Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella


Una bona proposta per començar l’any. Si us interessa l'alimentació saludable i la sostenibilitat, us encantarà aquest projecte: "Soy de temporada”.

Una web per trobar les fruites i verdures de temporada, i poder menjar així d'una manera més sana i respectuosa. També afavorirà la nostra butxaca, ja que els vegetals de fora de temporada acostumen a ser més costosos. De cada fruita o vegetal en dona dades, quines son les províncies més productores, els temps de cultiu, i informa sobre les importacions i exportacions. Es pot veure en castellà i català.

També s’hi pot trobar un calendaricalendari, per veure, d’un cop d’ull, les verdures de cada temporada.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
null


Aquest simulador per fer origamis ens permet anar veient, pas a pas, a la velocitat que vulguem, i des de tots els angles possibles, com es va creant la figura, abans de fer-la. Si volem fer una grua d'origami, un clàssic ocellet de paper; veurem com tot comença amb el paper llis, on apareixen marcats els plecs que haurem de fer, fins que la podem veure feta.

Hi ha moltíssims exemples més, tant d'origami com d'altres activitats relacionades amb plegar paper. Alguns realment espectaculars, com un trenet de paper, amb màquina i dos vagons, fet amb un sol full, només amb doblecs, sense tallar o afegir-hi res.

La web també dona la possibilitat d'afegir-hi el nostres propis esquemes i importar arxius d'altres creacions.
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Com es poden eliminar les velles juntes de silicona? Com s'arregla la tanca del jardí? Com es repara una fuita d'aigua? Aquestes i moltes altres preguntes similars ja tenen una fàcil solució en aquesta web de bricolatge! La resposta es presenta en vídeo o en fotografies, ben explicada i pas a pas, a l'abast de qualsevol aspirant a "manetes" de la llar.

La web, a més de "Reparar", inclou també els apartats de "Crear", "Decorar" i "Instal•lar", amb un munt d'idees i suggeriments que faran més entretingudes les tardes de pluja sense poder sortir de casa.I per als més hàbils, les "Idees de reciclatge": per exemple, com es poden fer mobles a base de palets. Un jardí vertical, un ampoller, una taula i un sofà, o fins i tot un llit: res té secrets si segueixen les instruccions, i tenen prou traça i paciència.

La web és una iniciativa de la línia de coles de l'empresa Henkel Ibérica, amb seu a Barcelona.


Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Volen saber l'estat de la mar a, per exemple, Salou? Escrivim el nom del municipi i Maritimum ens en dóna tots els detalls en temps real. Aquesta nova eina "online", creada pel desenvolupador i dissenyador web Llogari Casas, utilitza les dades obertes que proporciona l'administració. Les ordena i les presenta de manera molt pràctica, indica la previsió de l'estat de la mar i del vent, i el temps actual, a més d'una breu fitxa de cada lloc i la seva situació al mapa.La web està disponible en català i castellà, i també hi ha una versió app, de moment només per "smartphones" amb iOS, en català, castellà, francès, anglès i italià.


Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Avui parlem d'un aniversari i de tres concursos. Dimarts complirà deu anys l'"És a dir", el portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Es tracta d'una eina molt útil per a tots els que treballen amb l'idioma, des de periodistes fins a professors, estudiants o traductors, i també per resoldre els dubtes de qualsevol persona interessada a aplicar correctament la llengua.No para d'actualitzar-se, i incorpora totes les noves paraules i noms que genera l'actualitat, indicant com s'han d'escriure i, de vegades, també com s'han de pronunciar, com ara el virus Zika o el nou president de l'Espanyol, Chen Yangshen.

També hi trobem un cercador, una completa toponímia de Catalunya, prop de 12.000 títols de pel•lícules o seccions com ara gramàtica i lèxic. En la primera hi ha continguts de fonètica, ortografia, morfologia i sintaxi. En l'apartat de lèxic hi ha vocabularis sobre temes concrets, com ara manga, moda o música, i també indicacions sobre qüestions com pesos, mides i monedes, estrangerismes o gentilicis estrangers.

