En sintonia El blog del director de Catalunya RÓdio

25/05/2020
Escrit per: SaŘl Gordillo
Categoria: General
Catalunya M˙sica Ús l'emissora que incorpora majors novetats l'onzena setmana de confinament per la crisi de la Covid-19. A partir del dilluns 25 de maig, Maria Montes i Xavier Chavarria es tornen a posar al capdavant de lĺespai Els concerts ľde dilluns a divendres a les 11.00 i a les 20.00 horesľ per oferir als oients de Catalunya M˙sica una nova selecciˇ dels millors concerts de m˙sica clÓssica de lĺactual temporada, interpretats per orquestres europees de primer nivell i amb repertoris de grans compositors.

Aquest mateix dilluns, 25 de maig, lĺespai de jazz clÓssic CafŔ Jazz ľde dilluns a divendres a les 15:30ľ i el programa de tendŔncies dins el mˇn jazzÝstic Via Jazz ľde dilluns a divendres a les 23.00ľ, tots dos realitzats per Pilar SubirÓ, arrencaran igualment amb nous continguts. Via Jazz oferirÓ dilluns un programa en mem˛ria del saxofonista Lee Konitz, mort recentment a causa del Covid-19.

Els concerts, CafŔ Jazz i Via Jazz sˇn tres programes de Catalunya M˙sica que es produeixen des del confinament, i eleven a 45 els programes del conjunt d'emissores de Catalunya RÓdio que s'elaboren grÓcies al teletreball i en format de 'rÓdio confinada', la fˇrmula que ha trobat la rÓdio p˙blica per mantenir el compromÝs amb els seus oients i, al mateix temps, garantir la seguretat dels nostres professionals i el compliment de les normes sanitÓries.

Continua llegint

22/05/2020
Escrit per: SaŘl Gordillo
Categoria: General
La crisi de la Covid-19 ha frustrat la segona onada de l'Estudi General de Mitjans (EGM) del 2020, que hauria correspost amb l'˙ltima onada de la temporada 2019-2020 de rÓdio.

null

No hi haurÓ onada de l'EGM fins a finals d'any, en un fet inŔdit en la hist˛ria de la mediciˇ d'audiŔncies a l'Estat. Amb la primera onada i l'˙ltima d'aquest any, la del 25 de novembre, doncs, s'haurÓ de fer el c˛mput anual d'audiŔncia del 2020, sense l'onada del juny. I aquest registre anual del 2020, l'any mÚs excepcional dels viscuts les ˙ltimes dŔcades en els mitjans de comunicaciˇ, donarÓ una xifra que hist˛ricament podrem afegir a l'evoluciˇ anual de l'audiŔncia de rÓdio. Haurem d'esperar al novembre per saber si el 2020 puja al podi de la millor audiŔncia anual de Catalunya RÓdio i, si ho fa, amb quina forša ho fa. De moment, els anys 2017, 2018 i 2019 han estat els millors anys d'audiŔncia anual de la rÓdio p˙blica catalana, tots tres exercicis per damunt dels 630.000 oients diaris ľ644.000 oients l'any 2018, 635.000 el 2017, i 633.000 oients el 2019ľ.

Continua llegint

22/05/2020
Escrit per: SaŘl Gordillo
Categoria: General
Aquest dilluns, 18 de maig, completem la recuperaciˇ d'iCat amb el retorn del programa musical Independents, de Josep MartÝn, de dilluns a divendres de 18.00 a 19.00 hores.

