Tanquem el 2017 amb el rŔcord hist˛ric d'audiŔncia de Catalunya RÓdio: 698.000 oients a l'EGM del novembre, amb el lideratge del cap de setmana amb Ricard Ustrell i el creixement del programa de M˛nica Terribas.

EGM a Catalunya RÓdio

Mai fins ara Catalunya RÓdio (l'emissora catalana que mÚs creix a l'˙ltima onada de l'EGM) havia aconseguit arribar a tanta audŔncia, ja que a aquests 698.000 oients s'hauria d'afegir un rŔcord tambÚ hist˛ric de la rÓdio a internet al conjunt de l'Estat. Catalunya RÓdio va aconseguir a l'octubre 2.870.000 usuaris ˙nics, grÓcies als quals catradio.cat ha estat lÝder al conjunt de l'Estat i s'ha convertit en la primera emissora a superar els 2 milions d'usuaris a la xarxa (web i aplicaciˇ m˛bil). A mÚs, el Centre d'Estudis d'Opiniˇ ha certificat aquest 2017 el lideratge de la rÓdio p˙blica a nivell informatiu. Catalunya Informaciˇ, que ha celebrat el seu 25Ŕ aniversari, i Catalunya M˙sica, que ha culminat el 30Ŕ, tambÚ han aconseguit creixements d'audiŔncia a l'EGM durant el 2017, que ha estat l'any de l'esperadÝssim retorn d'iCat a l'FM. L'aposta per l'escena musical catalana i per la cultura del paÝs ha tingut en el retorn d'iCat a les ones hertzianes el seu moment Ólgid, amb una de cada tres canšons d'artistes catalans i una graella carregada de programes temÓtics. La rÓdio p˙blica ľque al juny va estrenar un programa de literatura a Catalunya RÓdio, i al setembre un altre a iCatľ ha recuperat a l'FM l'emissora musical i cultural el mateix any que ha innovat amb tota una 'graella digital' pr˛pia, ja que a principis de 2017 es van llenšar continguts radiof˛nics especÝficament digitals amb el projecte +CatRÓdio.Els professionals del grup d'emissores de Catalunya RÓdio han demostrat un compromÝs inequÝvoc amb el servei p˙blic en un curs d'alt voltatge informatiu. La rÓdio p˙blica ha estat referŔncia en la cobertura del referŔndum de l'1 d'octubre, en les vagues i aturades de paÝs del 3 d'octubre i del 8 de novembre, en les jornades parlamentÓries del 6 i 7 de setembre, en la proclamaciˇ de la Rep˙blica Catalana al Parlament i aprovaciˇ al Senat de l'article 155 el 27 d'octubre, en les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre, i en tants moments d'enorme interŔs periodÝstic al llarg del 2017. A la intensitat informativa d'aquesta etapa, sense precedents des del restabliment democrÓtic i el naixement de Catalunya RÓdio, se li ha afegit una campanya durÝssima contra els mitjans p˙blics catalans, amb episodis violents a Diagonal 614 i els atacs rebuts a les portes de l'emissora el mateix dia de la proclamaciˇ de la Rep˙blica i l'aprovaciˇ de l'article 155.

Precisament per evitar que l'article 155 afectÚs Catalunya RÓdio i TV3 hem atŔs periodistes d'arreu del mˇn, i hem estat notÝcia per la roda de premsa que vam oferir el 25 d'octubre davant de l'amenaša d'intervenciˇ per part de l'Estat. L'espasa de DÓmocles del 155 sobre els mitjans p˙blics catalans coincidia amb una activitat periodÝstica intensa per explicar l'actualitat del paÝs, per˛ la convocat˛ria de les eleccions del 21 de desembre no van esvair una ofensiva per fiscalitzar els continguts de Catalunya RÓdio. Mai fins ara una campanya electoral havia suscitat tants recursos de partits polÝtics davant de la Junta Electoral per condicionar la cobertura i el tractament informatiu de la rÓdio p˙blica catalana. Malgrat les pressions, la qualitat de l'antena de Catalunya RÓdio no se n'ha ressentit durant el 2017, tot el contrari.

Ha estat un bon any per als treballadors de Catalunya RÓdio perquŔ al retorn d'iCat a l'FM s'ha afegit una altra de les fites hist˛riques: l'acord per a l'equiparaciˇ salarial amb TV3, grÓcies a l'acord entre treballadors i la Corporaciˇ Catalana de Mitjans Audiovisuals. El 2017 tambÚ ha estat un any de reconeixements professionals. Hem rebut un premi Ondas compartit per la cobertura dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils. Novament, Catalunya RÓdio va ser referŔncia informativa amb 47 hores ininterrompudes de programaciˇ especial. Els serveis informatius de Catalunya RÓdio i TV3 tambÚ han rebut aquest desembre el premi Muriel Casals de Comunicaciˇ d'Ďmnium Cultural. El degoteig de reconeixements professionals durant l'any ha estat continuat, i n'han rebut la productora N˙ria Ventura (Premi RÓdio Associaciˇ de Catalunya) i veus de l'emissora com M˛nica Terribas (Premi ARC), Mariola DinarŔs (Premi DonaTIC Divulgadora 2017 i Premi RÓdio Associaciˇ de Catalunya), Maria GuixÓ (Premi a la Comunicaciˇ Esportiva), Txell Feixas (Premi a la Nit de les Revistes i la Premsa en CatalÓ) i Xantal Llavina (Premi excelĚlŔncia de les Telecomunicacions), entre d'altres.

Durant el 2017, Catalunya RÓdio ha millorat la cobertura a l'Estartit el marš i tambÚ a Sort, Soriguera i Rialp el passat novembre. La rÓdio p˙blica posava aixÝ fi a aquests dos ˙nics punts negres de la cobertura per FM al territori, just el mateix any que Catalunya RÓdio ha estrenat una nova pÓgina web (al gener) i ha llenšat una nova aplicaciˇ m˛bil (al febrer). GrÓcies al redisseny web i a la nova app, a mÚs de l'interŔs informatiu d'uns mesos intensos i l'aposta per la digitalitzaciˇ dels continguts radiof˛nics i l'agitaciˇ a les xarxes socials, Catalunya RÓdio ha consolidat un creixement sense precedents de la seva audiŔncia digital. A les millores de la web i l'app, aquest desembre acabem d'afegir un servei tambÚ reclamat pels nostres usuaris com Ús la descÓrrega d'Óudios. La integraciˇ digital de la redacciˇ, l'impuls a les xarxes socials i les noves web i aplicaciˇ m˛bil sˇn fites d'un any clau en la innovaciˇ digital i aprofundiment per una nova audiŔncia, mÚs participativa i rejovenida.

No voldria acabar aquest apunt de resum d'un 2017 intens i profitˇs per a Catalunya RÓdio sense recordar tres professionals que ens han deixat durant l'any. La nostra companya Susana Sancho i els colĚlaboradors de l'emissora Pere TÓpias i Carles Capdevila.