En total, en aquest llibre d'estil hi ha prop de 34.000 fitxes sobre l'ús de paraules o expressions i indicacions sobre la grafia i la pronúncia de noms de lloc i de persona, amb transcripcions fonètiques i arxius de so.

L'"ésAdir", segons els responsables, "no és ni un diccionari 'online' ni una enciclopèdia, és l'espai compartit pels lingüistes i els professionals de la redacció que generen continguts per ser emesos, radiats o publicats". El portal també té un compte de Twitter (@esAdir), que supera els 11.800 seguidors.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Un any més arriba el Gran Recapte d'Aliments!. Serà els pròxims divendres 27 i dissabte 28 de novembre, als súpers i als mercats de tot Catalunya. I aquí, a la seva web, hi trobaran informació sobre com fer-se'n voluntaris, tant per ajudar en la recollida solidària, com, després, als magatzems, on es classificarà tot el menjar abans de fer-lo arribar a les famílies que ho necessitin.A la web, també hi trobaran com ho han de fer si volen donar aliments “online”, triant el tipus de menjar i la quantitat que se’n vol donar. I, finalment, també poden col·laborar fent difusió de la campanya del Banc dels Aliments i contribuint a aconseguir que torni a ser un èxit!.

El Gran Recapte d'Aliments al 2014 va recollir 4.686.000 quilos en més de 2.000 punts de recollida i va comptar amb l'ajuda de 22.000 voluntaris. La fita per a l'edició del 2015 és tornar a aconseguir una xifra semblant gràcies a la col·laboració de 25.000 voluntaris. El lema de la campanya d'aquest any és "Potser vols, però no saps com", i té aquest vídeo promocional.


ALTRES ENLLAÇOS

16/11/2014: Tot a punt per al Gran Recapte 2014
24/11/2013: Tots amb El Gran Recapte 2013
25/11/2012: Tot a punt pel Gran Recapte d'Aliments


Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Els presentem el vídeo viral més avorrit del món. No ho diem nosaltres, ho diu el mateix presentador, en anglès, tot just començar. El narrador, que ens diu que fins fa poc vivia al carrer, explica com funcionen els vídeos virals i de quina manera recapten diners per als seus creadors a través del que YouTube guanya en publicitat.

El secret són les paraules clau que descriuen el vídeo i que enllacen amb la publicitat de les grans marques. En aquest cas són: llar, èxit, luxe, amics, cotxe, família, amor i alegria. Precisament, les coses que ha perdut una persona que es veu obligada a sobreviure al carrer. Finalment ens explica que cada cop que algú es mira aquest vídeo durant almenys trenta segons, moltes marques amb molts diners fan -sense saber-ho- un donatiu a la Fundació Arrels, per ajudar les persones sense sostre.Es tracta, doncs, d'una impactant campanya internacional d'aquesta ONG catalana, que es va engegar a finals de maig i que realment va pel camí de convertir-se en tot un fenomen viral, en aquest cas, per una bona causa.

La Fundació Arrels va néixer a Barcelona l'any 1986 amb l'objectiu d'ajudar les persones que, per diverses circumstàncies, han acabat vivint al carrer. A la seva web hi trobaran molta més informació sobre les seves activitats, i també sobre com s'hi pot col·laborar.Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
És realment espectacular el canvi que ha experimentat el litoral barceloní des dels anys 1946 i 1956, als quals corresponen les fotos esquerra i central, fins a l'actualitat, a la foto de la dreta. Amb l'ajut del ratolí ens podem moure, a les tres imatges alhora, en qualsevol direcció del territori; per exemple cap al nord-est, seguint la costa, i continuem veient com l'obra humana ha creat ports i platges on abans no hi havia res.Estem fent servir la nova eina web de l'Institut Cartogràfic i Geològic (ICGC), anomenada "Com era Catalunya? (Des del 1945)". Ens mostra les fotos aèries que va fer la Força Aèria nord-dels EUA aquest dos anys, i que han estat cedides pel Ministeri de Defensa, i les compara amb les modernes imatges via satèl•lit. L'efecte és sorprenent.

