El 324.cat torna a obrir la finestra del xat del temps, en aquesta ocasió amb el meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio Francesc Mauri.

Ens esperen dies de temps ventós, amb ruixats i sol. Els vents procedents de l'Atlàntic travessaran la península Ibèrica fins a arribar a casa nostra.

Aquesta situació anirà acompanyada d'aire fred a les capes altes de l'atmosfera i permetrà un temps molt insegur al nord del país.

Parlarem de les previsions pels propers dies i mostrarem algunes de les fotografies enviades a l'espai de participació, El meu324, durant la setmana.

Heu rebut la factura del gas o de l’electricitat després de l’onada de fred?

Probablement encara no, però ja us podeu imaginar que no serà econòmica. Els que feu funcionar la calefacció amb gasoil ja sabeu el que heu gastat i, per tant, ja us heu quedat glaçats!!!

Avui descansarem de dades sobre l’onada d’aire fred i us en faré arribar algunes sobre els consums energètics. Des d’aquest dijous dia 23 fins a dissabte 25 se celebra la primera fira sobre la biomassa a Vic on més de 50 expositors donaran a conèixer aquest món . Es tracta, resumint, de cremar fusta per a usos com l’aigua calenta, la calefacció, etc.

Estem en crisi i comprem l’energia a l’estranger, mentre els nostres boscos necessiten un aprofitament racional (no es tracta d’arrasar), perquè després no se’ns cremin. El benefici és doble. Comprem l’energia a casa i molt més barata i deixem els boscos en condicions.

Llegiu aquestes dades sorprenents sobre els boscos:

- A Catalunya no han parat de créixer en superfície des de la primera meitat del s.XIX
- En 10 anys la mitjana del nombre d’arbres per hectàrea quasi s’ha multiplicat (de 335 a 637 arbres /ha). Tenim 2.670 milions d’arbres!!!
- També en 10 anys la superfície dels nostres boscos s’ha incrementat un 17%
- Cada any els nostres boscos creixen 4 milions de tones i només n'aprofitem 1 milió. Amb aquest 25% de taxa d’extracció del creixement ens situem molt per sota de la mitjana d’aprofitament forestal d’Europa, que és del 67%
Són dades tretes del Tercer Inventari Forestal Nacional.

Les calderes de biomassa són més cares que les de gas o gasoil, tot i les subvencions, però que, pel baix cost del combustible s’amortitzen aviat, entre 2 i 5 anys.

Les dades que comparen el cost de cada calefacció són evidents:

null


Ja us podeu imaginar que el panorama pel que fa als combustibles importats no pinta bé de preu pels pròxims mesos. Els números són claríssims. Sens dubte val la pena i la crisi és una boníssima oportunitat per tirar-ho endavant.

Fins i tot es pot anar més endavant instal.lant com a d’altres indrets d’Europa xarxes d’aigua calenta centralitzada, són els “District Heating”. Al districte 22@ de Barcelona ja existeix un sistema d’aquestes característiques, es tracta de la xarxa Districlima, que l’any 2011 va evitar l’emissió de gairebé 11.000 tones de CO2 a l’atmosfera. A Ribes de Freser hi ha un projecte similar per cobrir les necessitats d’aigua calenta i calefacció dels serveis municipals a partir de calderes de biomassa que podrien utilitzar com a combustible la biomassa dels boscos del mateix terme municipal i que comportarà un estalvi del 50%.

I vosaltres, utilitzeu la fusta, estelles, pèl•lets... habitualment com a font de combustible?Com cada dijous, torna el xat del temps al 324.cat. Demà, des de les 12.30 hores, el meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio Francesc Mauri respondrà les preguntes dels lectors.

Durant el xat, mostrarem algunes de les fotos que els usuaris d'Elmeu324.cat ens envien a la secció "El meu temps", perquè en Francesc Mauri les pugui comentar.

Aquest xat és una aposta del 324.cat per oferir nous canals de participació als lectors, perquè puguin preguntar, en directe, als professionals de diferents àmbits.

Durant el xat, mostrarem algunes de les fotos de nevades que els usuaris d'Elmeu324.cat ens han enviat avui a la secció "El meu temps", perquè en Francesc Mauri les pugui comentar.Aquest xat és una aposta del 324.cat per oferir nous canals de participació als lectors, perquè puguin preguntar, en directe, als professionals de diferents àmbits.

25/01/2012 // El xat del Temps !

Com cada dijous, torna el xat del temps al 324.cat. Demà, des de les 12.30 hores, el meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio Francesc Mauri respondrà les preguntes dels lectors a les portes d'uns dies de canvis.

Durant el xat, mostrarem algunes de les fotos que els usuaris d'Elmeu324.cat ens envien a la secció "El meu temps", perquè en Francesc Mauri les pugui comentar.

Aquest xat és una aposta del 324.cat per oferir nous canals de participació als lectors, perquè puguin preguntar, en directe, als professionals de diferents àmbits.

Com cada dijous, torna el xat del temps al 324.cat. Des de les 12.30 hores, el meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio Francesc Mauri respon les preguntes dels lectors a les portes d'uns dies d'intensa pluja.

Durant el xat, mostrarem algunes de les fotos que els usuaris d'Elmeu324.cat ens envien a la secció "El meu temps", perquè en Francesc Mauri les pugui comentar.

Aquest xat és una aposta del 324.cat per oferir nous canals de participació als lectors, perquè puguin preguntar, en directe, als professionals de diferents àmbits.

Com cada dijous, avui torna el xat del temps al 324.cat a les 12.30 hores, el meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio Francesc Mauri respondrà les preguntes dels lectors a les portes d'un cap de setmana de pluja.

Durant el xat, mostrarem algunes de les fotos que els usuaris d'El meu 324.cat ens envien a la secció "El meu temps", perquè en Francesc Mauri les pugui comentar.

20/10/2011 // Pluja de debò?

Avui no us mostraré gràfics o fotografies. Els que remeneu mapes segur que ja fa hores i fins i tot alguns dies que ensumeu coses bones. Els models per la setmana vinent podrien ser favorables per a les pluges generoses i generals que necessitem. Diumenge, potser dissabte a darrera hora, s'inicien en alguns punts, dilluns podrien ser més importants i generals, mentre que una segona tongada podria visitar-nos a partir de dijous, potser també abundoses i generals. Un anticicló cap a Rússia desviaria les borrasques cap a casa nostra, i afectarien tota la Península. Els models globals GFS i el del Centre Europeu de Predicció coincideixen, sobretot aquest últim. També, els models de Bracknell, Offenbach i d'altres. Creuem els dits i que els propers dies continuïn donant aquesta escenari, penso que molt favorable. Els centres d'acció començaran a ballar la cançó que més ens interessa, la de la pluja. Sabeu, però, que "mai plou a gust de tothom".