Escrit per: Espai Entitats
Les malalties mentals seran les protagonistes de La Marató 2020El programa solidari de TV3 i Catalunya Ràdio es farà el diumenge 20 de desembre i estarà dedicat a un grup de problemes de salut molt comuns que afecten una de cada quatre persones en algun moment de la vida, amb un elevat impacte social, sanitari i de la qualitat de vida de les persones afectades i del seu entorn.

Les malalties mentals es caracteritzen, segons l’Organització Mundial de la Salut, per una combinació d’alteracions del pensament, la percepció, les emocions, la conducta i les relacions amb els altres que dificulten l’adaptació social de la persona i li ocasionen un gran malestar.

Hi ha una gran varietat de problemes mentals i cadascun presenta manifestacions diferents. Alguns exemples són la depressió, l’ansietat, el trastorn bipolar, l’esquizofrènia i altres psicosis, els trastorns obsessius, els trastorns del neurodesenvolupament (com els trastorns de l’espectre autista, el TDAH o els trastorns de l’aprenentatge), els trastorns de la personalitat, els trastorns de la conducta alimentària o les addiccions. Els experts assenyalen que, en la majoria de trastorns, no estan completament aclarides les causes que influeixen en la seva aparició, evolució i pronòstic. Tanmateix, afirmen que hi ha implicats múltiples factors genètics que poden interactuar amb un entorn desfavorable o estressant. Totes aquestes influències modifiquen els mecanismes cerebrals que regulen els processos psíquics que permeten fer una vida saludable, satisfactòria i autònoma.

Al voltant d’una de cada quatre persones adultes tindrà una malaltia mental en algun moment de la vida. En els menors de 18 anys les dades d'afectació són idèntiques, del 25%, i s'estima que, d'aquests, un percentatge important no rep cap tractament. Entre els joves i adolescents, el suïcidi és una de les primeres causes de mort, en general com a conseqüència d’un problema mental, la majoria de casos per depressió. Segons els experts, s’estima que hi ha mil milions de persones al món que presenten una disfunció mental. A Catalunya hi ha una prevalença de 15.500 casos per cada 100.000 habitants, i cada any es diagnostiquen al voltant de 4.800 casos nous per cada 100.000 persones. Es tracta, doncs, de problemes de salut molt freqüents que representen una càrrega personal, familiar i social molt elevada, si es tenen en compte els anys de preocupació, patiment i baixa qualitat de vida de les persones i famílies afectades, així com els elevats costos sociosanitaris, tant directes com indirectes, que generen.

Juntament amb els grans avenços actuals en camps com el de les neurociències i, particularment, de l’epigenètica, de la neuroimatge, de la psicologia o de la intel·ligència artificial, les prioritats de la recerca en l’àmbit de la salut mental que impulsaran els fons que es recaptin en La Marató 2020 estaran dirigides també a identificar els factors que originen les disfuncions psíquiques des de la infància a la vellesa, a aconseguir noves eines de prevenció, de detecció precoç i de precisió diagnòstica, a trobar dianes terapèutiques eficaces que avancin cap a tractaments curatius, o a potenciar els estudis epidemiològics en grans grups poblacionals, entre altres línies de recerca.
Aquesta serà la tercera vegada que La Marató es dedicarà a les malalties mentals. La tria de la temàtica ha estat aprovada pel Patronat de la Fundació a proposta de la Comissió Assessora Científica a partir de les sol·licituds rebudes en la convocatòria de propostes de malalties del 2019.
Des del 1992, La Marató ha recaptat més de 197 milions d’euros i ha finançat 872 projectes de recerca, que han dut a terme 1.369 equips, amb la implicació de 8.000 investigadors. Gràcies a la solidaritat ciutadana, el projecte s’ha convertit en una de les principals fonts impulsores de la recerca biomèdica a Catalunya i en una potent plataforma de sensibilització i divulgació social de les malalties tractades.
Categories: General
Escrit per: Espai Entitats
null

Per agrair-vos la vostra implicació en La Marató i perquè la feu extensiva a les entitats i empreses que han col·laborat en l’organització de la vostra activitat, podeu descarregar-vos el diploma acreditatiu aquí.

