Heu rebut la factura del gas o de l’electricitat després de l’onada de fred?

Probablement encara no, però ja us podeu imaginar que no serà econòmica. Els que feu funcionar la calefacció amb gasoil ja sabeu el que heu gastat i, per tant, ja us heu quedat glaçats!!!

Avui descansarem de dades sobre l’onada d’aire fred i us en faré arribar algunes sobre els consums energètics. Des d’aquest dijous dia 23 fins a dissabte 25 se celebra la primera fira sobre la biomassa a Vic on més de 50 expositors donaran a conèixer aquest món . Es tracta, resumint, de cremar fusta per a usos com l’aigua calenta, la calefacció, etc.

Estem en crisi i comprem l’energia a l’estranger, mentre els nostres boscos necessiten un aprofitament racional (no es tracta d’arrasar), perquè després no se’ns cremin. El benefici és doble. Comprem l’energia a casa i molt més barata i deixem els boscos en condicions.

Llegiu aquestes dades sorprenents sobre els boscos:

- A Catalunya no han parat de créixer en superfície des de la primera meitat del s.XIX
- En 10 anys la mitjana del nombre d’arbres per hectàrea quasi s’ha multiplicat (de 335 a 637 arbres /ha). Tenim 2.670 milions d’arbres!!!
- També en 10 anys la superfície dels nostres boscos s’ha incrementat un 17%
- Cada any els nostres boscos creixen 4 milions de tones i només n'aprofitem 1 milió. Amb aquest 25% de taxa d’extracció del creixement ens situem molt per sota de la mitjana d’aprofitament forestal d’Europa, que és del 67%
Són dades tretes del Tercer Inventari Forestal Nacional.

Les calderes de biomassa són més cares que les de gas o gasoil, tot i les subvencions, però que, pel baix cost del combustible s’amortitzen aviat, entre 2 i 5 anys.

Les dades que comparen el cost de cada calefacció són evidents:

null


Ja us podeu imaginar que el panorama pel que fa als combustibles importats no pinta bé de preu pels pròxims mesos. Els números són claríssims. Sens dubte val la pena i la crisi és una boníssima oportunitat per tirar-ho endavant.

Fins i tot es pot anar més endavant instal.lant com a d’altres indrets d’Europa xarxes d’aigua calenta centralitzada, són els “District Heating”. Al districte 22@ de Barcelona ja existeix un sistema d’aquestes característiques, es tracta de la xarxa Districlima, que l’any 2011 va evitar l’emissió de gairebé 11.000 tones de CO2 a l’atmosfera. A Ribes de Freser hi ha un projecte similar per cobrir les necessitats d’aigua calenta i calefacció dels serveis municipals a partir de calderes de biomassa que podrien utilitzar com a combustible la biomassa dels boscos del mateix terme municipal i que comportarà un estalvi del 50%.

I vosaltres, utilitzeu la fusta, estelles, pèl•lets... habitualment com a font de combustible?