La rÓdio Ús el mitjÓ de comunicaciˇ tradicional que gaudeix de millor salut, en un entorn vertiginˇs de nous mitjans digitals i xarxes socials. A Catalunya, la forša de la rÓdio Ús especialment destacable perquŔ en una dŔcada l'oferta en catalÓ de les emissores generalistes ha doblat la seva audiŔncia, assolint el 2017 prop d'1,7 milions d'oients. Hi ha tres factors que ajuden a entendre el per quŔ de l'Ŕxit de la rÓdio generalista en catalÓ: la fortalesa de la rÓdio p˙blica i l'estimulant competŔncia amb una oferta privada atractiva; la capacitat d'adaptaciˇ dĺemissores, programes i professionals a la conversa i a la participaciˇ en l'esfera digital, i l'augment objectiu de l'interŔs informatiu per una actualitat que ha disparat el consum de la rÓdio com a mitjÓ de referŔncia d'˙ltima hora i de servei en situacions excepcionals.

null


Aquests condicionants han facilitat que, en l'entorn radiof˛nic, es pugui afirmar que el catalÓ no nomÚs estÓ normalitzat sinˇ que Ús clarament hegem˛nic a Catalunya. El triomf de Catalunya RÓdio i RAC1 als diferents estudis d'audiŔncia, aixÝ com a totes les enquestes d'opiniˇ, que situen la rÓdio en catalÓ molt per damunt de l'oferta en castellÓ a Catalunya, s'ha basat en el talent dels professionals d'aquestes empreses, i en els recursos tŔcnics i econ˛mics que les emissores capdavanteres han dedicat als seus prop˛sits, ja siguin el lideratge o el servei p˙blic, o les dues coses alhora. Els recursos destinats tambÚ justifiquen lĺaugment dels consums digitals dĺaquestes emissores, juntament amb la capacitat dĺadaptaciˇ que ha demostrat el format Óudio. I en el cas de Catalunya RÓdio, lĺaposta per una oferta digital exclusiva i per formats innovadors per a web i aplicaciˇ m˛bil des del 2016-2017.

De tota aquesta argumentaciˇ es desprŔn, doncs, que les eines per incidir amb encert en l'entorn radiof˛nic no es poden limitar als conceptes bÓsics d'aquest mitjÓ i els seus habituals condicionants. Fer rÓdio avui a Catalunya demana no nomÚs adquirir els coneixements que s'exposen en un volum com aquest que publica el professor Daniel Torras, sinˇ una mirada mÚs llarga i una visiˇ mÚs panorÓmica. El moment Ús apassionant perquŔ els mitjans de comunicaciˇ i els seus professionals viuen una etapa canviant sense precedents. La millor manera d'afrontar els reptes d'aquesta profunda transformaciˇ social i comunicativa Ús, en primer lloc, dominar els registres i tenir les habilitats tradicionals del mitjÓ, en aquest cas de la rÓdio. Per tant, el volum del professor Torras compleix una de les necessitats bÓsiques en l'etapa de formaciˇ de nous professionals del sector.

MÚs que un tractat de rÓdio, aquest treball Ús una profitosa i necessÓria compilaciˇ del molt i divers material publicat per altres estudiosos, degudament destriat i interpretat per l'autor, que incorpora un nou volum a la bibliografia sobre el sector. La composiciˇ final que en fa Daniel Torras Ús un compendi de treball te˛ric, anÓlisi acadŔmica sobre la naturalesa i el poder de comunicaciˇ de la rÓdio, i d'aportaciˇ de material prÓctic per aproximar-s'hi amb conceptes contrastats i pautes fermes, ja que el prop˛sit Ús que aquest llibre esdevingui una guia i manual ˙til per encarar l'ofici radiof˛nic. Un dels valors de l'obra radica, precisament, en la selecciˇ i jerarquitzaciˇ que fa el professor d'aquests textos referencials d'estudiosos del mitjÓ. En aquest sentit, resulta de gran profit que al final de cada capÝtol l'autor citi les principals publicacions que considera de referŔncia en el tema abordat. En funciˇ de la qŘestiˇ que tracta cada capÝtol, Daniel Torras ens descobreix quina Ús la font amb el criteri mÚs encertat ľo coincident amb el seu pensamentľ, i qui Ús l'investigador que mÚs ha aprofundit a l'hora d'estudiar i documentar cada matŔria.

El manual que ens proporciona el professor Torras, escrit amb un flux de naturalitat que els estudiants i els professionals agrairan, Ús d'una gran utilitat i esdevÚ una aportaciˇ interessant per tenir ben a prop per a tot aquell que es vulgui dedicar al mˇn de la rÓdio o que el vulgui entendre millor.