En sintonia El blog del director de Catalunya Ràdio

04/03/2019
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Des de la seva posada en marxa, el 1983, Catalunya Ràdio ha incorporat les dones en tots els vessants professionals de l’emissora, entre ells en un món tan masculí com és el de la informació esportiva, reflex d’un món predominantment masculí, com és el dels esports en general. Trenta-sis anys després de la creació de la Ràdio Nacional de Catalunya, les dones són presents en tots els departaments de l’emissora, amb una especial rellevància en la nostra tasca periodística diària i de servei públic. A tall d’exemple, l’equip del programa “Popap”, amb Mariola Dinarès al capdavant, està integrat totalment per dones.

null

Continua llegint

29/01/2019
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
L’estratègia de cobertura del judici del procés que hem preparat per als nostres mitjans digitals es basa en tres focus principals que tot seguit detallaré:

.En primer lloc, partim del mòbil com a principal entorn de consum informatiu
.En segon lloc, internacionalitzem la cobertura
.I, en tercer lloc, proporcionem informació de context als usuaris, per ajudar-los a entendre l’actualitat generada durant el procés


Continua llegint

29/11/2018
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Catalunya Ràdio tanca el millor any de la seva història, amb 644.000 oients, situa sis programes líders en la seva franja i obté el millor “share” dels últims 10 anys (23,6%).

null

Per segona vegada consecutiva, tanquem l’any amb el millor resultat d’audiència de la nostra història. L’any 2017 vam trencar rècords després de la tercera onada i semblava que podia tenir a veure amb els esdeveniments que marcaven l’actualitat del país. El 2018 tornem a superar registres històrics, i Catalunya Ràdio aconsegueix 644.000 oients diaris.

La tercera onada de l’EGM del 2018, corresponent a l’últim trimestre, ens situa amb 620.000 oients. Catalunya Ràdio s’ha consolidat amb una audiència superior als 600.000 oients en les últimes quatre onades de l’EGM. M’agradaria destacar que som de les poques emissores que augmenta audiència en un entorn en què la ràdio generalista veu reduït el consum. És a dir, hi ha menys gent que escolta la ràdio en general però n’hi ha més que escolten Catalunya Ràdio. Que és una tendència positiva ho confirma el lideratge digital del mes d’octubre a comsCore i el lideratge dels serveis informatius a l’última entrega del baròmetre públic del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO).

Continua llegint

23/11/2018
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Una vegada més hem pogut lluir la fortalesa del projecte digital a la Comissió de Control de l'Actuació de la CCMA al Parlament. Una de les novetats que hem explicat és l'acord estratègic amb Amazon. L'objectiu és oferir continguts en català integrats en el seu assistent de veu, Alexa, que ha arribat al mercat espanyol a finals d’aquest mes d’octubre. Hem sigut l’únic mitjà de comunicació que ha ofert continguts en català des de l’inici. En concret, hem treballat per a poder oferir 4 tipus d’skills – que és el terme que utilitza Amazon per referir-se a les “aplicacions” que doten de contingut als seus assistents de veu. Hem publicat 2 skills amb continguts de TV3, i 2 skills amb contingut de Catalunya Ràdio:
.Titulars del Telenotícies Vespre
.Titulars de Catalunya Informació
.La portada de la Mònica Terribas
.La previsió d'El Temps de TV3
La prioritat en aquest llançament ha sigut el contingut informatiu: hem fet un exercici per identificar peces audiovisuals amb uns formats i unes durades determinades que les fessin aptes pel consum a través d’assistents de veu. I alhora, hem volgut servir continguts de rellevància informativa i que siguin d’utilitat als usuaris d’aquests nou tipus de dispositius.
Malgrat l’estrena d’Alexa és molt recent i la penetració d’aquests dispositius a Espanya encara és molt incipient, estem contents amb els primers resultats. En aquestes 3 primeres setmanes, hem tingut gairebé 3.500 usuaris i més de 14.300 reproduccions, en total. Sabem que hi ha camí per córrer i estem treballant, d’una banda, en desenvolupar la presència dels continguts de la CCMA en altres assistents de veu, especialment en Google Assistant, i d’altra, en millorar i ampliar els continguts que estem oferint a través d’Alexa.

Continua llegint

19/11/2018
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
La ràdio és el mitjà de comunicació tradicional que gaudeix de millor salut, en un entorn vertiginós de nous mitjans digitals i xarxes socials. A Catalunya, la força de la ràdio és especialment destacable perquè en una dècada l'oferta en català de les emissores generalistes ha doblat la seva audiència, assolint el 2017 prop d'1,7 milions d'oients. Hi ha tres factors que ajuden a entendre el per què de l'èxit de la ràdio generalista en català: la fortalesa de la ràdio pública i l'estimulant competència amb una oferta privada atractiva; la capacitat d'adaptació d’emissores, programes i professionals a la conversa i a la participació en l'esfera digital, i l'augment objectiu de l'interès informatiu per una actualitat que ha disparat el consum de la ràdio com a mitjà de referència d'última hora i de servei en situacions excepcionals.

null


Continua llegint

24/10/2018
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
La portada de Mònica Terribas, l'últim butlletí de Catalunya Informació i els titulars del "Telenotícies vespre" són alguns dels continguts a Alexa.

Els usuaris del nou servei de veu Amazon Alexa podran posar-se al dia de les darreres notícies directament amb la veu, sense necessitat d’escriure o tocar cap pantalla. La manera de conversar amb “ella”, l’Alexa, és a través d’uns altaveus intel·ligents, alguns dels quals tenen pantalla i mostren vídeos. L’usuari li demana notícies i el dispositiu les hi ofereix en funció d’una elecció prèvia.