null

El retorn dels Independents de Josep MartÝn i David Talleda en format de 'rÓdio confinada' i grÓcies al teletreball culmina, aquesta desena de setmana de confinament, un procÚs de recuperaciˇ que garanteix el directe de 3 hores del matÝ amb Els experts, la selecciˇ musical iCat i tots els programes diaris i temÓtics setmanals. La rÓdio p˙blica, al costat del sector cultural davant d'aquesta emergŔncia cultural provocada per la crisi del coronavirus. La resta d'emissores p˙bliques conserven la mateixa programaciˇ de la setmana passada. La rÓdio p˙blica mantÚ la seva forša en la crisi del coronavirus. Ja seran 41 programes de Catalunya RÓdio, iCat i Catalunya M˙sica que emetrem aquesta desena setmana de confinament elaborats des de casa dels nostres realitzadors i colĚlaboradors, ja sigui en directe o enregistrats.
12/05/2020
Escrit per: SaŘl Gordillo
Categoria: General
La novena setmana de confinament recuperem el directe d'iCat, l'emissora musical i cultural p˙blica, per combatre l'emergŔncia cultural arran de la crisi del coronavirus. Torna Els experts amb Albert Miralles, Roger Serˇ i Laia Vidal, cada dia de 7.00 a 10.00 hores, en directe des de l'estudi 2 de Diagonal 614 des d'aquest dimecres. A la programaciˇ d'aquesta novena setmana d'estat d'alarma tambÚ incorporarem, a partir de dilluns, 18 de maig, a les 18.00 hores, Independents, amb Josep MartÝn, des del confinament. Amb aquests dos programes iCat recuperarÓ tota la programaciˇ, la major part de la qual seguirÓ fent-se grÓcies al teletreball i en format 'rÓdio confinada'. El directe d'Els experts i la incorporaciˇ el proper dilluns d'Independents pretenen ajudar al sector cultural del paÝs que tant estÓ patint en l'actual crisi per la Covid-19.

null

La rÓdio p˙blica vol contribuir a esmorteir l'impacte que aquesta situaciˇ excepcional estÓ provocant a l'escena musical catalana i a la ind˙stria cultural del paÝs en el seu conjunt. La millor manera de fer servei p˙blic des d'iCat Ús, a mÚs de conservar una fˇrmula musical que contÚ una de cada tres canšons de l'escena catalana, recuperar una programaciˇ habitual que tÚ en la difusiˇ, promociˇ i debat la seva essŔncia. iCat fa mÚs companyia que mai precisament quan el consum de la rÓdio musical mÚs estÓ augmentant a l'Estat espanyol des de l'inici de la crisi sanitÓria, aquestes ˙ltimes setmanes. Per˛ iCat tambÚ Ús aparador d'una ind˙stria cultural que necessita mÚs que mai canals de comunicaciˇ amb una audiŔncia sensible i consumidora de productes culturals. ╔s per aix˛ que, a partir de dimecres, 13 de maig, 3 hores mÚs de programaciˇ habitual en directe completen l'oferta d'iCat, que compleix els plans de recuperaciˇ de l'activitats fixats per l'empresa i ara nomÚs estarÓ pendent de trobar el moment de recuperar, quan es pugui per raons de prevenciˇ i seguretat, la fˇrmula musical locutada, que anomenem selecciˇ iCat. El consum de rÓdio musical ha pujat al conjunt de l'Estat les ˙ltimes setmanes respecte les primeres de l'estat d'alarma, segons l'AIMC.

Amb Miralles, Serˇ, Vidal i MartÝn, l'oient d'iCat recuperarÓ ja aquests dies tots els seus continguts de referŔncia, atŔs que des de fa setmanes s'han recuperat capÝtols nous d'El celobert, de LluÝs GalvadÓ, i Delicatessen, d'Albert Puig ľaquest la setmana passadaľ, i tots els programes temÓtics culturals de l'emissora en format 'confinat'. Miqui Puig ha oficiat des del primer dia de la crisi des de casa seva les sessions musicals al seu Pista de fusta.

Tot l'equip d'iCat estÓ fent una gran feina, i amb el programa iCat a casa amb Albert Miralles des de casa ha volgut des del primer moment de l'estat d'alarma dur als oients d'iCat i de Catalunya RÓdio l'actualitat musical del paÝs i de tot el sector cultural. Aquest dimecres, 13 de maig, recuperem Ýntegrament l'oferta d'iCat i posem l'emissora al servei d'un sector que viu una autŔntica emergŔncia. L'emissora oficial de la majoria de festivals musicals del paÝs, iCat, readapta els recursos i focalitza ara els seus esforšos en ajudar i acompanyar.

