Encara no era estiu, eren els dos darrers dies de la primavera. I ja hem tingut un parell d'ensurts "socials" a la comarca del Maresme, tan coneguda pels seus ancestrals aiguats. Festes de fi de curs, fires d'estiu, guinguetes ("xiringuitos") de la platja, terrasses, banyistes... han hagut de fugir a corre-cuita amb amb aquestes crescudes sobtades de les rieres.

A bona part del país, torrents, barrancs i rieres queden apartades del nucli urbà, lluny de les poblacions o amb unes franges de prevenció. Al Maresme, no. Les rieres són l'eix vertebrador de la vida social, dels comerços, dels passejos i rambles i dels aparcaments. No hi ha espai disponible. El terreny és força muntanyós i les petites planes al·luvials al marge de les rieres han servit des de fa segles per assentar-hi el creixament urbanístic. Antigament, les cases estaven uns 50-100 metres apartades del llit de la riera. I per la part de darrere, la típica eixida amb el seu pati o hortet a tocar de la riera. Algunes d'elles tenien un petit cabal més o menys continu, com és la riera d'Arenys de Munt, amb l'anomenat "rec" que baixava de Collsacreu i Sobirans. L'aigua era font de vida per les hortes d'aquelles eixides. Un corriol d'aigua acostumava a baixar-hi. Al llarg del segle XX, amb els creixements demogràfics i urbanístics que vam patir, aquests espais d'esponjament entra les vivendes i les rieres van ser ocupades per noves edificacions. Ara, a tocar o quasi dins del llit fluvial.
Ja tenim l'embolic ben muntat: cases i pobles centrats al bell mig de les rieres. I cada cop més cases, més ciment, més naus industrials, més hivernacles (ara van a la baixa), més urbanitzacions a dalt la muntanya i, per tant, més impermeabilització de la conca de recepció. És evident, al ploure fort l'aigua baixa per les carenes cap als fondos i rials fins a espategar a les rieres. En pocs minuts de xàfecs intensos, ja tenim la rierada. I el cabal creix de cop o baixen grans onades (les anomenen els bots) just per on més gent hi ha, més demanda d'aparcament i més vida socioeconòmica. La trampa de les rierades està servida.

Mireu que passa un cap de setmana d'estiu, quan a la població habitual s'hi suma la població visitant o forastera. Màxima densificació de les rieres. I màxims efectes amb ruixats que, aparentment, no haurien de ser problemàtics. Això va passar la tarda del divendres 19 i la nit del divendres 20 de juny a la riera del Gorg de Sant Vicenç de Montalt, amb rescat inclòs. Els rètols ja adverteixen del perill, però a falta d'espai pels cotxes, la gent hi aparca o travessa les rieres sense fer-ne cas. Els extrangers no s'acaben de creure que per un lloc que quasi mai hi baixa aigua, de cop amb una tronada ve una onada d'1 a 2 metres d'alt.

20juny09Gorg

20juntStVi

fllod

I la riera d'Arenys de Mar, al desenbocar al mar el passat divendres dia 19:

marxoco

marxocolata

El radar del dia 19 juny a les 18.24 veia perfectament la taca produtora dels ruixats de 6 litres en només 8 minuts, però bona part de la pluja va caure en forma de galleda d'aigua (un patac impressionant) en un lapse de només 3 minuts i ratxes de vent d'ENE de 50-60 kms/h. Poques vegades s'ha presenciat per allà una tempesta tan sobtada, sense temps de reaccionar. A més de la pedra d'entra 0,5 a 1 cms de diàmetre. Una senyora tempesta!

radarlove

Com funcionen aquestes rieres maresmenques? Amb intensitats de 0,5 a 1 litre per minut només que duri de 3 a 5 minuts (= uns 5 litres) la riera comença a baixar en un 20-30%.
Amb 10-15 litres ja va de banda a banda.
Amb 20-30 litres...baixa forta i arrossega cotxes

Són rieres empinades i baixen amb rapidesa. La de la foto (riera del Gorg) baixa 170 metres de desnivell en 2 km en una conca força urbanitzada de carrers, casetes, teulades i algunes naus... quasi 9% de pendent, que saben bé els ciclistes.
Tampoc va ploure una bestiesa, però sí amb intensitat:
Sant Vicenç: 13,4 + 1,6 li= 15,0 li/m2
Canet de Mar: 23 litres
Sant Cebrià de Vallalta: 25 litres
Sant Andreu de Llavaneres: 9 litres
Mataró: 4 litres

Però, amb intensitats de 0,5 a 1 litre per minut només que duri de 3 a 5 minuts (= uns 5 litres) la riera comença a baixar en un 20-30% de la seva amplitud.
Amb 10-15 litres, ja s'omple de banda a banda. Molesta al trànsit i als vianants.
Amb 20-30 litres, baixa forta i arrossega cotxes i ja presenta un cert perill.
Amb més de 40-50 litres, la rierada fa mal, pot entrar aigua a les cases i els cotxes queden rebregats o mig enfonsats al fang.
Amb més de 50-100 litres (caiguts en 1-2 hores), rierada molt perillosa per a les persones i els cotxes o contenidors poden ser arrossegats fins al mar.

Avui els arenyencs de soca-rel, deien que ja es veia venir ahir a la tarda: "Quan l'àvia Montala està tapada, pluja assegurada"...referint-se al capell prepluja que tapa el Montalt o els Tres Turons, un cim de quasi 600 metres que tant va inspirar l'obra d'Espriu, fill de Synera.