Alexa a TV3 i Catalunya Ràdio

Com a director de Mitjans Digitals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) haig de dir que els mitjans públics són capdavanters a Catalunya amb la presència de continguts informatius de qualitat al servei de veu d’Amazon, i que gràcies a TV3 i Catalunya Ràdio els usuaris d’aquest ‘smart speaker’ podran consumir informació en llengua catalana. L’objectiu de Mitjans Digitals de la CCMA és que la ràdio i la televisió públiques segueixin sent motor en innovació tecnològica i que garanteixin la normalització del català en els nous productes i eines que treuen al mercat els grans monstres d’internet i tecnològics. En aquest sentit, l’aportació de Catalunya Ràdio i TV3 a Alexa permetrà als usuaris que ho desitgin estar informats de l’actualitat i de serveis com el temps en la llengua pròpia del domini lingüístic dels Països Catalans.

Continua llegint

23/10/2018
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Catalunya Música acumula ja 10 anys de pertinença a la UER com a ‘membre aprovat’. La valoració que divendres, 19 d’octubre de 2018, vaig fer a la comissió de control del Parlament a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) és molt positiva i, com a resultat, Catalunya Música ha pujat fins als 11,7 milions d’oients potencials a Europa gràcies a aquesta acció exterior. De fet, estem davant d’una autèntica estructura d’estat cultural en la internacionalització de la nostra música i els nostres compositors.

Durant aquesta etapa Catalunya Música ha apostat per la transmissió de concerts, lligada a la seva política d’enregistraments i al vincle estratègic amb la UER. El paper de l’emissora en aquest sentit respon als objectius de promoció, difusió i coneixement del patrimoni musical català i universal, la promoció de nous talents, i actua com a motor dinamitzador i prescriptor, reflex de la vida musical del país, obert al món i a la cultura.

La Unió Europea de Radiodifusió (UER) ofereix cada temporada als 92 membres i associats una àmplia programació diària de concerts, en directe i en diferit, a través d’aquesta gran xarxa d’emissores de ràdio públiques de la qual Catalunya Música forma part des del 2009. Com a membre d’aquesta gran plataforma de cooperació i intercanvi de continguts, l’emissora de música clàssica de Catalunya Ràdio emet concerts de primer ordre, europeu i mundial, i situa les produccions pròpies a escala internacional.

Continua llegint

31/08/2018
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
A Catalunya Ràdio, aquest estiu hem fet un exercici excel·lent. El programa “Dies de ràdio” s’ha capbussat en la nostra història, la de la ràdio nacional de Catalunya, que enguany ha complert 35 anys i ha deixat ben palesa la vitalitat del projecte. Gairebé tots els noms importants de la comunicació d’aquest país han participat, en algun moment de la seva carrera, en l’oferta de la ràdio pública del país i des d’aquest ADN han mantingut l’èxit en altres àmbits. Aquesta essència es manté viva i molt present actualment i en el futur de la ràdio.

null

Avui presentem una temporada, la 2018-2019, que consolida l’aposta que vam fer fa dues temporades i que es reforça i es renova amb dues propostes que sorgeixen de l’essència de la ràdio. El nou “El suplement” dels caps de setmana, el liderarà Roger Escapa. Un valor jove que s’ha forjat a la casa, que ha participat els últims anys en “El suplement” amb Ricard Ustrell i que ve de defensar amb molt bona nota un “El matí de Catalunya Ràdio” de l’estiu molt carregat informativament.

Continua llegint

07/07/2018
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Marxarem de vacances amb la satisfacció d'haver fet una molt bona feina. Les xifres, com a mínim, avalen el projecte que tinc el gust de dirigir. Aquest divendres he compartit amb els diputats i diputades del Parlament les millors dades de la història de Catalunya Ràdio. I és que tanquem temporada amb 672.000 oients diaris (791.000 si comptem tot el grup de les nostres emissores). La pressió ha estat màxima, però ens n'hem sortit.


Continua llegint

04/07/2018
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Els 42 anys de transmissions de futbol en català de Joaquim Maria Puyal formen part d'un dels majors èxits de la ràdio i la comunicació d'aquest país. El 6 de setembre de 1976 Puyal va ser el primer a recuperar les narracions en català d'un partit de futbol des de la República. Des d'aleshores i fins avui, el mestre Puyal ha format part de l'imaginari col·lectiu i ha esdevingut un referent indiscutible per als professionals de la ràdio i la televisió.A Catalunya Ràdio acabem de celebrar els 35 anys de la primera emissió, del 20 de juny de 1983. La història de Catalunya Ràdio no s'entendria, de cap de les maneres, sense la figura d'en Puyal, un dels professionals més obstinat, metòdic i perfeccionista que he conegut i un dels directors de programa --La TdP-- més exigent amb si mateix i el seu equip, que defensa aferrissadament i pel qual es desviu. Aquesta manera de concebre l'ofici i de viure la professió, aquesta dedicació gairebé obsessiva a la ràdio i la feina, aquest compromís insubornable amb l'oient, han convertit Joaquim Maria Puyal en un 'homenot' que ha fet escola i a l'entorn del qual han sorgit altres figures de la ràdio i la televisió com Mònica Terribas, Jordi Basté o Antoni Bassas, entre moltíssimes d'altres de primer ordre.

Continua llegint

Entrades següents | Entrades anteriors