Continua llegint

10/05/2020
Escrit per: SaŘl Gordillo
Categoria: General
La crisi del coronavirus ha deixat la rÓdio sense la segona onada de l'Estudi General de Mitjans (EGM) del 2020, de tal manera que mai no podrem saber quin impacte sobre el consum radiof˛nic haurÓ tingut aquesta situaciˇ excepcional en quŔ vivim des de la declaraciˇ de l'estat d'alarma. La primera onada, que havia de sortir el primer d'abril i va acabar sortint el 6 del mateix mes, no va recollir el comportament de l'audiŔncia a partir de l'esclat de la crisi sanitÓria a l'Estat espanyol. SerÓ el primer cop en la hist˛ria de l'EGM que no es podran fer les entrevistes presencials que nodreixen, juntament amb enquestes telef˛niques i algunes per internet, el treball de camp que dona peu als resultats d'audiŔncia. QuŔ hauria passat si el consum de rÓdio actual s'haguÚs pogut computar amb els parÓmetres i la metodologia habitual de l'EGM? Mai no ho sabrem.

null

Hi ha companys que consideren que la rÓdio hauria caigut en audiŔncies en la mesura que es perdien els oients que habitualment escoltaven la seva emissora quan anaven a treballar al matÝ, o hi tornaven a la tarda-vespre, mentre conduien o utilitzaven el transport p˙blic. La reducciˇ drÓstica de la mobilitat per raˇ laboral, almenys aquests dos primers mesos d'estat d'alarma, hauria perjudicat els resultats de la segona onada de l'EGM. D'altres companys, en canvi, consideren que el consum s'ha incrementat i que l'EGM hauria estat espectacular, perquŔ l'˙nic impacte objectivable de la crisi Ús que el 'prime time' de rÓdio s'hauria desplašat i que les 10 del matÝ hauria estat l'hora de major consum. Posar la mÓ al foc per una o altra teoria Ús agosarat, i l'unic que podem fer durant aquests mesos sense EGM Ús mirar els consums digitals de les emissores i, especialment en el cas dels mitjans p˙blics, atendre els estudis i les dades que van apareixent sobre la credibilitat que acumula la rÓdio com a mitjÓ de comunicaciˇ en aquestes circumstÓncies inŔdites.

null

Continua llegint

03/05/2020
Escrit per: SaŘl Gordillo
Categoria: General
Torna el programa APM? a Catalunya RÓdio la vuitena setmana de confinament, de 19.00 a 20.00 hores, en format confinat per˛ guanyant l'hora sencera d'humor que vam reduir amb la declaraciˇ de l'estat d'alarma a l'inici de la crisi sanitÓria per la Covid-19. Joel DÝaz, Ernest Codina i Xavi Cazorla recuperen protagonisme a la programaciˇ de Catalunya RÓdio, que ja gairebÚ estÓ 'normalitzada', per˛ encara sotmesa a la situaciˇ d'excepcionalitat i a les limitacions d'emetre en directe bona part dels continguts des dels estudis de Diagonal 614.

null

Actualment, M˛nica Terribas (El matÝ de Catalunya RÓdio), Adam MartÝn (Estat de GrÓcia) i Xavier SolÓ (La nit dels ignorants 3.0) sˇn els ˙nics realitzadors que presenten els seus programes en directe des de l'emissora. Tota la resta fan rÓdio en directe des dels seus domicilis, on segueixen confinats fent teletreball, o bÚ estan enregistrats en format tambÚ de teletreball i confinament. A Catalunya RÓdio, ja sˇn 15 els programes confinats que estarem emetent, sense comptar seccions com L'apocalipsi del matÝ de Catalunya RÓdio, Mans o Un restaurant canÝbal a BerlÝn, entre moltes d'altres.

Continua llegint

24/04/2020
Escrit per: SaŘl Gordillo
Categoria: General
Catalunya RÓdio, Catalunya Informaciˇ, Catalunya M˙sica i iCat van tornant a la normalitat. Una desena de programes tornen a les graelles de les emissores de Catalunya RÓdio aquest cap de setmana i a partir del proper dilluns, 27 d'abril.

null

El programa Adolescents iCat de Roger Carandell torna a Catalunya RÓdio en format confinat de dilluns a divendres, i ho farÓ a les 23.00 hores, desprÚs del tambÚ programa d'iCat iCat a casa, que Albert Miralles dedica a la cultura. Amb 'Adolescents iCat' ja sˇn gairebÚ tots els programes diaris que han tornat a la graella de Catalunya RÓdio desprÚs que saltÚs la programaciˇ habitual amb la declaraciˇ d'estat d'alarma per la crisi del coronavirus. El proper divendres, 1 de Maig, Albert Segura agafarÓ les regnes d'El matÝ de Catalunya RÓdio, en una jornada festiva atÝpica pel confinament. El Revoluciˇ 4.0 de Xantal Llavina, amb el seu consultori a empresaris i emprenedors per la crisi de la covid-19, mantÚ programa tant dissabte com diumenge.