Vegem-ne alguns exemples: l'estany d'Ivars, al Pla d'Urgell, perfectament visible l'any 46, desaparegut a la imatge del 56, perquè es va dessecar el 51, i reaparegut actualment, i des de fa deu anys. Cerdanyola del Vallès: uns terrenys buits fa setanta anys, on ara hi veiem Badia del Vallès, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Sincrotró Alba. Al Vendrell: la i grega on es troben l'AP-7. l'AP-2 i el circuit d'investigació i proves automobilístiques de l'IDIADA. Vallirana: muntanya i camps als anys 40 i 50, i actualment un eixam d'urbanitzacions.

Podem fer recerques per municipi o, fins i tot, posant-hi una adreça exacta. L'eina permet fer zooms per acostar-nos i allunyar-nos i també variar la configuració per veure una única foto o grups de dues, quatre, sis o vuit, incloent-hi un mapa. També podem canviar d'any, ja que ofereix imatges anualment des del 1983.

Fa prop de tres anys ja vam parlar d’aquest visualitzador a l’Espai Internet, que ara s’ha fet molt més accessible i atractiu. En aquella ocasió també vam mencionar les excel·lents eines, amb gran valor didàctic i científic que desenvolupa i posa a disposició dels usuaris l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, per facilitar i divulgar el coneixement del país. Aquesta setmana també hem parlat d'aquesta eina al "Telenotícies Comarques", en un vídeo on hi poden trobar altres exemples de paisatges del país molt transformats pels anys.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I seguim amb cuina. Voleu saber quin és el secret de la paella de la iaia Francisca? O com fa els bunyols de bacallà la tia Rosita? O com és la sopa de peix de la Pilar? Només són algunes de les últimes incorporacions del blog Kilòmetre0.cat, el projecte de dues amigues, la Montse i la Júlia, aficionades a la cuina i, sobretot, a recuperar les receptes tradicionals de les mares, àvies i altres cuiners i cuineres de la família i del seu entorn.

Ja són més de cent receptes, sempre amb productes de proximitat i amb una especial atenció als ingredients que vénen del mar. En la secció "De la barca a la taula", ja hi trobem una trentena de peixos i mariscos de la costa catalana de la "a" d'"aranya" a la "v" de "verat", amb fotografies i molta informació de cadascun i, evidentment, amb les receptes per poder-los degustar de la millor manera possible.El blog es va ampliant cada setmana amb noves aportacions de receptes i fotografies, i està obert a la col·laboració i als comentaris de tothom. La Montse i la Júlia són amigues des de la infància i comparteixen l'afició per la cuina, i també per la fotografia i els viatges.


Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Què seria dels estudiants d'avui dia sense la Viquipèdia? L'enciclopèdia lliure, virtual i col·laborativa s'ha convertit, sens dubte, en un instrument de consulta de primer ordre i continua creixent dia a dia.

El pròxim objectiu de la Viquipèdia en català és arribar als 500.000 articles i unir-se al selecte grup de les 16 llengües que ja superen aquesta xifra. Per fer-ho, demanen l'ajuda de tots! Si són especialistes en algun camp determinat, no dubtin a sumar-se al projecte, bé per escriure articles nous o per modificar o ampliar els ja existents.I precisament aquests dies també hi ha en marxa una campanya per recaptar fons. Viquipèdia és gratuïta i cap autor cobra per fer-la, però hi ha una sèrie de despeses tècniques i de manteniment que s'han d'afrontar i a les quals qualsevol usuari pot contribuir, amb donatius a partir de dos euros, de forma ocasional o regularment.
Anterior