05/07/2009: L'Estació Espacial, per dins
Espai Internet 26/04/2009: El telescopi com balla
Espai Internet 05/04/2009: NASA: Fins a l'infinit, i més enllà
Espai Internet 05/04/2009: Tot sobre l'Any de l'Astronomia
Espai Internet 05/04/2009: L'espai, al dia
Espai Internet 05/04/2009: A classificar galàxies! (Un altre exemple de col·laboració espacial)
Espai Internet 01/03/2009: La finestra indiscreta, espacial
Espai Internet 04/01/2009: Passeja pel cel
Espai Internet 26/10/2008: Enviar el teu nom a l'espai
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Atenció als fans de la química, en general, i a aquells que estiguin preparant aquesta assignatura per al setembre, en particular: ”Periodic Videos” és una web que no ha de faltar entre els seus favorits. Es tracta d'una iniciativa de l'equip del professor Martyn Poliakoff, de la Universitat de Nottingham, que consisteix en 118 vídeos corresponents a tots i cadascun dels elements de la taula periòdica, de l'hidrogen a l'ununocti.Cada vídeo és una completa explicació, en anglès, de l'origen i de les propietats de cada element, amb experiments inclosos. La web, a més, inclou molts altres vídeos centrats en l'explicació de molècules (com ara l'àcid sulfúric o l'alcohol) i, fins i tot, en la visita de llocs d'importància en la història de la química, com la mina sueca d'Ytterby, on es van descobrir quatre elements (itri, terbi, erbi i iterbi).

Els vídeos els ha produït el periodista Brady Haran, que havia treballat a la BBC. Els altres membres de l'equip són els químics Peter Licence, Stephen Liddle, Debbie Kays, Neil Barnes i Sam Tang. Els vídeos es van començar a enregistrar el juny del 2008, i el seu canal de YouTube compta amb prop de 500.000 subscriptors i més de 60 milions de visualitzacions.

ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 08/06/2008: La taula periòdica dels elements, explicada amb humor
Base de dades sobre la Taula Periòdica dels Elements, feta per alumnes d'ESO
La Taula Periòdica dels Elements, a la Viquipèdia
Com recordar la Taula Periòdica dels Elements (de conya)
Canal de youtube, amb experiments, "Reacciona i explota"

Espai Internet 09/02/2014: UAu, això és química!
Espai Internet 22/09/2013: Jocs de ciència amb Recerca en Acció
Espai Internet 13/10/2012: Pluja de pilotes (de ping pong)
Espai Internet 19/02/2012: Concursos educatius a la xarxa: X(p)rimenta i Espiral
Espai Internet 23/09/2012: Gaudeix del turisme científic
Espai Internet 07/08/2011: L'Any Internacional de la Química, a la xarxa
Espai Internet 20/09/2009: Revista de ciència, virtual
Espai Internet 05/07/2009: Un laboratori a la cuina
Espai Internet 16/03/2008: Trucs per estalviar temps
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Volen aprofitar les vacances per col·laborar amb un projecte científic i fer recompte -per exemple- de les meduses que vegin a la platja, o dels ocells marins o dels peixos invasors que detectin si fan submarinisme?. Són algunes de les nou opcions que trobaran al portal Observadors del Mar, una iniciativa del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) oberta a tots els ciutadans que es va posar en marxa l'any 2013.Participar-hi és fàcil: nomès s'han de seguir les pautes de cada projecte i introduir les dades sobre l'objecte d'estudi que hàgim triat. Desprès, poden afegir-hi fotografies, algunes de les quals seran seleccionades i exposades a la mateixa web. Un altre apartat interessant són els mapes dels projectes, on trobem, marcades amb un punt, totes les observacions que s'han fet.

L'objectiu del portal és crear entre tots una gran base de dades amb informació de qualitat útil tant per al coneixement de la fauna i la flora marines (distribució, abundància, aparició d'espècies 'rares' o invasores, etc.) com per saber què passa al mar a nivell de contaminació superficial i del fons; en definitiva, analitzar com l'afecten fenòmens com ara l'escalfament del planeta, la contaminació, la pèrdua de biodiversitat, les invasions d'espècies exòtiques o la sobrepesca.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Avui els fem una proposta per sortir de casa i gaudir... de la ciència! Surtderecercapercatalunya.cat és un portal de la Secretaria d'Universitats i Recerca del Departament d'Economia i Coneixement que s'acaba de presentar i que ens mostra, de forma molt clara i entenedora, totes les activitats de divulgació científica que organitzen les universitats i els centres d'investigació i també museus, parcs naturals, fundacions, associacions diverses, etc.