null

Continua llegint

20/04/2020
Escrit per: SaŘl Gordillo
Categoria: General
Encetem la sisena setmana de confinament, i ja hi ha algunes llišons que podem treure d'aquest temps fent teletreball i potenciant els continguts de TV3 i Catalunya RÓdio a la web, les apps i les xarxes socials. Tots els professionals dels Mitjans Digitals de la rÓdio i la televisiˇ p˙bliques estan fent teletreball des del primer dia de l'estat d'alarma pel coronavirus. Durant aquest temps, la mÓquina de Mitjans Digitals de TV3 i Catalunya RÓdio (CCMA) no nomÚs no s'ha aturat sinˇ que ha treballat a ple rendiment impulsant la inevitable aposta digital afegida que els mitjans p˙blics hem hagut d'assumir durant aquesta crisi. Una situaciˇ excepcional en quŔ els ciutadans han confiat preferentment en TV3 i Catalunya RÓdio per informar-se de la crisi del coronavirus.

null

Aquestes sis setmanes ľi les que vindranľ Mitjans Digitals ha mantingut el full de ruta dels seus projectes del 2020 i, a mÚs, ha pogut incentivar noves accions digitals i participatives en un intent d'estar a l'alšada de les circumstÓncies internes i del paÝs. El salt que TV3 ha fet aquestes setmanes a la xarxa Ús espectacular en termes de continguts i de servei. En dono detalls en aquest text. I Catalunya RÓdio, per exemple, ha estrenat nou disseny web i l'oferta de podcasts als assistents de veu Alexa d'Amazon ľessent la primera emissora del paÝs a prestar aquest serveiľ en plena crisi del coronavirus, i mentre l'acciˇ a xarxes socials ha estat mÚs intensiva i decisiva que mai a la rÓdio i la televisiˇ. Cal rec˛neixer el compromÝs i la professionalitat dels companys de Mitjans Digitals, comenšant per l'adjunta a la direcciˇ, Geni de Vilar, i la resta de l'equip. TambÚ els editors digitals de TV3, Jordi Salvat, i de Catalunya RÓdio, Ferran Auberni, i els seus companys de redaccions. Sou enormes.

Continua llegint

16/04/2020
Escrit per: SaŘl Gordillo
Categoria: General
El teletreball i l'anomenada 'rÓdio confinada' sˇn, probablement, una de les oportunitats i de les llišons que haurem de treure de la crisi del coronavirus. Aquest cap de setmana Catalunya RÓdio, Catalunya M˙sica i iCat recuperen part de la seva programaciˇ habitual grÓcies al teletreball i a l'enregistrament d'alguns continguts des de casa dels realitzadors. El retorn de bona part dels programes de Catalunya RÓdio i de les emissores musicals iCat i Catalunya M˙sica serÓ aquest cap de setmana una realitat grÓcies a l'esforš que molts dels nostres professionals i colĚlaboradors estan fent per adaptar-se a les noves circumstÓncies, i especialment grÓcies a la feinada i imaginaciˇ que hi posen els tŔcnics de la casa, que aquests dies fan (encara mÚs) miracles amb connexions en directe, lÝnies i gravacions.

null

Continua llegint

16/03/2020
Escrit per: SaŘl Gordillo
Categoria: General
La direcciˇ de Catalunya RÓdio ha adoptat aquest diumenge la decisiˇ de concentrar els recursos de les quatre emissores, prioritzar el servei p˙blic i garantir la informaciˇ, i prevenir el contagi del coronavirus entre els nostres professionals. Des d'aquest dilluns, 16 de marš, s'unificaran les antenes de Catalunya RÓdio i Catalunya Informaciˇ. Aquesta mesura s'afegeix a l'adoptada ahir, dissabte, de modificar la programaciˇ d'iCat i Catalunya M˙sica, aturant l'activitat en directe i posant en funcionament una programaciˇ enregistrada a les dues emissores musicals que tambÚ contÚ contingut cultural. La prioritat dels canvis de programaciˇ al Grup d'Emissores de Catalunya RÓdio (Catalunya RÓdio, Catalunya Informaciˇ, iCat i Catalunya M˙sica) Ús blindar el servei p˙blic i preservar els nostres professionals seguint les consignes donades per les autoritats per la crisi del coronavirus.

null

Continua llegint

| Entrades anteriors