Només ens resta agrair-vos una vegada més, la vostra participació en aquesta 28ena Marató de TV3 i Catalunya Ràdio i esperem tornar-vos-hi a retrobar en properes edicions.

Moltes gràcies per ser-hi
Categories: General
Escrit per: Espai Entitats
null

Catalunya s’ha bolcat un any més amb La Marató per aconseguir fer de les minories una majoria. En la 28a Marató s’han superat totes les expectatives i s’han organitzat fins a 4.014 activitats arreu del territori. Aquest any, a més a més, s’han organitzat 27 activitats pertanyents a 19 municipis de fora de Catalunya com Alaior (Menorca), Andorra la Vella, Tromsø (Noruega) o Sydney (Austràlia)...

La Marató 2019 ha tornat a ser un èxit també pel que fa a la recaptació. Gràcies a l’esforç de les més de 2.654 entitats participants, s’ha aconseguit un marcador final de programa de 9.404.256 €, pendent encara del tancament definitiu, el proper 31 de març. Tots aquest diners aniran destinats a projectes de sensibilització i recerca sobre les malalties minoritàries. S'estima que actualment hi ha a l'entorn de 400.000 persones que tenen alguna d'aquests patologies a Catalunya, 3 milions a Espanya i més de 30 milions a tot Europa.

Moltes gràcies per la vostra solidaritat un any més. Compartim amb vosaltres l’enllaç de les activitats que es van emetre al programa per si voleu reviure alguns moments molt solidaris:
TV3 a la carta

També us facilitem l’accés a la galeria de fotos protagonitzada per totes les entitats, on trobareu més de 1.500 imatges representatives de tota la feina feta en benefici de La Marató 2019.

Bones festes i feliç any 2020!
Categories: General
Escrit per: Espai Entitats
Amb aquestes paraules el presentador Quim Masferrer va tancar ahir el programa en una nit que va tornar a ser èpica. Un any més, La Marató aconsegueix un marcador excepcional, que encara pot pujar més de 9.404.256 € per impulsar la recerca sobre les malalties minoritàries.

Aquest 2019 són prop de 4.000 les activitats participatives solidàries que heu organitzat arreu del territori sota el lema “Minories que fan una majoria”.

La 28a edició de La Marató ha estat la més viatgera de la història. Durant els més de 500 quilòmetres que s’han fet amb el nou autocar, heu sigut moltes les entitats que heu anat mostrant les vostres múltiples activitats solidàries: mostres de dansa, quintos, playbacks, botifarrades, partits de futbol que exemplifiquen de gran manera la suma de les minories que fan una majoria.

Moltes gràcies per l'èxit aconseguit, l'esforç i la capacitat organitzativa! Si encara no ho heu fet, no us descuideu de comunicar la vostra recaptació (comunica la teva recaptació) que continuarà fent pujar el marcador fins al tancament de la campanya.

null
Categories: General
Escrit per: Espai Entitats
Ja són moltes les activitats celebrades per La Marató 2019 i pocs ens heu anunciat la recaptació final: recordeu que només amb la vostra comunicació farem pujar plegats el marcador!

Si ja teniu la recaptació definitiva, no dubteu a comunicar-la únicament a través de la web perquè ens en puguem fer ressò durant el programa de TV3.

1. Per comunicar la xifra de la recaptació:
Entreu a “l’Espai d’Activitats” i ompliu les dades a l’apartat "La teva recaptació".

2. Feu l’ingrés de la recaptació:
Imprimiu les instruccions per fer l'ingrés, us seran imprescindibles. Les trobareu a “l’espai d’activitats” prement sobre el botó "Instruccions d’ingrés".

Què més us cal saber per anunciar la vostra recaptació?

null

Enhorabona per tot l’esforç de tots/es els/les organitzadors/es de l’activitat! Sou moltes les entitats que esteu fent pujar el marcador per avançar en la recerca biomèdica per fer millorar la recerca per les malalties minoritàries que fan una majoria.
Categories: General


       Següent
Tornar al web de la Marató

Sobre aquest blog

A través d'aquest blog us mantindrem informats de tot el que heu de saber com a organitzadors d'una activitat.

Fes pujar el marcador

cercador


Sindica aquest blog - RSS