Hola, companys! Ja fa dies, setmanes, que patim una apatia meteorològica més que notable: anticicló, boires, algunes ploraneres, boirines, contaminació, no plou, no neva... tot i que ara arribaran canvis. Per fi arribaran canvis!!! Al mateix temps, ens arriben notícies de fred intens, però sobretot de neu i gel, en alguns països nòrdics. A l'hivern neva al nord d'Europa, però com aquí, a Catalunya, hi ha hiverns més freds, hiverns més suaus, hiverns més secs i d'altres més moguts. Al nord d'Europa els hiverns també tenen un comportament irregular. En algunes regions els darrers anys no ha nevat gaire, però ja fa un parell d'anys que déu n'hi do. Des del mes de novembre les nevades intenses, d'aquelles d'un metre de neu, es van succeint amb una certa cadència a la Rússia blanca, en especial a la bonica i majestuosa ciutat de Sant Petersburg. És tal la situació que, fins i tot, la gent es manifesta davant la falta d'eficiència de l'administració pública. Les brigades de neteja no donen l'abast. Una vegada han netejat alguns carrers, portals, torna a caure alguna nevada, i, sumat al fred que fa, la neu s'endureix, i els carrers es transformen en pistes de patinatge i es formen caramells ( "sosulka", en rus) ben perillosos que pengen de teulades i balconades, amb el gran perill que comporta. Com a anècdota curiosa, aquesta setmana s'ha pogut veure per televisió un grup d'activistes russes amb minifaldilles i talons retirant neu amb pales a la cèntrica avinguda Nevski de Sant Petersburg. Amb el seu acte van intentar cridar l'atenció, i ho han aconseguit, sobre la falta de neteja i eficiència a la ciutat.

null

null

Els pròxims dies la situació no millorarà, el fred durà temperatures properes als -20ºC a la Venècia del Bàltic i els seus canals es mantindran ben glaçats durant tot el mes de febrer. Si Sant Petersburg es troba així, no em puc imaginar com deuen estar les carreteres, zones rurals i ciutats menors... Aquí , nosaltres amb el nostre tema: boires, contaminació i mirant els mapes, esperant una mica de vent que remogui la baixa atmosfera i s'emporti la pol·lució ben lluny.

En aquesta imatge visible de satèl·lit d'aquest dissabte s'intueixen algunes zones del mar Bàltic gelades amb una tonalitat blanca.

null


Vinga, salut i fins ben aviat!