L'agenda, amb actes per a tota la família, s'organitza temàticament, i permet buscar per museus, cinema, concursos, exposicions, o natura, entre d'altres. Cada proposta ens dóna accés a una completa fitxa, amb tota la informació per participar a l'activitat: dia, hora i lloc, preu, contacte, públic al qual s'adreça i una breu explicació.

El portal també té un apartat de notícies. El portal és una de les iniciatives de la campanya surtderecercapercatalunya.cat, que disposa també del compte de Twitter @surtderecerca i que incorporarà totes les seves activitats a la pàgina de Facebook Recercat.També hi ha una pàgina web anomenada així, que vol ser el dipòsit de la recerca de Catalunya.La posada en marxa d'aquesta campanya s'emmarca en els actes commemoratius del Tricentenari 1714-2014.

Segons els seus responsables, "el portal surtderecercapercatalunya.cat té un doble objectiu: d'una banda, apropar i fer accessible la ciència a tothom, especialment al públic familiar; i, de l'altra, despertar futures vocacions científiques entre el públic més jove. La Secretaria d'Universitats i Recerca vol promoure el coneixement de la ciència com una activitat de lleure amb l'objectiu de posar en valor la recerca que es fa al nostre país".

Així, per exemple, trobem que l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell serà gratuït per a aquells nens que portin una disfressa paleontològica, durant el cap de setmana de l'1 i 2 de març.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I seguim adreçant-nos als espectadors més joves, però, en aquest cas, amb continguts més acadèmics, tot i que també força divertits. col•lecció de 18 vídeos és una adreçada als estudiants de batxillerat i d'ESO, que s'ha presentat aquesta setmana. Cada vídeo, d'uns sis minuts de durada, parteix d'una situació quotidiana per als alumnes que porta a formular una pregunta com ara: "Per què el ferro es rovella?" o "Com es formen les estalagmites?".

La solució és un experiment químic explicat pels divulgadors de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona Josep Duran, Pep Anton Vieta i Tània López. La idea és que cada vídeo pugui servir als professors de Química com a introducció a un tema de l'assignatura.
Els vídeos es poden consultar des de la web Recerca en Acció de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i al canal de Youtube "reaccionaexplota".Els responsables de UAu, això és química! són investigadors del Departament de Química de la Universitat de Girona (UdG). Aquest projecte es va gestar i plasmar en el treball d'una alumna de la llicenciatura en Química de la Facultat de Ciències, Tània López, i s'ha tirat endavant amb la col•laboració de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D), el Departament de Química i la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona amb l'Escola Universitària de Realització i Multimèdia (ERAM). El projecte ha comptat amb el finançament de la FECyT.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 19/01/2014: Viatge a la Barcelona dels romans
Espai Internet 22/09/2013: Jocs de ciència amb Recerca en Acció
Espai Internet 13/10/2012: Pluja de pilotes (de ping pong)
Espai Internet 19/02/2012: Concursos educatius a la xarxa: X(p)rimenta i Espiral
Espai Internet 23/09/2012: Gaudeix del turisme científic
Espai Internet 07/08/2011: L'Any Internacional de la Química, a la xarxa
Espai Internet 20/09/2009: Revista de ciència, virtual
Espai Internet 05/07/2009: Un laboratori a la cuina
Espai Internet 16/03/2008: Trucs per estalviar temps
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Arrenca l'any de la commemoració del tricentenari del 1714 i segur que en sentiran a parlar mot. Si volen saber-ho tot sobre aquells fets històrics, una bona manera és visitar l'exposició virtual penjada al web del Museu d'Història de Catalunya i que recull, de fet, una gran part del que es va poder veure a l'exposició física que s'hi va fer entre el 17 d'octubre del 2007 i el 20 de gener del 2008.


Està dividida en vuit àmbits, del conflicte dinàstic a la resistència o l'exili. Quan entrem en cada un, per exemple al dedicat a la marxa de la guerra, accedim a una galeria amb totes les peces relacionades: textos, imatges, fotografies o mapes. Hi podem veure, per exemple, les armes principals amb què es va lluitar aquella guerra o contemplar un gran gravat de la batalla d'Almansa amb tot luxe de detalls.

La web inclou també una cronologia completa de la guerra, des de la mort de Carles II, l'any 1700, fins al tractat de pau de Viena del 1725.
Anterior       Següent